Hlavní obsah
Online

Harrisová shání podporu, dárce Bidenův konec nadchl

Foto: X.com/@VP

Viceprezidentka Kamala Harrisová hromadí podporu demokratů, aby mohla vystřídat Joea Bidena coby kandidátka na prezidentku.

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden se po intenzivním nátlaku od spolustraníků vzdal nominace Demokratické strany do listopadového souboje o Bílý dům. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

To nejdůležitější:

  • Americký prezident Joe Biden se v neděli vzdal demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby. V dopise napsal, že je v nejlepším zájmu strany a Spojených států, aby se soustředil na úkoly spojené se svým mandátem.
  • Biden se rozhodl odstoupit po týdnech, kdy čelil vzrůstajícímu tlaku spolustraníků, aby své rozhodnutí přehodnotil. Důvodem byl jeho špatný výkon v červnové televizní debatě s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.
  • Prezident podpořil prezidentskou kandidaturu své viceprezidentky Kamaly Harrisové. Politička sbírá už i podporu dalších politiků, včetně Billa a Hillary Clintonových, vlivných senátorů a kongresmenů nebo guvernérů, o nichž se spekulovalo jako o prezidentských uchazečích.
  • O způsobu výběru nového kandidáta zatím není rozhodnuto. Zvolit by ho měli delegáti celostátního sjezdu demokratů, který začne 19. srpna. Hlasovat by ale mohli už dřív virtuálně.
  • Donald Trump označil Bidena za „nejhoršího prezidenta v historii”, Harrisovou považuje za snadnější soupeřku.
  • Někteří republikáni v čele s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem vyzvali Bidena k úplnému odchodu z Bílého domu.
Načíst novější příspěvky

Proč Harrisovou zatím nepodpořili předáci demokratů?

Kamala Harrisová během několika hodin získala pro svou prezidentskou kandidaturu nejen podporu Joea Bidena, ale i desítek kongresmanů a senátorů. Některá velká jména Demokratické strany se za ni ale zatím nepostavila: senátní lídr Chuck Schumer, sněmovní lídr Hakeem Jeffries, bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo exprezident Barack Obama.

Novináři americké stanice CNN zjišťovali proč.

Odpověď je podle jejích zdrojů relativně prostá: Část demokratů se chce vyhnout dojmu, že strana voličům tlačí svoji volbu příliš brzy. Zákonodárci si zároveň nechtějí znepřátelit jednotlivé frakce, které by na celý proces mohly nahlížet jinak.

Biden se rozhodl odstoupit až v sobotu

Joe Biden své rozhodnutí dopředu konzultoval jen se čtyřmi svými spolupracovníky, píše deník The New York Times. I Kamala Harrisová se prý o jeho záměru odstoupit z kandidatury dozvěděla až těsně před veřejným oznámením.

Harrisové odpadli dva potenciálně silní soupeři

Viceprezidentku Kamalu Harrisovou v souboji o Bílý dům podpořili už dva demokratičtí politici, o nichž se také mluvilo jako o vážných uchazečích o post náhradníka Joea Bidena. Ve prospěch guvernéra Pensylvánie Joshe Shapira hrálo zejména to, že jeho domovský stát je jedním z těch, které budou mít na výběr nového amerického prezidenta největší vliv.

„Nejlepší cesta kupředu pro Demokratickou stranu vede přes rychlé sjednocení za viceprezidentkou Harrisovou a opětovné zaměření na získání postu prezidenta,“ uvedl Shapiro v nedělním prohlášení, ze kterého citoval server The Hill. Guvernér v něm zdůraznil, že právě Pensylvánie bude pro vítězství klíčová, a slíbil Harrisové pomoc.

Na stranu viceprezidentky se postavil i guvernér Kalifornie Gavin Newsom. „Tvrdá. Nebojácná. Houževnatá. Když je v sázce naše demokracie a naše budoucnost, není nikdo lepší, kdo by mohl vést případ proti temné vizi Donalda Trumpa a vést naši zemi zdravějším směrem, než je viceprezidentka Kamala Harrisová,“ napsal Newsom.

