Hlavní obsah
Online

Harrisová shání podporu, dárce Bidenův konec nadchl

Foto: X.com/@VP

Viceprezidentka Kamala Harrisová hromadí podporu demokratů, aby mohla vystřídat Joea Bidena coby kandidátka na prezidentku.

aktualizováno •

Americký prezident Joe Biden se po intenzivním nátlaku od spolustraníků vzdal nominace Demokratické strany do listopadového souboje o Bílý dům. Dění sledujeme v online reportáži.

Článek

To nejdůležitější:

  • Americký prezident Joe Biden se v neděli vzdal demokratické nominace pro listopadové prezidentské volby. V dopise napsal, že je v nejlepším zájmu strany a Spojených států, aby se soustředil na úkoly spojené se svým mandátem.
  • Biden se rozhodl odstoupit po týdnech, kdy čelil vzrůstajícímu tlaku spolustraníků, aby své rozhodnutí přehodnotil. Důvodem byl jeho špatný výkon v červnové televizní debatě s republikánským kandidátem Donaldem Trumpem.
  • Prezident podpořil prezidentskou kandidaturu své viceprezidentky Kamaly Harrisové. Politička sbírá už i podporu dalších politiků, včetně Billa a Hillary Clintonových, vlivných senátorů a kongresmenů nebo guvernérů, o nichž se spekulovalo jako o prezidentských uchazečích.
  • O způsobu výběru nového kandidáta zatím není rozhodnuto. Zvolit by ho měli delegáti celostátního sjezdu demokratů, který začne 19. srpna. Hlasovat by ale mohli už dřív virtuálně.
  • Donald Trump označil Bidena za „nejhoršího prezidenta v historii”, Harrisovou považuje za snadnější soupeřku.
  • Někteří republikáni v čele s předsedou Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem vyzvali Bidena k úplnému odchodu z Bílého domu.

Pelosiová podpořila Harrisovou: „Věřím, že nás dovede k vítězství“

Kamalu Harrisovou jako kandidátku na prezidentku podpořila i senátorka Nancy Pelosiová. Britská stanice BBC ji přitom již dříve během dne označila jako jedno z velkých jmen demokratické politiky, která tak ještě neučinila.

Někdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů své prohlášení zahájila oceněním končícího prezidenta: „Amerika byla skutečně požehnána moudrostí a vůdcovstvím prezidenta Joea Bidena. S láskou a vděčností vzdávám hold prezidentu Bidenovi za to, že vždy věřil v možnosti Ameriky a dával lidem příležitost dosáhnout svého naplnění. Jako jeden z nejdůslednějších prezidentů naší země stál prezident Biden nejen na správné straně historie, ale i na správné straně budoucnosti.“

Následně již pokračovala o současné viceprezidentce: „Moje nadšená podpora Kamaly Harrisové na prezidentku je oficiální, osobní a politická,“ uvedla. „Z politického hlediska se nenechte mýlit: Kamala Harrisová je jako žena v politice brilantně prozíravá - a já plně věřím, že nás v listopadu dovede k vítězství,“ napsala o političce, která stejně jako ona zastupovala v Kongresu Kalifornii.

Guvernérka Whitmerová viceprezidentkou být nechce

Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová oficiálně podpořila viceprezidentku Kamalu Harrisovou jako kandidátku na šéfku Bílého domu a „náhradnici“ za Joe Bidena. Whitmerová byla považována za vycházející hvězdu demokratů a spekulovalo se o ní jako o „running mate“, tedy kandidátce právě na post viceprezidentky, to však v průběhu pondělí guvernérka popřela.

O dalších uvažovaných jménech jsme psali zde:

Po akci ve městě Lansing, která se konala v pondělí ráno, se stanice 6 News zeptala Whitmerové, zda je připravena přijmout viceprezidentskou funkci, pokud jí bude nabídnuta. „Ne, nikam se nechystám,“ řekla Whitmerová pro místní médium.

