Hlavní obsah

„Příštích 72 hodin bude velkých.“ Biden prý začíná přijímat nevyhnutelné

Foto: Joe Biden/X.com

Joe Biden je momentálně v izolaci doma ve státě Delaware kvůli nákaze koronavirem. Jeho kampaň je ale stále aktivní, tento snímek zveřejnila v noci na síti X.

Lidé blízcí americké viceprezidentce Kamale Harrisové údajně připravují strategii pro případ, že se Joe Biden vzdá nominace do listopadových voleb. Někteří demokraté věří, že prezident brzy dojde k rozhodnutí.

Článek

Po víkendu se objevilo několik náznaků, že pokus o atentát na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa by mohl politicky pomoct i jeho volebnímu soupeři Joeu Bidenovi. Stačilo pár dní a je jasné, že současný šéf Bílého domu se naopak propadá ještě hlouběji.

Demokraté jsou stále nervóznější. Obávají se, že jednaosmdesátiletý vítěz jarních stranických primárek nejenže nedokáže v listopadu Trumpa porazit, ale mohl by ohrozit i jejich šance ve volbách do Kongresu. Tam má strana našlápnuto k lepšímu výsledku než v prezidentském klání.

Velká jména proti Bidenovi

V posledních dnech přibývá zpráv, zpravidla opřených o anonymní zdroje, podle kterých se proti Bidenovi začínají stavět i velká jména Demokratické strany.

Starosti dali údajně najevo předáci partaje v obou komorách Kongresu Chuck Schumer a Hakeem Jeffries, ale i bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů a Bidenova spojenkyně Nancy Pelosiová. Ve čtvrtek deník The Washington Post (WP) na „seznam znepokojených“ přidal i exprezidenta Baracka Obamu, který si u demokratů i takřka osm let po odchodu z Bílého domu udržuje vliv.

Ačkoli detaily o soukromých konverzacích, jež tito lidé vedli s Bidenem, často pocházejí z doby ještě před útokem na Trumpa, jejich úniky do médií se těžko dají považovat za náhodné.

Jiný Trump už má nominaci jistou

Donald Trump na republikánském sjezdu mluvil o zničené zemi, kterou chce napravit. Jméno svého soupeře z prezidentských voleb Joea Bidena zmínil v jediné části projevu.

Přibývá navíc i demokratů, kteří se proti prezidentovi staví veřejně, byť nejde o tak znělá jména. Ve čtvrtek se ozval například senátor Jon Tester, jehož v listopadu čeká náročný boj o znovuzvolení ve státě, který tradičně straní spíš republikánům, nebo kongresman Jamie Raskin, známý jako jedna z hlavních tváří Trumpova impeachmentu.

Roste zřejmě i počet lidí přesvědčených o tom, že Biden narůstající tlak neustojí. Podle některých by se mohl kandidatury vzdát už v nejbližších dnech. To by ostatně dávalo smysl, protože do demokratického sjezdu, který má potvrdit Bidenovu nominaci, zbývá pouhý měsíc.

Prezident začíná přijímat realitu. Anebo ne

Zmíněná Nancy Pelosiová se svému okolí údajně svěřila, že prezident by se už „velmi brzy“ dal přesvědčit k tomu, aby z voleb odstoupil, napsal WP ve čtvrtek pozdě večer s odkazem na tři anonymní zdroje z Demokratické strany obeznámené s obsahem jejích soukromých rozhovorů. Politička prý navíc sama usilovně pracuje na tom, aby Bidena k tomuto rozhodnutí dotlačila.

„Příštích 72 hodin bude velkých,“ řekl americké televizi CNN jeden z demokratických guvernérů. „Tohle nemůže trvat o moc déle,“ dodal.

Tyto zvěsti potvrzují i zdroje listu The New York Times. „Realita se usazuje,“ poznamenal jeden z nich, kterého prý nepřekvapí, když Biden brzy vystoupí a podpoří jako svou náhradnici viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Některé další zdroje, byť jich je méně, jsou ale opačného názoru.

