Hlavní obsah

„Pokud se ke mně někdo vloupá, zastřelím ho,“ žertovala v debatě Harrisová

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Americká viceprezidentka a demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států Kamala Harrisová.

Kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová dlouhodobě vystupuje proti držení útočných střelných zbraní. V rozhovoru s Oprah Winfreyovou ale přiznala, že pokud by se k ní do domu někdo vloupal, neváhala by a vetřelce by zastřelila.

Článek

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová obecně podporuje zákaz zbraní, jako jsou útočné pušky. Sama je ale držitelkou zbraní, což podle BBC zopakovala i během rozhovoru s americkou moderátorkou Oprah Winfreyovou. Demokratická kandidátka na prezidentku Spojených států během žertovné výměny názorů sdělila, že pokud by do jejího domu vtrhl vetřelec, neváhala by.

„Pokud se mi někdo vloupá do domu, zastřelím ho,“ řekla během žertovné výměny názorů. Poté, co se zasmála, Harrisová dodala: „To jsem asi neměla říkat, ale můj štáb se s tím vypořádá později.“

Prezidentská kandidátka následně zdůraznila, že je zastánkyní druhého dodatku amerického zákona, který chrání právo na držení zbraní. Něco jiného jsou ale podle Harrisové útočné zbraně, které jsou „doslova navržené jako válečný nástroj“, vysvětlila s tím, že pro ně podle ní není v ulicích místo.

Viceprezidentka pak poukázala na americký problém se střelbou na školách, na kterou se děti v amerických vzdělávacích ústavech připravují v rámci nácviků, aby věděly, jak se mají případně zachovat. Podle Harriosvé je ale tato zkušenost pro děti „mrazivá až do morku kostí“. „Nemuselo by to tak být,“ dodala.

Harrisová už v roce 2019 přiznala, že vlastní zbraně kvůli osobní bezpečnosti. Do povědomí amerických občanů se ale tato informace dostala především poté, co se Harrisová minulý týden utkala v debatě s Donaldem Trumpem, během které se otázka držení zbraní probírala.

Během debaty například popřela Trumpovo tvrzení, že by v případě zvolení do Bílého domu „zabavila každému zbraň“, a poukázala na to, že ona i její protikandidát Tim Walz, milovník lovu, mají vlastní střelné zbraně. Odpůrci Harrisové teď používají její výroky o zbraních jako důkaz, že kandidátka na prezidentku mění své politické postoje za pochodu.

Moderátor debaty na ABC News minulý týden poznamenal, že Harrisová již nepodporuje program „zpětného odkupu“, který by nutil majitele útočných zbraní, aby je odevzdali vládě. Harrisová nicméně ve čtvrtek Winfreyové zopakovala, že chce přísnější zákony.

Svůj postoj demokratka nastínila také na nedávném shromáždění v Severní Karolíně, kde řekla: „My, kteří věříme ve svobodu žít v bezpečí před násilím se zbraněmi, konečně schválíme zákaz útočných zbraní, všeobecné kontroly počínání v minulosti a zákony o červených vlajkách.“

Zákony o červených vlajkách – anglicky red flag laws – umožňují lidem požádat soudce o zabavení zbraně jiné osoby, pokud je považována za nebezpečnou pro sebe nebo pro ostatní.

Doporučované