Hlavní obsah

Prezidentskou kampaň v USA ovlivňují ukradené fotky evropských influencerek

Foto: Redakční snímek americké CNN, Seznam Zprávy

Jednou z obětí podvodníků byla Debbie Nederlofová. Vlevo snímek z jejího instagramu, vpravo ukradený a upravený na twitteru, jak je zachytila CNN.

Internetem se šíří falešná vyjádření podpory i falešné profily, které kradou fotografie evropským influencerkám. Na svědomí by operace mohli mít zahraniční aktéři.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Podpořili byste, aby byl Trump prezidentem navždy? Zajímalo by mě, jestli všichni podporujete Trumpa, aby byl prezidentem, tak jako já,“ napsala koncem července ke své selfie na platformě X uživatelka @Luna_2K24. Sledující zároveň vyzvala, aby jí v komentářích nechali emoji americké vlajky.

Příspěvek dnes už neexistujícího profilu, který od letošního března nasbíral téměř 30 tisíc followerů, vidělo přibližně 54 tisíc lidí, což není úplně málo. Má to ale háček: Luna není skutečná.

Obličej mladé ženy na fotografiích patří německé módní influencerce Debbie Nederlofové, kterou od Spojených států dělí oceán a v listopadu o příštím šéfovi Bílého domu opravdu nebude rozhodovat.

Spolu s nejméně dalšími 16 Evropankami se Debbie stala obětí praktik, kdy si internetoví podvodníci přivlastnili vzhled někoho jiného.

Profily, které na sociální síti šíří příspěvky podporující republikánského kandidáta Donalda Trumpa a jeho dvojku J. D. Vance, odhalilo vyšetřování televize CNN a Centra pro informační odolnost (CIR). Falešných účtů odborníci identifikovali celkem 56 a nejspíše jde pouze o špičku ledovce.

„Je to můj vzhled“

Analýza profilů měla odhalit „systematický vzorec neautentického chování“. Používají fotografie atraktivních mladých žen, přičemž mnohé z nich jsou kradené, jiné zřejmě vytvořila umělá inteligence. Oblečení některých je dokonce upraveno tak, aby obsahovalo slogany Trumpovy kampaně.

CNN v souvislosti s vyšetřováním oslovila přímo společnost X patřící nejbohatšímu muži planety Elonu Muskovi. Odpověď nepřišla, během několika dalších dní ale byla většina zmíněných falešných účtů odstraněna.

S kým se novinářům spojit podařilo, byly čtyři mladé ženy, jejichž fotografie byly zcizeny.

„Cítím se zneužitá, jako by mi někdo něco bral. Je to můj vzhled. Nechci, aby si lidé mysleli, že dělám to, co ty profily někdy propagují,“ řekla investigativcům Neriaha Tellerup Andersenová, dvaadvacetiletá influencerka z dánské Kodaně, jejíž snímky využíval falešný protrumpovský účet @eva_maga1996.

Další Dánka Kamilla Brobergová, jejíž fotografie od loňska používal profil @Alinamaga33 a která za oceánem nikdy ani nebyla, je rozzlobená i kvůli možnému poškození své pověsti.

Cizí vlivy?

Byť výše popsané příspěvky vyjadřují podporu republikánské kandidátce, nic podle vyšetřování nenasvědčuje tomu, že by s nimi byla exprezidentova kampaň jakkoliv spojena. Tweety navíc obsahovaly chyby v angličtině, což je podle odborníků potenciální známkou zahraničního vměšování.

A to je ve Spojených státech citlivé téma. Po Trumpově vítězství v roce 2016 se rozjela debata, jakou roli při jeho zvolení sehráli ruští trollové, kteří na sociálních sítích jako Facebook či tehdejší Twitter, sdíleli dezinformace a zprávy, které měly zasít rozkol mezi voliče.

„Mohlo by se jednat o státního aktéra. Úroveň sofistikovanosti naznačuje, že by mohlo jít o některého z nepřátelských státních aktérů, včetně Ruska, Íránu a Číny,“ cituje CNN Emily Horneovou, bývalou vedoucí globální politické komunikace Twitteru a bývalou vrchní ředitelku pro tisk v Národní bezpečnostní radě v administrativě Joea Bidena.

Skutečnost, že zmíněné účty měly na profilovém obrázku atraktivní mladé ženy a pravidelně publikovaly nové příspěvky, které tuto falešnou představu podporovaly, podle ní signalizuje, že v zákulisí „pravděpodobně probíhá nějaká trvalá, koordinovaná činnost“. Už jen z hlediska času jde o náročnou operaci.

Umělá inteligence v hlavní roli

Zneužité fotografie nic netušících Evropanek nejsou jediným případem manipulací, k nimž na sociálních sítích v souvislosti s volbami dochází. Nedávno se média věnovala například falešných vyjádřením podpory prezidentským kandidátům od světoznámých celebrit a jejich fanoušků.

„Přijímám,“ napsal například Trump k sérii obrázků, které sdílel na své sociální síti Truth Social a které měly vyvolat dojem, že jeho podpora narůstá mezi fanoušky Taylor Swiftové, nejúspěšnější zpěvačky současnosti.

Kromě jediného však šlo o snímky generované umělou inteligencí a není jasné, jestli si toho byl exprezident vědom.

Trumpův roztleskávač

Ještě pár let zpátky by málokdo tipoval, jak aktivní roli bude v táboře Donalda Trumpa hrát Elon Musk. K tomu, aby exprezidenta dostal podruhé do Bílého domu, využívá i svůj vliv mezi jmény nejen z technologického světa.

Podpora od superstar světového showbyznysu je tématem už řadu měsíců. Sama zpěvačka se zatím nepřiklonila na stranu žádného z kandidátů, očekává se ale, že pokud tak učiní, bude to ve prospěch Harrisové. A že podobně politicky pak nejspíše bude smýšlet i velká část její fanouškovské základny.

Seznam falešných vyjádření podpory je ale mnohem delší. Na internetu se například objevila falešná fotografie Ryana Reynoldse s tričkem kampaně Kamaly Harrisové nebo nepravdivá informace, že dnes již ukončenou kampaň Joea Bidena podporovala Komunistická strana USA.

Nejistá budoucnost

Popsaná falešná vyjádření podpory i profily se na sociálních sítích množí v době, kdy některé technologické platformy ruší ochranné politiky a zásady moderování, které mají omezit šíření nebezpečných dezinformací.

Změny se nejvíce projevily na někdejším Twitteru. Poté, co platformu koupil Elon Musk, zrušil interní týmy, které pracovaly na zastavení šíření volebních dezinformací, a obnovil zakázané účty prominentních konspiračních teoretiků a extremistů.

O tom, jak se tyto zásahy projeví na blížících se volbách, lze zatím jen spekulovat. Mnohým ale přidělávají vrásky na čele.

Doporučované