Podle víc než dvou desítek zdrojů CNN obeznámených s děním v Bílém domě je Biden čím dál izolovanější i mezi svými blízkými spolupracovníky. A nesouvisí to nutně ani tolik s tím, že prezident musel kvůli nákaze covidem-19 odejít do ústraní a zrušit svůj veřejný program.

Šance Kamaly Harrisové

Kamala Harrisová se jeví jako nejlogičtější náhrada za Joea Bidena, pokud by se rozhodl nekandidovat. I když její viceprezidentské začátky byly slabé, v některých průzkumech si proti Trumpovi vede lépe než úřadující prezident.

Někteří z blízkých prezidentových poradců se podle stanice v týdnech od Bidenova špatného výkonu v televizní debatě s Trumpem, který celou vlnu obav spustil, setkali s „hněvem“ Bidenovy rodiny, když dali najevo výhrady. Další členové týmu naopak vytváří okolo šéfa „ochrannou bublinu“, aby se k němu tolik nedostávaly známky o nesouhlasu.

Lidé okolo Harrisové se připravují

CNN také informovala, že lidé blízcí viceprezidentce Harrisové už začali preventivně kontaktovat delegáty demokratického sjezdu. Až oni totiž definitivně potvrdí Bidenovu nominaci. Vzhledem k pravidlům primárek mají povinnost ho podpořit, ale kdyby prezident odstoupil, situace se změní.

Harrisová zatím veřejně pevně stojí za Bidenem. Coby viceprezidentka je jeho přirozenou náhradnicí, ale ze strany se ozývají i hlasy, podle nichž si musí případnou prezidentskou nominaci zasloužit, to znamená přesvědčit delegáty sjezdu.

Aktuální průzkum ukázal na čtveřici demokratů, kteří by si ve státech s největším vlivem na volbu amerického prezidenta vedli proti Trumpovi výrazně lépe než Biden. Jde o senátora Marka Kellyho z Arizony a guvernéry Marylandu, Pensylvánie a Michiganu Wese Moorea, Joshe Shapira a Gretchen Whitmerovou.

I Harrisová by podle šetření dopadla lépe než Biden, ale hůř než zmíněná čtveřice. Někteří analytici ale upozorňují, že takové průzkumy nedokážou zachytit změnu nálad po prezidentově případném konci, natož pak efekt, jaký by mohlo vyvolat vynechání jeho dvojky.

„Kamala není celkově nejsilnější, ale logisticky je to nejčistší,“ poznamenal Nico Brancolini, viceprezident Stonewallského demokratického klubu, jedné z organizací zastřešujících demokratické aktivisty. „Představte si ten vztek, pokud přeskočíte úřadující viceprezidentku, černošskou ženu, kvůli nějakému jinému kandidátovi.“

Foto: Kamala Harris/X.com

Harrisová je v kampani hodně aktivní například ve snaze zdůraznit rizika, která by návrat republikánů k moci představoval pro reproduktivní práva žen.

Bookmakeři momentálně dávají Harrisové vyšší šance na zisk nominace než Bidenovi. Stránka Polymarket jí v pátek po osmé ráno přisuzovala dokonce 66% naději, u jména současného prezidenta stojí pouhých 17 %. Větší šance jí dává i server PredictIt.

O stoupající popularitě viceprezidentky svědčí i zvýšený zájem o akce, na kterých má vystoupit. Televize NBC News si všimla, že vstupenky na červencový koncert, kam se chystá i Harrisová, jsou náhle téměř vyprodané.

Její spojenci už podle informací serveru Politico připravují strategii, jak Harrisovou co nejlépe vykreslit voličům, zdůraznit její politické úspěchy a hlavně přesvědčit váhající, že právě ona má šanci porazit Trumpa.

Web píše dokonce o vzniku „neformálního štábu“. Zdůrazňuje ale, že to vše se zatím děje, aniž by to viceprezidentka posvětila.

Doporučované