Hlavní obsah

Obamovi podpořili Harrisovou: „Uděláme vše, aby vyhrála“

Foto: x.com/BarackObama

Bývalý americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle a dcerami Sashou a Malií.

O bývalém prezidentovi USA se hovořilo jako o jedné z velkých osobností Demokratické strany, která ještě Harrisovou v její cestě za stranickou nominací nepodpořila. S manželkou tak soukromě učinil už před pár dny, teď i oficiálně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Barack Obama veřejně vyjádřil podporu současné viceprezidentce Kamale Harrisové v jejích snahách o demokratickou nominaci k boji o Bílý dům. Pokud ji v půli srpna na nominačním sjezdu partaje získá, utká se o prezidentské křeslo s republikánským nominantem Donaldem Trumpem.

„Začátkem tohoto týdne jsme s Michelle (manželkou Baracka Obamy, pozn. red.) zavolali naší přítelkyni Kamale Harrisové. Řekli jsme jí, že si myslíme, že bude fantastickou prezidentkou Spojených států a že má naši plnou podporu,“ napsal stále vlivný demokratický politik na svém profilu na síti X.

Současnou dobu označil za kritickou pro USA a řekl, že coby bývalý prezidentský pár udělají s Michelle vše pro to, aby nynější americká viceprezidentka v listopadu vyhrála.

Podle zpravodajského serveru BBC manželé Obamovi ve společném prohlášení uvedli, že Harrisová má vizi, charakter a sílu, které tento kritický okamžik vyžaduje. „Nepochybujeme o tom, že Kamala Harrisová má přesně to, co je potřeba k tomu, aby vyhrála tyto volby a přinesla Američanům výsledky.“

Ke tweetu Obama přiložil i video se záznamem telefonátu. „Michelle, Baracku, opravdu moc to pro mě znamená,“ reagovala na jejich podporu sama Harrisová.

O 44. prezidentovi USA se hovořilo jako o jedné z významných osobností Demokratické strany, která ještě Harrisovou nepodpořila poté, co se nynější hlava USA rozhodla z boje odstoupit. Joe Biden v neděli oznámil, že nebude usilovat o znovuzvolení na druhé funkční období.

„Je to jeden z klíčových mužů ve straně, pořád si drží vliv, Biden byl jeho zástupcem. Je to jeden z těch hlavních hybatelů v pozadí Demokratické strany, takže jeho podpora je i pro Kamalu Harrisovou zásadní,“ prohlásil v úterý v podcastu Ptám se já český velvyslanec v USA Miloslav Stašek.

Doporučované