O Shapirovi se teď spolu s dalšími demokratickými guvernéry spekuluje jako o kandidátovi na viceprezidenta. Zmiňovaní jsou také například Roy Cooper ze Severní Karolíny a Gretchen Whistmerová z Michiganu, což jsou další státy s výrazným vlivem v listopadových volbách. Padají i jména Andyho Besheara z Kentucky nebo Wese Moorea z Marylandu.

Foto: OogImages, Shutterstock.com

Guvernér Pensylvánie Josh Shapiro byl považován za potenciálně silného uchazeče o prezidentskou nominaci.

Zelenskyj děkuje Bidenovi za pomoc v „nejdramatičtějším okamžiku“

Ukrajina podle prezidenta Volodymyra Zelenského respektuje obtížné, ale silné rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena neucházet se o znovuzvolení do Bílého domu. Zároveň je mu vděčná za neochvějnou podporu v boji proti ruské vojenské invazi. Zelenskyj to napsal na sociální síti X.

„Podpořil naši zemi v nejdramatičtějším okamžiku v historii,“ uvedl na Bidenovu adresu Zelenskyj. „Pomohl nám bránit (ruskému prezidentu Vladimiru) Putinovi v okupaci naší země,“ dodal. Vyjádřil rovněž naději, že Spojené státy budou mít nadále silné vedení, které „zabrání ruskému zlu v dosažení úspěchu“.

Foto: twitter.com/POTUS

Biden během návštěvy Kyjeva v únoru 2023.

Americký chaos v den důležité návštěvy

Ještě v pondělí by mělo ve Washingtonu přistát letadlo s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Navzdory některým neshodám Spojené státy zůstávají nejdůležitějším spojencem Izraele. Rozhodnutí Joea Bidena neucházet se o druhý prezidentský mandát návštěvu určitě připraví o pozornost.

Bidenova vláda se snaží Netanjahua přesvědčit, aby přistoupil na příměří ve válce, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás, jež zosnovalo teroristický útok proti Izraeli z loňského 7. října.

Netanjahu měl v plánu sejít se s Bidenem, ve středu by pak měl vystoupit s projevem na společném zasedání obou komor Kongresu.

Britská BBC píše, že Netanjahu se bude zřejmě cítit Bidenovým krokem posílen. Stanice ale upozorňuje, že demokraté budou dál na příměří naléhat, protože jsou pod tlakem voličů, kteří nechtějí, aby se konflikt v Gaze rozšířil do dalších částí regionu. Kamala Harrisová by navíc mohla být vůči Izraeli tvrdší, ve srovnání s Bidenem je totiž politicky víc nalevo.

Foto: X/Prime Minister of Israel

Joe Biden a Benjamin Netanjahu. Snímek z návštěvy amerického prezidenta v Izraeli ve dnech po teroristickém útoku Hamásu.

Vance: Harrisová skoro čtyři roky lhala o Bidenovi

„Joe Biden byl nejhorším prezidentem, kterého jsem zažil, a Kamala Harrisová byla u všeho,“ napsal republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance. Podle něj se viceprezidentka podílela na Bidenově „politice otevřených hranic a zeleného podvodu, které zdražily náklady na bydlení a potraviny“.

„Skoro čtyři roky lhala o Bidenově mentální kapacitě,“ uvedl také Vance, kterého si Trump minulý týden vybral za svého zástupce v boji o Bílý dům. „Prezident Trump a já jsme připraveni zachránit Ameriku, ať už demokraty povede kdokoli,“ dodal republikánský politik.

J. D. Vance je senátor za stát Ohio. Republikánský kandidát na prezidenta si ho minulý týden na stranickém sjezdu vybral za kandidáta na viceprezidenta.

Biden je odhodlaný dokončit mandát

Prezident to dal najevo už v prohlášení, kde oznamoval ukončení kampaně, ale Bílý dům po výzvách republikánů považoval za důležité to zopakovat: Joe Biden hodlá dokončit svůj stávající mandát šéfa Bílého domu.

