Hlavní obsah
Online

Harrisová shání podporu, dárce Bidenův konec nadchl

Foto: X.com/@VP

Viceprezidentka Kamala Harrisová hromadí podporu demokratů, aby mohla vystřídat Joea Bidena coby kandidátka na prezidentku.

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden se po intenzivním nátlaku od spolustraníků vzdal nominace Demokratické strany do listopadového souboje o Bílý dům. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

To nejdůležitější:

  • Americký prezident Joe Biden se v neděli vzdal demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby. V dopise napsal, že je v nejlepším zájmu strany a Spojených států, aby se soustředil na úkoly spojené se svým mandátem.
  • Biden se rozhodl odstoupit po týdnech, kdy čelil vzrůstajícímu tlaku spolustraníků, aby své rozhodnutí přehodnotil. Důvodem byl jeho špatný výkon v červnové televizní debatě s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.
  • Prezident podpořil prezidentskou kandidaturu své viceprezidentky Kamaly Harrisové. Politička sbírá už i podporu dalších politiků, včetně Billa a Hillary Clintonových, vlivných senátorů a kongresmenů nebo guvernérů, o nichž se spekulovalo jako o prezidentských uchazečích.
  • O způsobu výběru nového kandidáta zatím není rozhodnuto. Zvolit by ho měli delegáti celostátního sjezdu demokratů, který začne 19. srpna. Hlasovat by ale mohli už dřív virtuálně.
  • Donald Trump označil Bidena za „nejhoršího prezidenta v historii”, Harrisovou považuje za snadnější soupeřku.
  • Někteří republikáni v čele s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem vyzvali Bidena k úplnému odchodu z Bílého domu.
Načíst novější příspěvky

Demokraté oceňují Bidenovo rozhodnutí odstoupit z kandidatury

Šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer prezidentovo rozhodnutí ocenil. „Jeho rozhodnutí jistě nebylo snadné, ale opět dal přednost své zemi, své straně a naší budoucnosti,“ napsal Schumer v prohlášení.

Dnešek podle něj ukazuje, že Biden je „skutečný vlastenec a velký Američan“. Bidena označil nejen za skvělého prezidenta, ale i pozoruhodného člověka.

Demokratický guvernér státu Kalifornie Gavin Newsom uvedl, že Biden se zapíše do historie jako „jeden z nejvlivnějších a nejobětavějších prezidentů“.

Šéf demokratů: Výběr kandidáta bude řádný a transparentní

Demokratická strana provede transparentní a řádný proces výběru svého kandidáta pro listopadové prezidentské volby, uvedl její předseda Jaime Harrison.

Peskov: Kreml sleduje situaci v USA

Kreml sleduje situaci okolo prezidentských voleb v USA. Za prioritu nepokládá jejich výsledek, ale dosažení svých cílů na Ukrajině, řekl Dmitrij Peskov, tiskový mluvčí Vladimira Putina.

„Do voleb jsou ještě čtyři měsíce a to je dlouhá doba, během které se mnohé může změnit. Musíme soustředit pozornost a sledovat, co se bude dít dál. Naší prioritou je dosažení cílů speciální vojenské operace, ne výsledky voleb v USA,“ prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Lidé okolo Harrisové se už několik dní připravovali

Viceprezidentka Kamala Harrisová veřejně i přes narůstající tlak na Joea Bidena svého šéfa po celou dobu podporovala. Někteří její spolupracovníci ale už minulý týden připravovali strategii její případné volební kampaně.

„Dávali jsme minulý týden dohromady delegáty,“ řekl americké stanici CNN jeden z lidí, kteří pracovali na prezidentské kampani Harrisové před čtyřmi lety. Delegáty má na mysli politiky, kteří mají na srpnovém sjezdu Demokratické strany oficiálně zvolit prezidentského kandidáta partaje.

Zdroj zdůraznil, že přípravy nebyly výrazem nátlaku na Bidena, ale pouze snaha být připravený.

O ruchu mezi lidmi napojenými na Harrisovou už v posledních dnech informovala i další média.

Měl odstoupit, domnívá se předseda Sněmovny reprezentantů

„Pokud Joe Biden není způsobilý kandidovat na prezidenta, není způsobilý být prezidentem. Musí okamžitě rezignovat. Pátý listopad (den voleb) nemůže nastat dost brzy,“ komentoval prezidentův krok republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson.

Ve svém prohlášení zároveň označil Demokratickou stranu za nedemokratickou, protože „zneplatnila hlasy víc než 14 milionů Američanů“, kteří podpořili Bidena v primárkách.

