Hlavní obsah

„Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje. Kampaň proti Harrisové začala

Foto: Nathan Howard, Getty Images

Trump se už před oznámením Bidena o rezignaci v boji o Bílý dům do Harrisové pouštěl kvůli jejímu smíchu. Hlavním tématem kampaně se ale zatím zdá být její „krytí“ Bidena a jeho skutečného zdravotního stavu a migrace.

Tým Donalda Trumpa se na možnost odstoupení Joea Bidena ze závodu o další prezidentský mandát a jeho nahrazení viceprezidentkou Kamalou Harrisovou podle amerických médií připravoval. Jeho strategie se už zdá být zřejmá.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Nemyslím si, že to zvládne,“ odpověděl bývalý prezident a republikánský zástupce v nadcházejícím boji o Bílý dům Donald Trump už loni v prosinci na otázku, zda si myslí, že demokratickým kandidátem bude Joe Biden.

Podobné výroky zazněly ještě mnohokrát. V poslední době čím dál sebevědoměji. Přesto začal Trumpův tým podle zdrojů amerických médií s intenzivnější přípravou na možnost, že Biden z boje odstoupí, až po společné debatě na CNN na konci minulého měsíce.

Zdá se přitom, že i když od Bidenova oznámení skončit uběhly teprve hodiny a Harrisová ještě ani není oficiálně kandidátkou demokratů, hlavní rysy strategie Trumpa a republikánů už byly odkryty.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Dva hlavní motivy

Minuty poté, co Biden rozhodnutí oznámil, uvedl podle serveru Politico hlavní Trumpa podporující politický akční výbor MAGA Inc., že zahajuje kroky ke spuštění vysílání reklam zaměřených proti Harrisové v Pensylvánii, Georgii a Arizoně.

Video útočící na Harrisovou také zveřejnil Republikánský národní výbor. Trump sám, jeho kandidát na viceprezidenta a mnozí další republikáni se navíc k Harrisové v poslední době opakovaně vyjadřovali.

První zveřejněná videa i výroky republikánských politiků mají dva základní společné rysy – předhazují Harrisové, že lhala národu, když se zastávala prezidenta Bidena a mluvila o jeho přetrvávající dobré kondici. A zdůrazňují, že Harrisová nese plnou zodpovědnost za veškeré problémy Bidenovy administrativy, obzvlášť pak za migraci přes hranici s Mexikem.

„Kamala v tom jela. Kryla Joeův zjevný mentální úpadek. Kamala věděla, že Joe už tu práci nemůže dělat, tak ji za něj dělala ona,“ stojí například v popisku jednoho z nových videí, jež ukazuje záběry Harrisové mluvící o dobrém stavu prezidenta Joea Bidena, které jsou prostříhány záběry pomalu chodícího či padajícího Bidena.

Harrisové dávají autoři videa mimo jiné za vinu také vysokou inflaci a krizi na hranicích s Mexikem.

Ještě větší důraz na toto téma dává zmiňované video zveřejněné Republikánskou stranou, podle kterého má Harrisová „nebezpečně liberální postoje k migraci“ a nedávné rekordní počty ilegálních překročení hranic jsou její vinou. „Napadlo vás někdy, jak je možné, že to Joe Biden dokázal tak moc zpackat s hranicí? Nezapomínejte, že měl pomocnici,“ stojí mimo jiné ve videu.

Kvůli migraci přitom republikáni na Harrisovou útočí už delší dobu. Označují ji za správkyni hranice kvůli tomu, že ji Biden pověřil řešením základních příčin migrace přímo v zemích, odkud do Spojených států proudí.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

Narativ, že za negativně vnímané věci může Harrisová úplně stejně, nebo možná ještě víc než Biden, už republikáni začínají používat i u dalších témat. Tento postup bude podle amerických médií zřejmě jedním ze dvou hlavních pilířů kampaně proti Harrisové – spolu s připomínáním jejích výroků ohledně dobré kondice Bidena.

„Během posledních čtyř let spolupodepisovala Bidenovu politiku otevřených hranic a zelených podvodů, které zvýšily cenu bydlení a potravin. Všechna tato selhání jsou její zásluha,“ řekl například Trumpův nový kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

CNN k tomu podotýká, že ač je Harrisová podle průzkumů nejznámější možnou demokratickou kandidátkou, Trumpovi poradci a spojenci jsou přesvědčeni, že většina Američanů o ní toho moc neví, což poskytuje prostor pro kampaň, která ji veřejnosti představí podle sebe.

Útoky na nezkušenost i smích

Krytí Bidenova stavu už v minulosti Harrisové předhazoval i sám Donald Trump, když ji označil za „kopilotku“. Opřel se také do toho, že se Harrisová nahlas směje, a nazval ji přezdívkou „Laffin“ Kamala Harrisová.

„Říkám jí ‚Laffin‘ Kamala. Viděli jste někdy, jak se směje? Je šílená. Ze smíchu toho jde hodně poznat. Opravdu, ona je blázen,“ řekl Trump minulý týden.

Smích Harrisové mimochodem tematizuje i výše zmiňované video Republikánské strany. Záběr jejího smíchu ukázalo během dvou minut hned pětkrát.

Dalším motivem, se kterým bude Trumpův tým pravděpodobně pracovat, je nedostatek zkušeností z vysoké politiky. Harrisová se stala senátorkou za Kalifornii v roce 2017 a předtím pracovala v soudnictví, kde se vypracovala na nejvyšší státní zástupkyni.

„Nebavíme se tady o Baracku Obamovi ani o Hillary Clintonové. Kamala Harrisová je při nejlepším zcela neprověřená národní politička,“ řekl NBC News republikánský stratég Zack Roday.

Dále se podle NBC News v kampani zřejmě dočkáme i narážek na to, že to byl Biden, koho si demokraté zvolili v primárkách, nikoliv Harrisová.

Republikánům to podle stanice může posloužit jako obrana proti častým nařčením demokratů z nebezpečnosti pro demokracii.

Nová výzva

Ne všichni z Trumpova okolí nebo republikánské strany jsou ale podle střípků, které zatím prosákly do médií, tak sebevědomí. Odstoupení Bidena pro ně přece jen v první řadě znamená, že značná část úsilí a financí investovaných do dosavadní kampaně přijde vniveč a že nyní se tým bude muset vypořádat s novou výzvou.

„Hlavní hodnota, kterou Harrisová přináší, je jednoduše to, že demokraté už se nebudou muset bát, že jejich kandidát nebude pro úřad dostatečně fit,“ řekl CNN jeden nejmenovaný republikánský stratég a dodal, že to znamená, že „to bude opravdová kampaň“.

Podle deníku The Washington Post (WP) se několik nejmenovaných lidí z blízkosti Trumpa domnívá, že by Harrisová mohla být ve srovnání s Bidenem silnější ve sbírání bodů díky práci s tématem potratů – a také by se jí mohlo podařit zklidnit voliče rozzlobené na Bidena kvůli válce v Gaze a americké podpoře Izraele.

Kromě toho se Trumpův tým údajně má i připravovat na to, že si Harrisová vybere populárního kandidáta na viceprezidenta, který bude silný v jednom z důležitých voličsky vyrovnaných států.

Jeden nejmenovaný Trumpův spojenec k tomu podle WP dodal, že Harrisové se musí nechat i to, že „umí mluvit a vést kampaň“.

Doporučované