„Bidenův odkaz nemá obdoby,“ Harrisová poprvé vystoupila

Kamala Harrisová vystoupila s prvním veřejným projevem od zahájení své prezidentské kampaně po oznámení odstoupení prezidenta Bidena z kampaně.

„Prezidenta Bidena velmi mrzí, že zde nemůže být. Cítí se mnohem lépe, rychle se zotavuje a těší se, až se vrátí do úřadu,“ zahájila viceprezidentka akci na jižním trávníku Bílého domu na oslavu týmů NCAA (National Collegiate Athletic Association), které v právě skončené sezoně získaly mistrovské tituly.

„A já jsema chtěl říci několik slov o našem prezidentovi. Odkaz Joea Bidena, kterého dosáhl v posledních třech letech, nemá v moderní historii obdoby,“ řekla Harrisová za potlesku publika. „Za jedno funkční období již překonal odkaz většiny prezidentů, kteří v úřadu působili dvě funkční období. Prezidenta Bidena jsem poprvé poznala díky jeho synovi Beauovi. Pracovali jsme spolu jako generální prokurátoři v našich státech a Beau mi tehdy často vyprávěl historky o svém otci. Mluvil o tom, jaký je Joe Biden otec a jaký je to člověk,“ uvedla.

„Vlastnosti, které Beau u svého otce ctil, jsou tytéž vlastnosti, které jsem každý den viděla u našeho prezidenta, jeho čestnost, poctivost, oddanost víře a rodině, jeho velké srdce a láska, hluboká láska k naší zemi. A jsem přímým svědkem toho, že náš prezident Joe Biden každý den bojuje za americký lid a my jsme mu hluboce, hluboce vděčni za jeho službu našemu národu.“

Bidenův krok ocenil i Trumpův viceprezident

Bývalý viceprezident Mike Pence poděkoval prezidentu Bidenovi za to, že „upřednostnil zájmy našeho národa před svými vlastními“. Uvedl to v pondělním příspěvku na síti X. Pence, který usiloval o prezidentskou nominaci GOP v roce 2024, odmítl ve volbách podpořit bývalého prezidenta Donalda Trumpa, nebo Joea Bidena. Pence zastával funkci viceprezidenta v době Trumpova prezidentství a byl jeho spolukandidátem i při posledních volbách v roce 2020. Tehdy se ve viceprezidentských debatách utkával i právě s Harrisovou.

„Nyní je čas, aby lídři obou stran promítli klid a vyslali přátelům i nepřátelům Ameriky poselství síly a odhodlání, že bez ohledu na stav naší politiky je americký lid silný a naše americká armáda je připravena bránit naši svobodu a naše životně důležité národní zájmy kdekoli na světě,“ napsal Pence.

Podpora guvernérů

Podpora viceprezidentce Harrisové přišla i od dvou demokratických guvernérů, kteří byli dosud vnímáni jako její možní soupeři.

„Jsem hrdý, že mohu podpořit viceprezidentku Kamalu Harrisovou za prezidentku Spojených států,“ napsal guvernér státu Illinois J. B. Pritzker. Ten dosud patřil k velkým stoupencům Joea Bidena. Během nedávné televizní debaty, po níž začaly sílit výzvy k Bidenovu odstoupení z kampaně, své followery nabádal, aby nezapomněli, že Donald Trump se jen nepřátelí s ruským lídrem Vladimirem Putinem, nýbrž že „chce BÝT Vladimirem Putinem“.

Gretchen Whitmerová, která stojí v čele Michiganu, přišla rovněž se silným prohlášením, že ve viceprezidentce Harrisové mají michiganští voliči prezidentského kandidáta, na kterého se mohou spolehnout.

Pro zajímavost: O obou politicích se mluvilo jako o možných nástupcích, pokud by Biden kandidaturu vzdal.

