Hlavní obsah

Prominentní tvář republikánů říká: Nevolte Trumpa, už nikdy nesmí mít moc

Foto: Al Teich, Shutterstock.com

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney na archivním snímku z roku 2013.

Dick Cheney, zapřisáhlý konzervativec a někdejší viceprezident Spojených států v éře George W. Bushe veřejně podpořil demokratickou kandidátku Kamalu Harrisovou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký viceprezident Dick Cheney, dlouholetý republikánský kongresman za Wyoming, který zastával řadu vedoucích funkcí ve Sněmovně reprezentantů, učinil podle amerických médií ohromující krok. Oznámil, že v nadcházejících prezidentských volbách svůj hlas odevzdá demokratce Kamale Harrisové, nikoli svému stranickému kolegovi Donaldu Trumpovi.

Trumpovi podle něj už nikdy nelze svěřit moc. „Za celých 248 let historie naší země tu nikdy nebyl nikdo, kdo by představoval větší hrozbu pro naši republiku než Donald Trump,“ citovala Dicka Cheneyho CNN. „Aby si udržel moc poté, co ho voliči odmítli, pokusil se ukrást volby pomocí lží a násilí. Už nikdy mu nemůžeme věřit. (…) Jako občané máme povinnost dát zemi přednost před stranickými zájmy a bránit naši ústavu. Proto budu hlasovat pro viceprezidentku Kamalu Harrisovou,“ dodal.

Speciální série podcastu 5:59 Americká jízda

Harrisová je podle vyjádření šéfky její kampaně Jen O’Malley Dillonové hrdá na Cheneyho podporu a „hluboce oceňuje jeho odvahu dát zemi na první místo před stranickou příslušnost“.

Proti Trumpovi a za Harrisovou se v minulých dnech postavila i Cheneyho dcera, bývalá kongresmanka Liz Cheneyová z Wyomingu. Trump podle ní představuje velké nebezpečí.

„Každý republikán, kdokoli, kdo zvažuje, že dá svůj hlas tomuto kandidátovi, by se měl opravdu zamyslet nad tím, co tím podporuje, co přijímá, a nad nebezpečím, že zvolíme lidi, kteří uznají výsledky voleb jen tehdy, pokud s nimi souhlasí, a kteří jsou ochotni ignorovat ústavu,“ řekla podle agentury AP Cheneyová na čtvrtečním mítinku v Austinu. „A víte, v případě Donalda Trumpa, podporují, provokují a zneužívají násilí, aby se dostali k moci.“

Trump na to zareagoval na své platformě Truth Social, kde napsal: „Dick Cheney je bezvýznamný RINO, stejně jako jeho dcera,“ čímž narážel na termín „republikán jen podle jména“ (Republican in name only).

Související témata:
Dick Cheney

Doporučované