„Prezident Biden zdědil od svého předchůdce ekonomiku ve volném pádu, raketově rostoucí míru násilné kriminality a spojenectví v rozkladu. Obrátil to v nejsilnější ekonomický růst na světě a nejnižší míru násilné kriminality za posledních 50 let, zatímco NATO je silnější než kdykoli předtím. Těší se na dokončení svého období a zajištění dalších historických výsledků pro americký lid,“ napsal americké CNN mluvčí Bílého domu Andrew Bates.

Republikánská kampaň proti Harrisové se rozjíždí

Do hodiny od Bidenova oznámení zveřejnilo jedno ze sdružení podporujících kampaň republikána Donalda Trumpa volební klip útočící na viceprezidentku Kamalu Harrisovou. Video ji spojuje s opatřeními Bidenovy vlády v klíčových tématech, na něž se republikáni v kampani zaměřují: vysoké inflaci nebo migrační krizi na jižní hranici USA.

V klipu se také tvrdí, že Harrisová chtěla Američany oklamat, když údajně tutlala informace o Bidenově kondici. Podle informací deníku The New York Times se na potenciální vstup Harrisové do boje o Bílý dům v posledních týdnech připravoval i přímo Trumpův štáb.

Do Harrisové se bezprostředně po Bidenově oznámení pustila i řada příznivců Donalda Trumpa. Jeho syn Donald Trump mladší ji rovněž spojil s dosavadní vládou. „Jediný rozdíl je, že je ještě víc liberálnější a méně kompetentní než Joe, což opravdu něco vypovídá,“ napsal na síti X.

Guvernér Texasu Greg Abbott kritizoval její migrační politiku. „Myslím, že budu muset trojnásobně zvětšit hraniční zeď, žiletkový plot a národní gardu na hranici,“ uvedl. Harrisová dostala v minulosti řešení migrace přes Mexiko na starosti.

Rozhovor: Podporou vytvořil Biden Harrisové nejsilnější pozici

„V Demokratické straně jsou zjevně síly, které Kamalu Harrisovou úplně nutně nechtěly a chtěly, aby s Bidenovým odstoupením odstoupil z boje i celý tandem z hlasovacího lístku. Tím, že ji podpořil, jí nicméně minimálně vytvořil asi nejsilnější pozici,“ okomentoval Bidenovo rozhodnutí podpořit kandidaturu své viceprezidentky amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

Zahraniční státníci vyzdvihují Bidenovy kvality

Agentura ČTK shrnula, jak na rozhodnutí Joea Bidena vzdát se kandidatury reagují zahraniční státníci, s nimiž se ve funkci pravidelně potkával.

Britský premiér Keir Starmer uvedl, že respektuje Bidenovo rozhodnutí, které podle něj učinil v přesvědčení, že koná v nejlepším zájmu amerického lidu.

Německý kancléř Olaf Scholz ocenil Bidenovu práci. „Můj přítel, prezident Spojených států Joe Biden, toho dosáhl mnoho: pro svou zemi, pro Evropu, svět. Díky němu je transatlantická spolupráce úzká, NATO silné a USA jsou pro nás dobrým a spolehlivým partnerem,“ napsal Scholz na síti X. Dodal, že prezidentovo rozhodnutí „si zaslouží uznání“.

Foto: Úřad britského premiéra/Flickr

Britský premiér Keir Starmer a americký prezident Joe Biden na nedávném summitu NATO ve Washingtonu.

Obdiv a uznání americkému prezidentovi „za statečné a důstojné rozhodnutí“ vyjádřil také španělský premiér Pedro Sánchez. „Díky jeho odhodlání a vedení překonaly USA ekonomickou krizi po pandemii a vážném útoku na Kapitol a byly vzorem ve své podpoře Ukrajině čelící ruské agresi,“ ocenil Bidenovy zásluhy.

Předseda polské vlády Donald Tusk na sociální síti připomněl, že americký prezident přijal obtížná rozhodnutí, „která učinila Polsko, Ameriku a svět bezpečnější a demokracii a svobodu silnější“. Je přesvědčen, že Biden se řídil stejnými principy i při nejnovějším rozhodnutí, které možná bylo tím nejtěžším v Bidenově životě.

