Hlavní obsah

Prezidentská výměna odhalila, kdo je u demokratů bůh. Je starší než Biden

Foto: Profimedia.cz

Nancy Pelosiová patřila mezi věrné spojence prezidenta Joea Bidena. Právě ona podle informací amerických médií významně přispěla k jeho konci.

Za kongresmany i dárci, kteří se nakonec postavili proti Bidenovi, často stojí jediná žena: Nancy Pelosiová. Ačkoli se snažila jednat v zájmu strany, možná hazardovala. Kamala Harrisová totiž není ideální kandidátka.

Článek

Když americký prezident Joe Biden začátkem července prohlásil, že jen Pán Všemohoucí ho může přesvědčit, aby ukončil svou kampaň za znovuzvolení, asi vůbec netušil, jaké vtípky tím později rozpoutá. Jakmile totiž v neděli oznámil, že z boje o Bílý dům nakonec opravdu odstupuje, lidé na internetu měli jasno, jaký má „jeho“ Všemohoucí jméno: Nancy Pelosiová.

Od první prezidentské debaty na konci června se totiž čím dál více demokratů nechávalo veřejně slyšet, že by se prezident neměl ucházet o demokratickou nominaci. Nešlo navíc jen o výkřiky ze „spodních řad“ strany, nýbrž také o důležitá jména, mezi kterými měla být i bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

K Pelosiové, která je dnes formálně řadovou kongresmankou, navíc prý po debatě chodili demokratičtí kolegové s obavami, zda je Biden schopen dotáhnout kandidaturu do úspěšného konce.

„Kdykoli začala záležitost s odstoupením skomírat a ztrácet dech, byla to ona, kdo rozdmychával plameny,“ shodly se tři zdroje blízké demokratickému vedení v Kongresu citované televizí NBC News. Mluvila se zákonodárci, svými starými spojenci i dárci, radila jim, aby se o své obavy podělili veřejně.

Sama politička sice ve veřejných prohlášeních volbu nechávala na prezidentovi a varovala ho, že zbývá jen málo času se rozhodnout. V soukromí podle webu CNN nakonec i ona Bidenovi řekla, že podle průzkumů nemůže v listopadových volbách porazit republikána Donalda Trumpa a že by mohl zničit i šance demokratů na vítězství v Kongresu.

Zhruba o týden později prezident hodil ručník do ringu.

„Ukazuje se, že Nancy Pelosiová, byť je starší než Joe Biden, v Demokratické straně pořád hraje nesmírně významnou roli,“ uvedl pro Seznam Zprávy amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity. Připomeňme, že Biden v listopadu oslaví 82. narozeniny, Pelosiové je 84.

Jako další hráče, kteří jsou při rozhodování o zásadních otázkách ve straně důležití, Beneš zmínil manžele Obamovy a Clintonovy.

„Ti, jak se zdá, za Bidenem ale stáli ještě do posledních chvil a snažili se přesvědčit dárce,“ dodal o druhém zmíněném páru, který tvoří demokratická soupeřka Donalda Trumpa z roku 2016 Hillary Clintonová a americký prezident z konce 90. let Bill Clinton. „Je ale možné, že i oni nakonec podlehli slovům o tom, že to skutečně dál nejde.“

Bílý dům a Bidenovi věrní v Kongresu se snažili zprávy o zásazích vlivných politiků tlumit prohlášeními, která vše popírala. Zprávy o tom, že straničtí lídři Bidenovi předali jasný vzkaz, přesto dopadly na úrodnou půdu; k tlaku na prezidentovo odstoupení se přidávali další a další.

Vzpoura dárců

Bidenův konec ale nebyl jen cílem volených zástupců. Do hry se totiž vložili i sponzoři a fundraiseři. Jako příklad můžeme uvést hollywoodského manažera Ariho Emanuela a jeho bratra Zekeho či Alana Jonese, vrchního ředitele společnosti Intermediate Capital Group.

Připojil se ale například i známý herec George Clooney, který ve svém apelu na ukončení prezidentovy kampaně prohlásil, že Biden ve své kariéře vyhrál mnoho bitev, „ale jedinou bitvu, kterou nemůže vyhrát, je boj s časem“.

Mnozí z těchto dárců vyjádřili svůj postoj velmi ostře: Pokud Biden odmítne odstoupit, nebudou investovat peníze na jeho znovuzvolení, dokud průzkumy neukážou, že je jasným favoritem na vítězství. Nejsilnějším hlasem pak byli dárci z Kalifornie, kde má velký vliv Pelosiová, která je navíc vyhlášená tím, že umí sponzory přesvědčovat.

Peníze během července skutečně přestaly chodit, a to až v takovém rozsahu, že Donaldu Trumpovi se do značné míry povedlo dohnat obrovskou ztrátu, o které se mluvilo ještě v červnu v tom duchu, že je skoro nedostižitelná. Právě tento vývoj tak podle Beneše také musel sehrát roli v Bidenově rozhodování.

Podrobněji o Harrisové

Kamala Harrisová je pro demokraty asi nejpřirozenější volbou už jen kvůli tomu, že s Joem Bidenem podstoupila celý proces primárek a reprezentuje kontinuitu nynějšího prezidentství.

„Co se týče role dárců, byli zde jednoznačně velkým faktorem,“ souhlasil pak v rozhovoru pro Seznam Zprávy i politolog Christopher Galdieri z Univerzity v New Hampshire ve Spojených státech.