Kreml: Harrisová nebyla dosud v oblasti rusko-amerických vztahů aktivní

Kreml odmítl hodnotit potenciální kandidaturu americké viceprezidentky Kamaly Harrisové v podzimních volbách, kdy Američané vyberou příštího šéfa Bílého domu. Podle mluvčího ruského prezidenta Dmitrije Peskova nebyla Harrisová dosud v oblasti rusko-amerických vztahů aktivní, respektive k nim nepřispěla, až na některá prohlášení, která označil jako nikoliv přátelská. Napsala to agentura Interfax.

BBC: Za Harrisovou se stále nepostavila některá velká jména

Ačkoliv se zástup těch, kteří už vyjádřili podporu Kamale Harrisové, notně rozšířil, podle BBC jsou mezi demokraty stále velká jména, která tak neučinila.

Ve výčtu zatím chybí například bývalý prezident Barack Obama, někdejší předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, ale i předáci demokratů v Senátu Chuck Schumer a sněmovně Hakeem Jeffries.

„Pokud chtějí demokraté ukázat jednotu, musí se za kandidáta postavit rychle,“ míní BBC.

Desítky miliony dolarů na podporu Harrisové

Prezidentská kampaň Kamaly Harrisové vynesla více než 49,6 milionu dolarů (38,3 milionu liber) od doby, kdy prezident Joe Biden ukončil svou kandidaturu na znovuzvolení.

„Od chvíle, co prezident včera odpoledne (amerického času) podpořil viceprezidentku Harrisovou, darovali běžní Američané na její kampaň 49,6 milionu dolarů,“ uvedl Bidenův mluvčí.

Demokraté řeší, jak vybrat nového kandidáta

Výbor, který po odstoupení Joea Bidena stanoví pravidla pro výběr nového kandidáta na prezidenta, se sejde ve středu večer SELČ. Informoval o tom předseda Celostátního výboru Demokratické strany (DNC) Jaime Harrison.

Podle něj bude proces transparentní a bude se řídit zavedenými pravidly a postupy.

Připomeňme, že podle současných pravidel musí kandidát získat na nominačním sjezdu hlasy většiny delegátů, tedy 1986.

Viceprezidentka Kamala Harrisová, kterou Biden ve svém nedělním prohlášení podpořil jako svoji nástupkyni, jich dosud podle dostupných informací získala přes 500.

Harrisová začala shánět podporu

Viceprezidentku Kamalu Harrisovou do nedělní noci podpořilo 531 delegátů srpnového sjezdu Demokratické strany.

Napsal to server The Hill s tím, že aby se po Joeu Bidenovi stala kandidátkou strany do listopadových prezidentských voleb, potřebuje si zajistit celkem 1986 hlasů.

Server poznamenává, že část vysoce postavených demokratů už v neděli vyslyšela Bidena a Harrisovou podpořila.

Sama politička pak bezprostředně po Bidenově oznámení, že se vzdává kandidatury, začala shánět podporu. Prozatím se za ni postavili delegáti z Tennessee, Jižní i Severní Karolíny, New Hampshire a Floridy.

Republikán Sessions: Biden si vedl špatně kvůli své politice

„Nemyslím si, že měl Joe Biden nízká čísla v průzkumech kvůli svému věku. Myslím, že to bylo jeho politikou,“ řekl pro BBC Radio 4 dlouholetý republikánský kongresman z Texasu Pete Sessions.

„Otázka, kterou si kladou Spojené státy, tedy je: Jsme na tom lépe než před čtyřmi lety?“ míní. Podle něj není jisté, že viceprezidentka Kamala Harrisová, která „byla aktivní součástí Bidenovy administrativy“, nominaci Demokratické strany získá.

Netanjahu: Izrael zůstane spojencem USA nehledě na to, kdo bude prezidentem

Izrael je podle premiéra Benjamina Netanjahua nenahraditelným a nejsilnějším partnerem Spojených států na Blízkém východě a tím zůstane, nehledě na to, koho si Američané zvolí za příštího prezidenta.

