Hlavní obsah

Operace kokosovník. Harrisové může pomoct její meme potenciál

Foto: Repro/The White House

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová během loňského projevu, jehož pasáž se stala populární na sociálních sítích.

Pokud jste se po oznámení prezidenta Joea Bidena dostali až na americké sociální sítě, možná jste si všimli emotikonů palem a kokosových ořechů. Jak to souvisí s viceprezidentkou Kamalou Harrisovou a dynamikou kampaně?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Paní viceprezidentko, jsme připraveni vám pomoci,“ napsal v neděli na síti X americký demokratický senátor Brian Schatz z Havajských ostrovů. Větu doplnil fotografií, na které leze na kokosovník ořechoplodý.

Guvernér Jared Polis ze státu Colorado zas v příspěvku vyjadřujícím podporu prezidentské kandidatuře Kamaly Harrisové tweetnul jen emotikony kokosu, palmy a americké vlajky.

Podobných příspěvků, memů a sestříhaných spotů spojující palmy a podporu viceprezidentky Harrisové je teď na sociálních sítích plno. Co to má společného s kokosy?

Spadli jste z kokosovníku?

Virální trend má původ v projevu Harrisové z loňského května. Viceprezidentka tehdy v Bílém domě hovořila na akci iniciativy na podporu rovných příležitosti pro Američany s hispánským původem.

Když Harrisová mluvila o tom, že se iniciativa bude zaměřovat na mladé lidi a zároveň by měla zohledňovat celý kontext, tedy i potřeby jejich rodin, učitelů a celé komunity, dodala anekdotu spojenou s vlastní rodinou.

„Moje matka nám někdy dávala zabrat a říkala nám: Nevím, co je s vámi mladými špatně. Myslíte si, že jste právě spadli z kokosovníku? Ne, odpověděla jsem,“ prohlásila politička a pak se sama hlasitě rozesmála a živě gestikulovala.

„Žijeme v kontextu všeho, co je kolem nás a co bylo před námi,“ dodala a žoviální tón rychle změnila zpět ve vážný. Právě to se - společně s nejasností bonmotu o kokosové palmě - stalo zprvu terčem opoziční kritiky a později vtipů.

Popularitu pak získal úryvek z proslovu Harrisové letos v únoru; nedávno se na sociální sítě vrátil v podobě memů a sestřihů během debaty o zdraví a věku prezidenta Joea Bidena.

Virální byl spot zejména na TikToku, kde se objevily tisíce klipů se slovy Harrisové coby zvukovým podkresem.

V internetových vyhledávačích začala v Americe poptávka po výrazu „coconut tree“ růst na začátku července.

Výrok Harrisové se dočkal remixů například na píseň Von Dutch od zpěvačky Charli XCX nebo Gimme More od Britney Spears.

Meme s kokosovníkem se tak zařadilo po bok celé řady specifických příspěvků o Harrisové, kterými se zapsala do kultury na sítích.

Vtípky, i pozitivně laděné, se dělaly i o slavném povolebním videu z roku 2020, ve kterém Harrisová v telefonátu Bidenovi říká: „Dokázali jsme to. Dokázali jsme to, Joe. Budeš příštím prezidentem Spojených států“.

Vše doplňuje její výrazný smích, který z ní dělá terč vtipů dlouhodobě. Zmínil ho i republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump, když o „smějící se Kamale“ řekl, že kvůli němu „vypadá jako šílená“.

Harrisová se zapsala i tanečními pohyby nebo vyprávěním vtipů, které se mohou zdát v dané situaci jako nepatřičné.

Podrobně

Tým Donalda Trumpa se na možnost odstoupení Joea Bidena ze závodu o další prezidentský mandát a jeho nahrazení viceprezidentkou Kamalou Harrisovou podle amerických médií připravoval. Jeho strategie se už zdá být zřejmá.

Virální generační výhoda?

Podle amerického veřejnoprávního rozhlasu NPR se dá virální obsah o Harrisové na sítích vysvětlit generačně. Právě mladí demokraté byli nejméně spokojení s Bidenovou kandidaturou a zároveň patří mezi nejaktivnější uživatele sítí. „Jejich poptávka po jiném výběru a memičnost Harrisové byly perfektní kombinací,“ píše NPR.

Podle reportérky deníku Washington Post Taylor Lorenzové, která se zabývá internetovou kulturou, by podobné memy mohly Harrisové v kampani pomoct.

„Nová online popularita Harrisové by mohla Demokratické straně pomoci získat novou podporu u mladých lidí – včetně hlavních tvůrců internetového obsahu -, kteří váhají, zda Bidena znovu volit kvůli jeho klimatické politice, podpoře Izraele ve válce v Gaze, špatnému přístupu k trvající pandemii a podpisu zákona, který by mohl zakázat síť TikTok,“ psala Lorenzová na začátku července.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

Doporučované