Hlavní obsah

Trumpův kritik Mitt Romney nepodpoří Harrisovou. Chce si udržet vliv

Foto: a katz, Shutterstock.com

Mitt Romney patří dlouhodobě mezi vnitrostranické kritiky Donalda Trumpa. V roce 2012 byl sám kandidátem republikánů na prezidenta.

Republikánský senátor Mitt Romney potvrdil svůj dlouhodobý odpor k Donaldu Trumpovi. Kamalu Harrisovou v nadcházejících prezidentských volbách nepodpoří.

Článek

Americký republikánský senátor Mitt Romney v úterý prohlásil, že ve volbách nepodpoří viceprezidentku a demokratickou kandidátku na prezidentku Kamalu Harrisovou. Zdůvodnil to tím, že by ho tento krok mohl připravit o potenciálně zásadní roli, kterou by mohl sehrát při pomoci s obnovou Republikánské strany, píše deník The New York Times (NYT).

„Dal jsem jasně najevo, že nechci, aby se Donald Trump stal příštím prezidentem Spojených států,“ řekl Romney na Hinckleyho politickém institutu na univerzitě v Utahu, který v Senátu reprezentuje.

Později však dodal: „Po těchto volbách chci mít v Republikánské straně i nadále svůj hlas. Myslím si, že existuje velká šance, že stranu bude třeba přebudovat nebo přeorientovat.“

Tato situace by podle něj mohla nastat buď okamžitě, nebo po skončení Trumpova volebního období, pokud by letošní prezidentské klání vyhrál. To je podle Romneyho pravděpodobnější výsledek.

Harrisová získala podporu vysoce postavených republikánů, včetně bývalé poslankyně za stát Wyoming Liz Cheneyové a jejího otce, bývalého konzervativního viceprezidenta Dicka Cheneyho.

Mezi další republikány, kteří Harrisovou podpořili, patří Anthony Scaramucci, který krátce působil jako ředitel komunikace Trumpova Bílého domu, bývalý illinoiský poslanec Adam Kinzinger a bývalý arizonský senátor Jeff Flake. Romney se k nim ale nepřidá.

Podle NYT byla neochota Romneyho podpořit Harrisovou ranou pro její kampaň. Romney, který mimo jiné chválil Harrisovou po jejím vystoupení v debatě s Trumpem, se totiž zdál být jasným cílem. Republikán, který v lednu odejde z funkce, jako jeden z mála straníků opakovaně odsoudil bývalého prezidenta a jako jediný hlasoval pro jeho odsouzení během prvního procesu impeachmentu v roce 2020, píše server Politico.

Doporučované