Hlavní obsah

Nejhorší od 80. let. Trumpův volební parťák stahuje kampaň dolů

Foto: Consolidated News Photos, Shutterstock.com

Senátor J. D. Vance.

Poté, co se pravděpodobnou demokratickou kandidátkou stala Kamala Harrisová, někteří republikáni litují, koho si Donald Trump vybral za parťáka. Senátor J. D. Vance ho momentálně spíše táhne ke dnu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Asi není žádným překvapením, že Kamala Harrisová vidí jako stěžejní téma své kampaně právo na potrat. Problematice se věnuje již dlouhou dobu a dostala ji na starost i během svého viceprezidentství. Dalo se tedy očekávat, že se do Bílého domu pokusí dostat právě kladením důrazu na práva žen, což demokratům pomohlo už v posledních midterms.

To, že se nyní po odstoupení Joea Bidena nejspíše stane oficiální kandidátkou strany, by mohlo znamenat vážný problém pro Donalda Trumpa. V minulosti si rád připisoval úspěchy na poli omezování práva na potrat, nadto není právě proslulý správným chováním vůči ženám (více třeba tu).

Exprezident má ostatně již nyní problém s ženskou voličskou základnou - průzkumy mu dlouhodobě ukazují, že podíl žen, které ho plánují letos v listopadu volit, je menší než podíl těch, které ho volily v roce 2020. 

V momentě, kdy druhý tábor vede Harrisová, mu příliš nepomáhá ani volba potenciálního viceprezidenta.

Podle serveru Politico totiž J. D. Vance nemá Trumpovi v tomto ohledu co nabídnout. Ba naopak: Exprezident s ním riskuje, že se jeho problém ještě prohloubí.

To se ukázalo jako oprávněná obava poměrně nedávno, když se na veřejnost dostalo video z roku 2021, kde Vance s odkazem na Demokratickou stranu v televizním vysílání prohlásil, že Spojené státy řídí „banda bezdětných kočičích dam, které jsou nešťastné ze svých životů a z rozhodnutí, která učinily“.

Vance už se snažila obhájit Trumpova tisková mluvčí Karoline Leavittová, která na platformě X argumentovala tím, že je výrok vytržený z kontextu. Veřejným prostorem však už v té chvíli dávno cloumaly emoce. Vedle politiků se ohradily i známé a oblíbené osobnosti amerického veřejného života.

„Opravdu nemůžu uvěřit, že tohle pochází od potenciálního viceprezidenta Spojených států. Jediné, co mohu říct, je… Pane Vanci, modlím se, aby vaše dcera měla to štěstí a jednou porodila vlastní děti,“ napsala ve středu na sociální síti Instagram herečka Jennifer Anistonová, která se jen dva roky zpátky svěřila veřejnosti se svými problémy s plodností.

Podobně pak reagovala třeba i další hollywoodská hvězda Whoopi Goldbergová.

„Pane, jsou lidé, kteří se z jakéhokoli důvodu rozhodli nemít děti. Jsou lidé, kteří chtějí mít děti, ale nemohou. Jak se vůbec opovažujete. Nikdy jste neměl dítě. Vaše žena měla dítě. Ale vy jste nikdy dítě neměl, takže o tom nic nevíte,“ pronesla herečka v talk show The View. „A ženy? Slyšely jste, jak o vás smýšlí.“

Jiná realita

Trump si J. D. Vance nejspíše vybral proto, aby nabudil základnu svých nejoddanějších stoupenců a posílil republikánskou kandidátku ve státech takzvaného rezavého pásu, tedy států na severovýchodě USA. Roli pak zřejmě sehrály i jeho vazby na Silicon Valley či rovnou Trumpova syna Donalda juniora.

A i když se tyto faktory jistě do určité míry budou hodit, Trump se podle nich rozhodoval v době, kdy byl pravděpodobným demokratickým kandidátem Joe Biden. Ten musel bojovat už jen s tím, zda má na kandidaturu mentálně i fyzicky.

Kdo je J. D. Vance?

Donald Trump byl oficiálně zvolen republikánským prezidentským kandidátem a jako svou dvojku jmenoval senátora J. D. Vance. Ten má poměrně málo politických zkušeností, dříve byl exprezidentovým tvrdým kritikem.

Není to navíc jen výše zmiňovaný Vancův výrok, který by republikánům nyní mohl zavařit. Dříve měl politik také silný názor na potraty a prohlašoval, že by rád viděl celostátní zákaz potratů bez výjimek – a to i v případě znásilnění nebo incestu. Zabránit chtěl dokonce i tomu, aby ženy mohly za potratem cestovat do jiného státu.

Tento postoj však Vance nedávno zmírnil, aby byl více v souladu s Trumpovým stanoviskem.

Exprezident se totiž při vědomí toho, že ani republikánské ženy nejsou v míru se zrušením rozsudku Roe v. Wade v roce 2022, raději drží při zdi. (Jde o rozsudek, jímž jednotlivé státy získaly plnou pravomoc regulovat jakýkoliv aspekt potratů, který není vyloučen federálním zákonem, pozn. red.)

Senátor z Ohia má ovšem na kontě i několik kontroverzních výroků třeba o rozvodech. V minulosti totiž naznačil, že ženy uvězněné v manželstvích, v nichž dochází k násilí, by měly zůstat vdané kvůli dětem a že ukončovat takové svazky je sobecké.

Litující republikáni?

Přestože si podle Trumpa vede Vance velmi dobře, pravda je trochu jinde – politikovi se v průzkumech vyloženě nedaří. Například materiál z dílny CNN ukázal, že Trumpova dvojka má mezi voliči záporné hodnocení celých 6 bodů. V minusu přitom nebyl od roku 1980 žádný potenciální viceprezident.

„Abych řekl pravdu, tomu výběru nerozumím,“ okomentoval výsledná data Harry Enten, datový analytik americké stanice. „J. D. Vance se zapisuje do historie naprosto špatným způsobem. Viceprezidenti obvykle bývají populární, on ale Trumpa stahuje dolů.“

Podle médií již někteří republikáni začínají pochybovat či rovnou litovat Trumpova výběru.  Někteří exprezidentovi spojenci prý už dokonce uznali, že toto rozhodnutí se zrodilo ze samolibosti, jelikož s Bidenem jako soupeřem kampaň cítila, že volby si může prohrát už jen sama nějakým velkým průšvihem.

Harrisová versus Trump

Po odstoupení Joea Bidena z kampaně se z Kamaly Harrisové stává favoritka na zisk demokratické prezidentské nominace. Několik potenciálních soupeřů už ji podpořilo.

Nově například i Obamovi:

Vance tak měl spíše zvýšit náskok u voličské základny než přesvědčit nerozhodnuté či umírněné voliče, aby ho s Trumpem přišli volit. Dostat Američany k volbám se nyní jeví jako to, co bude hlavním úkolem pro obě strany.

Bidenova kapitulace tak v podstatě odhalila slabiny republikánské kandidátky a je otázkou, zda se strana uchýlí k drastičtějšímu řešení, než je změna volební strategie. Podle webu Bussiness Insider je totiž technicky stále možné, aby si Trump vybral nového parťáka.

K takovému rozhodnutí by ale muselo dojít velmi brzy.

Doporučované