Netanjahu, jehož citoval server The Times of Israel (ToI), hovořil s novináři v pondělí ráno před odletem do Washingtonu. Tam má v plánu mimo jiné setkání s Kamalou Harrisovou, viceprezidentkou a favoritkou současného prezidenta Joea Bidena ve volebním klání o Bílý dům.

„Mám v plánu setkání s prezidentem Bidenem, kterého znám víc než 40 let. Bude to příležitost poděkovat mu za všechno, co pro Izrael udělal během války (v Pásmu Gazy) a za celou svou dlouhou a význačnou kariéru ve veřejné službě jako senátor, viceprezident a prezident,“ uvedl Netanjahu. Čas setkání zatím není přesně daný, jelikož americký prezident se zotavuje z covidu-19.

Dolar po Bidenově rozhodnutí nekandidovat mírně oslabuje

Dolar po nedělním oznámení amerického prezidenta Joea Bidena, že nebude usilovat o znovuzvolení na druhé funkční období, na devizových trzích mírně oslabuje. Podle analytiků je důležité, co teď ukážou průzkumy veřejného mínění. Dolů zamířil i čínský jüan, který tak reaguje na překvapivé rozhodnutí čínské centrální banky snížit základní úrokové sazby.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši hlavních světových měn, se krátce po 07:00 SELČ při obchodování v Asii pohyboval v blízkosti 104,32 bodu. Vykazoval tak pokles o méně než 0,1 procenta. Dolar k jüanu měl naopak téměř 0,1 procenta k dobru a prodával se zhruba za 7,273 jüanu.

„Zásadní teď bude, co ukážou tento týden průzkumy veřejného mínění,“ řekl agentuře Reuters analytik Joseph Capurso z finančního ústavu Commonwealth Bank of Australia. Pokud by měl Trump menší šanci na vítězství ve volbách, byl by to podle Capursa důvod k oslabení dolaru, a obráceně. „Harrisová je možná silnější kandidát, ale stačí to, aby se změnilo veřejné mínění?“ dodal.

Americký tisk: Nominace demokratů by neměla automaticky připadnout Harrisové

Americká Demokratická strana by podle tamějších médií měla o novém kanidátovi na prezidenta vést debatu, nikoliv pozici rychle přisoudit viceprezidentce Kamale Harrisové. Bidenovo odstoupení z voleb hodnotí ale americké deníky převážně pozitivně.

Některé analýzy včetně společného stanoviska komentátorů listu The Washington Post (WP) Bidenovo rozhodnutí charakterizují jako nesobecké. Podle názorové sekce deníku The New York Times (NYT) prezident upřednostnil „národní zájem“ před vlastní hrdostí, což by jeho republikánský předchůdce Donald Trump „nikdy“ neudělal. O kroku „v nejlepším zájmu“ Spojených států píší také komentátoři listu The Wall Street Journal (WSJ), kteří jsou k prezidentovi velmi kritičtí.

„Voliči zvítězili a donutili establishment konat,“uvádí editorská rada WSJ v odkaze na skutečnost, že většina voličů Demokratické strany v průzkumech volala po výměně prezidentského kandidáta do listopadových voleb.

Jakkoli do nich zbývá jen něco přes 100 dní, podle komentátorů NYT mají demokraté stále dost času na výběr náhrady za Bidena z několika možností. Nominace Harrisové by byla „rozumnou cestou“, ovšem „jsou i další kvalifikovaní demokraté, kteří mohou vyzvat Trumpa a zvítězit“.

Podobně se vyjádřily i názorové sekce WP a WSJ. Oba deníky mimo jiné uvádějí, že Harrisová by měla veřejnosti vysvětlit, proč dosud hájila schopnost Bidena pokračovat v úřadu.

Simpsonovi už to zase trefili?