Izraelský prezident Jicchak Herzog poděkoval svému protějšku „za přátelství a neochvějnou podporu izraelskému lidu“ během politické dráhy trvající desítky let. Připomněl také, že Biden jako první americký prezident navštívil Izrael během války. „Jako skutečný spojenec židovského lidu je symbolem neochvějného pouta mezi našimi národy,“ napsal na X.

Harrisovou podpořil vysoce postavený kongresman

Místopředseda demokratické frakce Sněmovny reprezentantů Ted Lieu je prvním členem demokratického vedení dolní komory Kongresu, který podpořil viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako nástupkyni prezidenta Joea Bidena.

„Před čtyřmi lety jsem byl prvním členem Kongresu, který podpořil Kamalu Harrisovou na prezidentku,“ napsal zákonodárce v prohlášení. „Je mi velkou ctí, že mohu znovu Kamalu Harrisovou podpořit na prezidentku.“ Lieu pochází stejně jako Harrisová z Kalifornie.

Obama: Pro Bidena to musel být jeden z nejtěžších okamžiků v životě

„Vím, že Joe nikdy neustoupil z boje,“ píše se v prohlášení kanceláře Baracka a Michelle Obamových.

„To, že se rozhlédl po politické krajině a rozhodl se, že by měl předat pochodeň novému kandidátovi, je pro něj jistě jeden z nejtěžších okamžiků v životě. Vím však, že by toto rozhodnutí neučinil, kdyby nevěřil, že je to pro Ameriku správné. Je to důkaz lásky Joea Bidena k vlasti - a historický příklad skutečného veřejného činitele, který opět upřednostnil zájmy amerického lidu před svými vlastními, který by měly budoucí generace vůdců dobře následovat,“ pokračuje prohlášení exprezidenta, který si stále udržuje vliv uvnitř Demokratické strany.

Barack Obama vedl Spojené státy v letech 2009 až 2017. Joe Biden sloužil jako jeho viceprezident. Americká média před lety psala, že to byl právě Obama, kdo přesvědčil Bidena, aby v roce 2016 nekandidoval na prezidenta. Obama se postavil na stranu Hillary Clintonové, která pak prohrála s republikánem Donaldem Trumpem. Ve volbách v roce 2020 Bidena podpořil.

Foto: mccv, Shutterstock.com

Barack Obama a Joe Biden během Bidenovy inaugurace v roce 2021.

Bidenovo rozhodnutí je bezprecedentní

Rozhodnutí Joea Bidena vzdát se nominace do prezidentských voleb v historii Spojených států prakticky nemá obdoby.

Připomenout lze prezidenta Lyndona Johnsona, který v roce 1968 odstoupil v průběhu primárek, tedy mnohem dříve během volebního cyklu, konkrétně v březnu volebního roku. Johnson do úřadu nastoupil po atentátu na Johna Kennedyho, pod kterým sloužil jako viceprezident, pak byl jednou sám zvolen.

Neusilovat o druhé volební období se rozhodlo několik dalších úřadujících prezidentů, ale všichni se rozhodli ještě před začátkem kampaně. Americký server The Hill jmenuje Jamese Polka, Jamese Buchanona, Rutherforda B. Hayese, Theodora Roosevelta a Calvina Coolidge.

Harrisová potvrdila, že má zájem o nominaci

„Jsem poctěna, že mě prezident podpořil, a mým záměrem je tuto nominaci získat a vyhrát. V uplynulém roce jsem cestovala po celé zemi a hovořila s Američany o jasné volbě v těchto významných volbách. A v tom budu pokračovat i v následujících dnech a týdnech. Udělám vše, co je v mých silách, abych sjednotila Demokratickou stranu - a sjednotila náš národ - a porazila Donalda Trumpa a jeho extrémní program Projekt 2025. Do voleb zbývá 107 dní. Společně budeme bojovat. A společně zvítězíme,“ uvedla v prohlášení viceprezidentka Kamala Harrisová.

Harrisová sbírá prezidentské nominace

Kamala Harrisová je logickou volbou na vystřídání Joea Bidena v pozici demokratického kandidáta na prezidenta. Je to jeho viceprezidentka, takže má jeho zastupování v popisu práce. Biden zároveň v kampani celou dobu jasně deklaroval, že bude v letošních volbách znovu kandidovat s Harrisovou. Kalifornská demokratka tak může argumentovat tím, že příznivci strany v primárkách hlasovali částečně i pro ni.