„Nemyslím si ale, že by měli takový vliv, kdyby ostatní ve straně veřejně nesdíleli jejich obavy a kdyby si Biden po debatě nevedl tak špatně v průzkumech. Viděli jsme zde nápadnou míru shody napříč stranickými lídry; myslím, že bez ní by to Biden možná přežil,“ přiblížil americký odborník.

I tak lze nicméně říct, že uplynulé týdny ukázaly, jak důležité slovo vlastně sjednocení dárci na Demokratickou stranu mají. Nutno podotknout, že stejně je tomu u konkurenčních republikánů, kde měli přispět k tomu, že si Donald Trump za svou dvojku zvolil J. D. Vance s vazbami na Silicon Valley.

Že byl Biden skutečně problémem, pak nyní dokládá i částka, kterou už demokraté stihli investovat do prezidentské kandidatury Kamaly Harrisové. Od chvíle, kdy prezident odstoupil z boje, už její kampaň získala více než 100 milionů dolarů (více než 2,3 miliardy Kč).

Demokratický gamble s Harrisovou

Vzhledem k veškerému dění se nabízí otázka, proč vlastně demokraté Bidena nechali kandidovat a proč ho tak dlouho podporovali. Odpověď je vcelku jednoduchá: Biden má za své prezidentství na kontě z pohledu demokratů řadu úspěchů a bývá zvykem, že úřadující prezident se snaží mandát obhájit.

Byl to navíc právě Biden, kdo v roce 2020 porazil Donalda Trumpa, který je i letošním nominantem Republikánské strany, což by oběma mužům dalo příležitost k odvetě.

V momentě, kdy již Biden úspěšně prošel procesem primárek, navíc neexistoval žádný formální mechanismus, jak ho coby předpokládaného kandidáta nahradit. Jedinou „čistou“ možností tak v podstatě bylo, kdyby sám souhlasil s tím, že odstoupí, jak se nakonec i stalo.

Český velvyslanec o dění za oceánem

Konec současného amerického prezidenta Joea Bidena v nadcházejících volbách je krok, který Spojené státy nepamatují téměř 60 let. Jak velké šance má na kandidaturu viceprezidentka Kamala Harrisová? A co může od voleb čekat Česko?

„To, že se Biden na naléhání své strany vzdal kandidatury, je v americké politice něco téměř bezprecedentního,“ okomentoval rozhodnutí Galdieri. Mnozí pak podle něj nečekali ani tak rychlou konsolidaci demokratické podpory za Harrisovou.

Politolog ale zároveň –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ stejně jako některá média – ⁠⁠⁠⁠⁠⁠upozorňuje, že se demokraté vrhli do velkého rizika.

„(Harrisová) voličům není tak dobře známá. Její průzkumy zatím nejsou o moc lepší, než měl prezident Biden. A USA si ještě nikdy nezvolily za prezidentku ženu,“ vyjmenoval několik faktorů, které by mohly voliče znejistět. Jako žena tmavé pleti navíc bude muset překonat také případný rasismus a sexismus.

Velkou výzvou pak nyní bude i logistika voleb. Demokraté totiž budou muset vyřešit, jak dostat novou dvojici na volební lístky ve všech státech Spojených států navzdory tomu, že primární proces voleb již nějak dopadl a některé státy mají deadline pro tento krok jen krátce poté, co v srpnu skončí nominační sjezd.

Zapomenout nemůžeme ani na to, že Donald Trump je v možná nejsilnějším bodě kampaně: Republikánský nominační sjezd ho jmenoval oficiálním kandidátem a jeho stoupenci se okolo něj po atentátu ještě více semkli.

Nová energie

Kromě porážky Trumpa, jehož kampaň již hodila do koše strategii proti Bidenovi a vytáhla do boje s viceprezidentkou, však Harrisovou čekají i další úkoly. Důležité totiž bude, aby voliče vůbec dostala k volbám. Někteří voliči dávají najevo, že výměna přišla až příliš pozdě na to, aby dokázala exprezidenta porazit.

„Tohle rozhodnutí mělo být učiněno před rokem, ne-li dříve,“ cituje web BBC 28letého demokrata Isaiaha Reevese, který si prý změnou nebyl úplně jistý právě kvůli jejímu načasování. „Překvapilo by mě, kdyby proti Trumpovi vyhrál jakýkoliv kandidát. Myslím ale, že nám Harrisová dává o něco větší šanci, protože je objektivně lepší kandidátkou.“

Jedním z úkolů Harrisové tak nyní bude hodit za hlavu události posledních týdnů a přimět voliče soustředit se hlavně na podzimní volby. Nadšení mezi demokraty ale neznamená, že její cesta k úspěchu bude jednoduchá a určitě je dobré mít na paměti, že ji nelze považovat za ideální kandidátku.

„Zdá se, že demokraté jsou po nedělním vývoji událostí plní energie, což mě překvapuje,“ okomentoval nynější situaci Galdieri. „Mají totiž kandidátku, která po dobu svého viceprezidentského mandátu do značné míry proplouvala mimo radar, je spojena s trvale nepopulárním současným prezidentem a bude muset spěchat, aby se před voliči vymezila dříve, než to za ni udělají její protivníci.“

Doporučované