Lisa Simpsonová se v jedné z epizod populárního amerického seriálu, jež se odehrávají v budoucnosti, stala prezidentkou Spojených států. V díle z roku 2000 se představila jako „první ženská heterosexuální prezidentka“ a v Bílém domě vystřídala Donalda Trumpa.

Deník The Washington Post teď poukázal na podobnost oblečení prezidentky Lisy a viceprezidentky Kamaly Harrisové během její inaugurace v roce 2021. Obě měly fialové sako a perlový náhrdelník.

Pokud demokraté Harrisovou nominují do listopadových voleb a ona by zvítězila, stala by se skutečně první prezidentkou USA.

Jeden z tvůrců Simpsonových Al Jean podobnost v e-mailu pro americký list označil za náhodnou. „Pokud chcete další úžasné predikce, omlouvám se,“ dodal.

Seriál Simpsonovi je mezi uživateli internetu vyhlášený tím, že „předpověděl“ už řadu budoucích událostí. Často se zmiňuje právě i prezidentství Donalda Trumpa.

Příznivci demokratů se plácli přes kapsu: Strana zažívá rekordní den

Demokraté získali během neděle od dárců přes 30 milionů dolarů (asi 700 milionů korun). Co do množství vybraných peněz tak jde pro stranu o nejbohatší den od voleb v roce 2020, píše deník The New York Times s odkazem na online počítadlo příspěvků na platformě pro vybírání peněz ActBlue.

Počítadlo nezahrnuje jen peníze odeslané na účet prezidentské kampaně, ale i na účty štábů kandidátů ucházejících se o místa v Senátu a Sněmovně reprezentantů a některých spřízněných organizací.

Dosavadní absolutní rekord pochází ze září roku 2020, ze dne úmrtí členky Nejvyššího soudu Ruth Bader Ginsburgové. S její smrtí oslabilo liberální křídlo soudu, který se v posledních letech stal zásadní pro americké politické kolbiště. Tehdy demokraté podle ActBlue vybrali přes 73 milionů dolarů.

O další potenciální soupeřku méně pro Harrisovou?

Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová patří mezi nejpopulárnější politiky Demokratické strany. Pochází navíc ze státu, který pravidelně rozhoduje o výsledku prezidentských voleb, navíc tam už dvakrát vyhrála guvernérské volby. Není divu, že se o ní spekuluje jako o možné kandidátce na prezidentku.

Po Bidenově ústupu se Whitmerová zatím ke svým plánům veřejně nevyjádřila. Ještě nedávno, když uváděla svou novou knihu, ale reportérovi agentury AP řekla, že se kandidovat na prezidentku nechystá ani v situaci, kdy by Biden odstoupil.

Informace amerických médií její slova potvrzují.

Deník The New York Times píše, že se Whitmerová v neděli večer připojila k hovoru lidí pracujících pro kampaň Kamaly Harrisové. Chtěla prý pozvednout náladu týmu, který má na starosti Michigan.

Podobně to píše ve své zprávě televize CNN. Whitmerová údajně řekla, že její práce zůstává pořád stejná: Zajistit, aby se Donald Trump nevrátil do Bílého domu.

Foto: Gretchen Whitmer/X.com

Guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová.

Manžel pomáhá Harrisové s kampaní

Do kampaně Kamaly Harrisové se zapojil i její manžel Doug Emhoff. Podle informací televize CNN volá dárcům a podporovatelům ve jménu své choti.

Emhoff také v průběhu večera poděkoval prezidentu Bidenovi a jeho manželce Jill za „léta přátelství a podpory“. „Prezident Biden je skutečný vlastenec, který vede svůj národ s poctivostí, slušností a integritou,“ napsal druhý gentleman na síti X.

Foto: SecondGentleman/X.com

Kamala Harrisová s manželem Dougem Emhoffem na Den nezávislosti, 4. července.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Hlavní zprávy