Harrisová už během prvních hodin od Bidenova oznámení sbírá podporovatele. Přinášíme seznam některých z nich.

  • Joe Biden, prezident Spojených států
  • Bill a Hillary Clintonovi, bývalý prezident USA a jeho manželka, někdejší ministryně zahraničí USA
  • Elizabeth Warrenová, senátorka a někdejší prezidentská kandidátka
  • Tim Kaine, senátor a někdejší kandidát na viceprezidenta vybraný Hillary Clintonovou
  • Černošské shromáždění v Kongresu, klub demokratických Afroameričanů v obou komorách
  • Nanette Barraganová, předsedkyně Hispánského shromáždění v Kongresu

K odstoupení Joea Bidena už se vyjádřili i další přední členové strany jako bývalá šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová nebo exprezident Barack Obama. Ani jeden z nich ale zatím Harrisovou nepodpořil.

Foto: Kamala Harris/X.com

Kamala Harrisová byla senátorkou za stát Kalifornie a sama kandidovala na prezidentku, než si ji Joe Biden vybral jako svou viceprezidentku.

Bernie Sanders děkuje Bidenovi

Senátor Bernie Sanders ocenil Joea Bidena za „čestnou a důstojnou“ službu.

„Jako první prezident, který kdy šel se stávkujícími dělníky, byl nejvíce prodělnickým prezidentem v moderní americké historii. Děkuji vám, pane prezidente, za vše, co jste udělal,“ napsal na sociální síť X Bidenův hlavní soupeř z prezidentských primárek z roku 2020.

Bookmakeři mají jasno

Viceprezidentka Kamala Harrisová je jasným favoritem bookmakerů na novou demokratickou kandidátku. Jeden z největších amerických sázkařských serverů Polymarket jí momentálně dává 86% šanci na zisk nominace.

Na druhém místě je možnost „ostatní“ s 8 procenty. Ze jmenovaných osobností pak vede bývalá první dáma Michelle Obamová, které server dává 3% šanci. Obamová ale v posledních letech opakovaně prohlásila, že o vstup do politiky nemá zájem.

Foto: Repro: Polymarket, Seznam Zprávy

Šance demokratických politiků na zisk prezidentské nominace k 21:50 SELČ.

Za jednoznačnou favoritku považuje Harrisovou i server PredictIt, dává jí 83 %. Další pořadí je tentokrát zajímavější, v další čtveřici jsou hned dva politici, o nichž se reálně uvažovalo: guvernér Kalifornie Gavin Newsom a guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová. Mezi ně se znovu probojovala Obamová, ale také bývalá ministryně zahraničí Hillary Clintonová.

Demokraté oceňují Bidenovo rozhodnutí odstoupit z kandidatury

Šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer prezidentovo rozhodnutí ocenil. „Jeho rozhodnutí jistě nebylo snadné, ale opět dal přednost své zemi, své straně a naší budoucnosti,“ napsal Schumer v prohlášení.

Dnešek podle něj ukazuje, že Biden je „skutečný vlastenec a velký Američan“. Bidena označil nejen za skvělého prezidenta, ale i pozoruhodného člověka.

Demokratický guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom uvedl, že Biden se zapíše do historie jako „jeden z nejvlivnějších a nejobětavějších prezidentů“.

Šéf demokratů: Výběr kandidáta bude řádný a transparentní

Demokratická strana provede transparentní a řádný proces výběru svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby, uvedl její předseda Jaime Harrison.

Peskov: Kreml sleduje situaci v USA

Kreml sleduje situaci okolo prezidentských voleb v USA. Za prioritu nepokládá jejich výsledek, ale dosažení svých cílů na Ukrajině, řekl Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Vladimira Putina.

„Do voleb jsou ještě čtyři měsíce a to je dlouhá doba, během které se mnohé může změnit. Musíme soustředit pozornost a sledovat, co se bude dít dál. Naší prioritou je dosažení cílů speciální vojenské operace, ne výsledky voleb v USA,“ prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Hlavní zprávy