Hlavní obsah

Trump čelí nové obžalobě. Znovu mluví o útoku na demokracii

Foto: Sir. David, Shutterstock.com

Donald Trump v posledních týdnech ztratil v průzkumech náskok, který měl na demokratickou soupeřku Kamalu Harrisovou.

Trumpova údajná snaha zvrátit výsledky voleb se znovu vrací uprostřed volební kampaně. Zvláštní vyšetřovatel republikána znovu obžaloval, tentokrát bral v potaz nedávné rozhodnutí Nejvyššího soudu o imunitě amerických prezidentů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zvláštní vyšetřovatel Jack Smith se po přelomovém rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu o prezidentské imunitě nevzdává. Případ, který se týká údajných snah bývalého šéfa Bílého domu Donalda Trumpa o zvrácení výsledků prezidentských voleb z roku 2020, chce dotáhnout do konce. A rozhodl se proto exprezidenta obžalovat znovu.

Do boje Smith vytáhl po menších změnách v obžalobě. Trump, který se letos za republikány znovu uchází o Oválnou pracovnu, celý vývoj označil za vzkříšení „mrtvého“ honu na čarodějnice. Seznam Zprávy připravily odpovědi na nejdůležitější otázky, které se případu týkají.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Co Smithovu kroku předcházelo?

Obžaloba proti Trumpovi prošla přes velkou porotu v srpnu 2023 a soudní proces byl původně naplánován na březen tohoto roku. Trump ovšem usiloval o zamítnutí žaloby z různých důvodů, zejména na základě argumentu, že bývalí prezidenti mají imunitu vůči trestním obviněním souvisejícím s jejich jednáním ve funkci hlavy státu.

Nakonec uspěl, případ byl odložen a letos v červenci došlo k historickému rozhodnutí Nejvyššího soudu v otázce imunity, když se soudci z velké části v podstatě postavili na Trumpovu stranu. Rozhodli totiž, že bývalí prezidenti opravdu mají určitou imunitu, která se vztahuje na oficiální úkony provedené v souvislosti s rolí prezidenta.

Trumpův případ tím ovšem soudci definitivně nerozhodli. Poslali ho zpět k soudu nižší instance, aby rozhodl, co jsou vlastně oficiální a neoficiální úkony prezidenta.

Čeho přesně se případ týká?

Když se Trump před čtyřmi lety loučil s Bílým domem, vytrvale živil svou konspirační teorii o „ukradených volbách“. Vrcholem jeho údajné snahy o zvrácení výsledků volebního klání pak byl 6. leden 2021 a útok Trumpových příznivců na Kapitol, sídlo amerického Kongresu, kde tehdy měly být potvrzeny výsledky volebního souboje.

Vlivem násilných událostí bylo mnoho lidí zraněno a několik jich přišlo o život.

Trumpovo dřívější vítězství

Případ snah o zvrácení výsledků voleb není jediným Trumpovým právním problémem, jehož součástí je vyšetřovatel Jack Smith. Svou roli hrál i v zastaveném soudním sporu ohledně nakládání s tajnými dokumenty.

Trump nebyl obviněn za samotného podílu na útoku na Kapitol. Obvinění se týkala jeho skutků ve dvou měsících, které mu předcházely: Údajné snahy zabránit sčítání a certifikaci volebních hlasů i cíle přesvědčit Kongres, aby výsledky voleb neuznal.

Podle původní obžaloby federálních prokurátorů se měl dopustit celkem čtyř trestných činů: Spiknutí s cílem podvést USA, spiknutí s cílem mařit úřední postup, maření a pokusu o maření úředního postupu a spiknutí, které ohrozilo volební práva milionů Američanů.

V čem se tedy nová obžaloba liší?

Obžaloba obsahuje stejné čtyři body jako ta původní, zároveň ale „odráží ochotu obžaloby respektovat a uplatňovat závěry a pokyny nejvyššího soudu“. Je proto užší a není v ní například část, která se týká Trumpových kontaktů s ministerstvem spravedlnosti, což je podle názoru nejvyššího soudu jednání, na něž se imunita vztahuje.

Součástí obžaloby naopak zůstalo tvrzení, že se Trump snažil tlačit na svého tehdejšího viceprezidenta Mikea Pence, aby odmítl certifikovat výsledky prezidentských voleb, tedy úkol, jenž mu příslušel z ústavy.

Jak reagoval Trump?

Exprezident se vrátil k osvědčené rétorice. V úterním prohlášení na své sociální síti Truth Social označil novou obžalobu za „snahu vzkřísit ‚mrtvý‘ hon na čarodějnice“ a tvrdil, že by měla být zamítnuta.

Trump vs. Harrisová

S Trumpem v Bílém domě budeme zřejmě svědky obchodní a investiční války na steroidech, říká Georg Riekeles z European Policy Centre. A co s Harrisovou? Seznam Zprávy analyzují, co by američtí kandidáti přinesli Evropě.

„Jedná se pouze o pokus zasáhnout do voleb a odvést pozornost amerického lidu od katastrof, které Kamala Harrisová způsobila našemu národu, jako je invaze na hranicích, kriminalita migrantů, bující inflace, hrozba třetí světové války a další,“ napsal na platformě Trump.

Ve svém příspěvku pak nezapomněl urazit přímo zvláštního vyšetřovatele Jacka Smitha a celý jeho postup označil za přímý útok na demokracii.

Dojde k procesu ještě před volbami?

Ne. Nejvyšší soud svým rozhodnutím ohledně prezidentské imunity fakticky vyloučil možnost, že by k soudnímu řízení v této věci došlo před 5. listopadem, tedy dnem voleb. Trump nyní pravděpodobně bude pokračovat ve své strategii napadání všech aspektů případu a následně se může i odvolat.

Související témata:

Doporučované