Hlavní obsah

Poprvé tváří v tvář: Harrisová je pro voliče velkou neznámou, Trump ji zahltí

Foto: Seznam Zprávy

Kamala Harrisová se v noci na středu v prezidentské televizní debatě utká s Donaldem Trumpem. Bude to jejich první osobní setkání.

Kamala Harrisová a Donald Trump se ve Filadelfii utkají v klíčové televizní debatě. Každý zřejmě zvolí jiný rétorický styl, oba zvolili i zcela odlišnou přípravu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Jeden se snaží zcela vžít do prostředí a atmosféry debaty a pokouší se předem vytušit každý tah svého oponenta. Druhý tvrdí, že nic takového nedělá s tím, že mu stačí instinkt a improvizace.

Kamala Harrisová a Donald Trump zvolili před prezidentskou debatou, kterou v noci na středu SELČ hostí Filadelfie, odlišný styl přípravy. Tou pilnou je demokratka, zatímco republikánský exprezident sází na svůj „cit“.

Jde o hodně. Průzkumy ukazují, že souboj je prakticky vyrovnaný, debata by tak mohla jednoho nebo druhého kandidáta posunout do čela a možná mu zajistit i větší náskok, a to v době, kdy některé státy unie se už chystají zahájit korespondenční hlasování.

Oba uchazeči o Bílý dům se v jedné místnosti sejdou vůbec poprvé - nikdy spolu nemluvili, ačkoliv se vzájemně verbálně napadají už přes měsíc.

Velká očekávání

Experti mají za to, že pozornost bude upřena především na Kamalu Harrisovou, již řada voličů na rozdíl od Donalda Trumpa příliš nezná.

Potvrzují to ostatně i průzkumy, ten zhotovený deníkem The New York Times (NYT) ve spolupráci se Siena College ukázal, že pro 28 procent Američanů, kteří se k volbám podle svých slov chystají, je Harrisová stále jednou velkou neznámou.

„Kamala Harrisová se musí lidem tak trochu představit a také splnit velká očekávání, která do ní po odstoupení Joea Bidena mnozí vkládají,“ říká pro Seznam Zprávy Todd Graham, profesor komunikace na Southern University of Illinois, který se specializuje na politické debaty, umění přesvědčovat a mimo verbální techniky.

„Musí být daleko lepší v debatě než on, protože proč by prezident odstupoval, když ona není dobrá?“

Trump jako Tyson

Proti Harrisové ovšem bude stát kandidát, kterého Graham označuje za mistra řečnického stylu v USA známého jako „gish gallop“ neboli zahlcení slovy.

Donald Trump se podle něj zřejmě (stejně jako v debatách s Hillary Clintonovou a Joem Bidenem) pustí do monologu, do nějž zařadí řadu na sebe nenavazujících témat, často postrádajících fakta.

Snahou takového stylu je oponenta zahltit a nedat mu čas na to, aby na všechno dokázal reagovat. Ostatně každý kandidát bude mít na odpověď pouhé dvě minuty.

Gish gallop zafungovalo na Bidena, pokračuje profesor Graham s tím, že prezident působil zmateně i kvůli tomu, že se v Trumpově vodopádu slov ztrácel.

„Trump tento rétorický styl obalí do bombastických frází. Použije superlativy typu ‚já jsem nejlepší, oni jsou nejhorší‘ a bude lhát, až se z něj bude kouřit. Nezažili jsem s ním jedinou debatu, kde by nelhal,“ předpovídá Todd Graham.

Donald Trump tvrdí, že se na debaty nikdy nepřipravuje a sazí na to, že bude schopen v klíčové chvíli účinně zareagovat a nezůstane stát jako opařený. Na televizi Fox News například citoval slova slavného amerického boxera Mikea Tysona, který řekl: „Všichni vždycky mají plán do chvíle, než je někdo praští do obličeje.“

Přesto se podle NYT i Trump letos několikrát sešel se svými poradci, kteří mu měli nadhazovat nejrůznější otázky na tělo. Mezi týmem poradců se měla objevit například Tulsi Gabbard, která nedávno přešla od demokratů k republikánům, nebo republikánský kongresman za stát Florida Matt Gaetz. Ten se podle časopisu Newsweek nezdráhal exprezidenta zasypávat i ožehavými dotazy. Měl zmínit fakt, že Trump je odsouzený zločinec a byl rovněž shledán vinným ze sexuálního napadení.

Moment z debaty roku 2016, kdy Donald Trump nazval svoji oponentku Hillary Clinton „odpornou ženou“.

Harrisová podle NYT nebude následovat příkladu Hillary Clintonové, která se snažila Trumpa popsat jako rasistu a muže, který chová k ženám nenávist. Pokusí se prý Trumpa ale vyprovokovat, aby se na pódiu „sám zničil“. Jinými slovy, aby nad sebou ztratil kontrolu a změnil se ve zlého, šikanující Trumpa.

Minulé debaty nicméně ukazují, že exprezident často ani „pošťouchnutí“ nepotřebuje a rád a často přechází do agresivního útoku. Za tvrdého rétora je ale považovaná i Harrisová.

„Voliči od ní chtějí nejen kvalitní odpovědi, ale také to, aby ukázala zdravé sebevědomí. Chtějí bojovníka. Chtějí, aby se ve chvíli, kdy Trump řekne něco neurvalého, nedala a jednu mu obrazně vrazila,“ míní profesor Todd Graham.

Hotelové útočiště

Kamala Harrisová se i proto v posledních pěti dnech se svými poradci izolovala v jednom z hotelů v Pittsburghu, kde se na debatu od rána do večera připravovala. Její tým pro ni dokonce vystavěl falešné pódium a nasvítil ho tak, jak to udělají technici televize ABC, která debatu pořádá.

Poradce Phillipe Reines přitom hrál Donalda Trumpa oblečen do jeho tradičního vizuálně většího obleku s dlouhou červenou kravatou spadající až k rozkroku. Reines už v tom má bohaté zkušenosti, poprvé si Trumpa zahrál v roce 2016, kdy se skutečnému Trumpovi postavila Hillary Clintonová. Už tehdy na svou roli tvrdě trénoval, aby nabídl co nejvěrohodnější verzi Trumpa, a to nejen svým projevem, ale třeba i grimasami a řečí těla.

Před pěti lety Reines serveru Politico řekl, že tehdy zhlédl 15 republikánských debat a diskuzních fór, a to třikrát za sebou, nejprve nerušeně od začátku až do konce, pak se soustředil jen na Trumpa a jeho názorové výměny s konkurenty se zvukem a následně bez zvuku, aby převzal prezidentův manýrismus.

Todd Graham připomíná, že se na sebe díval i sám Donald Trump. Ještě než se stal prezidentem, měl se podle něj ze záznamu dívat na rozhovory, které poskytl novinářům, často rovněž bez zvuku. Chtěl docílit toho, aby z něj vyzařovala aura někoho, kdo všechno řídí a má prostor kolem a lidi v něm pod svou kontrolou. „A to se mu později v debatách vyplatilo,“ dodává Graham.

Někteří experti mají za to, že i Harrisová může čerpat ze své minulosti, a to především ze svých zkušeností coby státní zástupkyně státu Kalifornie. Ostatně její oblíbenou frází, kterou neustále opakuje, je, že se nebála postavit všem možným predátorům, šejdířům a finančním podvodníkům. „Už jsem se setkala s typem, jakým je Donald Trump,“ dodává za bouřlivého jásotu svých příznivců.

V noci bude mít příležitost se tomu skutečnému Trumpovi postavit tváří v tvář.

Doporučované