S viceprezidentkou Kamalou Harrisovou coby kandidátkou si podle Johnsona demokraté nepolepší. Republikán zdůraznil, že je jako Bidenova dvojka zodpovědná za „katastrofální selhání“ současné vlády. Johnson naznačil, že Harrisová je zodpovědná za utajování skutečného stavu současného prezidenta. O jeho neschopnosti vykonávat úřad prý musela vědět ze všech nejdéle.

Foto: Twitter @SpeakerJohnson

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Mike Johnson.

Stejného názoru jako Johnson je i šéf kampaně Republikánské strany pro volby do Sněmovny reprezentantů Richard Hudson: „Pokud prezident není duševně způsobilý vést kampaň, není duševně způsobilý držet jaderné kódy. Každý demokrat ve Sněmovně teď musí odpovědět na otázku: Je prezident způsobilý vykonávat mandát po zbytek období?“

Trump si na Harrisovou věří

Republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump mluvil těsně po oznámení svého soupeře s americkou televizí CNN. Bidena v rozhovoru označil za „zdaleka nejhoršího prezidenta v historii naší země“.

Prohlásil také, že viceprezidentka Kamala Harrisová pro něj bude snadnější soupeř než Biden. Zatím ale není jasné, kdo demokratického kandidáta nahradí.

Připomeňte si nominační projev Donalda Trumpa:

Fiala: Biden se zachoval zodpovědně

„Je to nepochybně rozhodnutí státníka, jenž desítky let sloužil svojí zemi. Je to odpovědný a osobně jistě nelehký krok, o to je ale cennější. Držím palce USA, aby z demokratické soutěže dvou silných a rovnocenných kandidátů vzešel dobrý prezident,“ napsal na síti X v reakci na rozhodnutí amerického prezidenta český premiér Petr Fiala (ODS).

Okamžiky, které Bidenovi „zlomily vaz“

Panika uvnitř Demokratické strany začala po prezidentské debatě 27. června, ve které Joe Biden působil výrazně hůř než jeho soupeř republikán Donald Trump. Připomeňte si nejhorší okamžiky z osudné debaty.

Biden podpořil Harrisovou

Prezident Biden se rozhodl na místo demokratické prezidentské kandidátky doporučit svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

„Vůbec mým prvním rozhodnutím jako stranického nominanta v roce 2020 byl výběr Kamaly Harrisové za viceprezidentku. A bylo to nejlepší rozhodnutí, jaké jsem udělal. Dnes jsem se rozhodl nabídnout Kamale svou plnou pomoc a podporu. Demokraté - je čas se stmelit a porazit Trumpa. Do toho,“ napsal prezident v prohlášení na sociální síti X.

Foto: Joe Biden/X.com

Joe Biden a Kamala Harrisová. Tímto snímkem prezident doplnil prohlášení o její podpoře.

Jak demokraté rozhodnou o novém kandidátovi?

Joe Biden je vítězem stranických primárek. Delegáti celostátního sjezdu, které v průběhu nich získal, tak byli povinni odevzdat hlas jemu. Biden zatím formálně nominaci nezískal, protože sjezd začne až 19. srpna.

V situaci, kdy prezident odstoupil z kampaně, jsou Bidenovi delegáti volní, mohou hlasovat podle vlastního uvážení.

Další okolnosti zatím nejsou jasné. Odstoupení vítěze primárek je bezprecedentní událostí. V týdnech před Bidenovým rozhodnutím se spekulovalo o tom, že by místo něj mohla v podstatě automaticky nastoupit viceprezidentka Kamala Harrisová, ale i o variantě soutěže případných zájemců o Bílý dům přímo na sjezdu v Chicagu.

Co Biden napsal v prohlášení

Joe Biden na úvod svého prohlášení, ve kterém oznámil ukončení kampaně pro listopadové volby, vyzdvihuje své úspěchy. „Dnes má Amerika nejsilnější ekonomiku na světě,“ napsal. Vyzdvihl snížení cen léků, přijetí zákona o zbraňové kontrole nebo jmenování první Afroameričanky do Nejvyššího soudu.

„Byla to největší čest mého života sloužit jako váš prezident. Přestože jsem měl v úmyslu ucházet se o znovuzvolení, věřím, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych odstoupil a soustředil se po zbytek svého mandátu výhradně na své povinnosti coby prezidenta,“ napsal.

„Prozatím chci vyjádřit hluboký vděk všem, kteří tvrdě pracovali, aby viděli mé znovuzvolení,“ pokračoval Biden. Poděkoval za práci viceprezidentce Kamale Harrisové.

Načítám
Související témata:

Hlavní zprávy