Hlavní obsah

Kondice budoucího prezidenta? Věkový hendikep teď přebral Trump

Foto: Bill Pugliano, Getty Images

Pokud bude zvolen, bude Donaldu Trumpovi v době dokončení mandátu 82 let. Zde na snímku z kampaně v Michiganu z 20. července 2024.

O gerontokracii se v Americe diskutuje hned na několika úrovních. O věkovém omezení už loni jednali kongresmani, republikánka Nikky Haleyová pak navrhovala testy mentální způsobilosti pro politiky starší 75 let.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

O zdraví a mentální kondici prezidenta Joea Bidena se mluvilo celé měsíce, nepovedené vystoupení v televizní debatě obavy Američanů jen prohloubilo. Po nedělním Bidenově rozhodnutí znovu nekandidovat se už demokraté o mentální stav svého kandidáta bát nemusejí. Ať už nominují viceprezidentku Kamalu Harrisovou (v říjnu jí bude 60), nebo někoho z dalších zvažovaných jmen, vždy půjde o výrazně mladší lidi, než je současný 81letý prezident. Tím, kdo může nyní čelit útokům, že je na nejvyšší funkci světa příliš starý, je 78letý Donald Trump.

Věk a s ním související fyzická i mentální kondice může přitom v listopadových volbách hrát důležitou roli. Sice ne u přesvědčených stoupenců republikánů či demokratů, ovšem k volbám chodí i nerozhodnutí voliči, kterých je podle listu USA Today zhruba pět milionů.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Nejstarší nominovaný kandidát v historii

V průzkumu společnosti Reasonate vypracovaném pro USA Today se ukázalo, že o Bidenovo zdraví mělo obavy o 37 milionů Američanů více než o zdraví Trumpovo, z čehož vyplývalo pro dosavadního pána Bílého domu značné riziko. Firma Resonate používá místo tradičního telefonického vyptávání se odhady pomocí umělé inteligence.

Jak moc velkou roli by v listopadových volbách hrál věk a kondice kandidátů, není zcela jasné, už posun po červnové debatě ale o něčem svědčí. Zatímco v květnu byla podpora Trumpa i Bidena zhruba stejná, po debatě z 27. června, po níž se Bidenovo stáří a zmatené vystupování začalo skloňovat ve velkém, se už Trump ujal vedení.

Nyní bude podobnému riziku čelit i on sám - Bidenův odchod z něj totiž učinil vůbec nejstaršího nominovaného kandidáta v historii země.

A o gerontokracii se mluví v Americe stále více. Kongresmani v loňském roce debatovali o možných limitech pro obsazování klíčových pozic, připomněl server Axios. Ostatně i samotný Kongres je jedním z nejstarších ve své historii - průměrný věk zde dosáhl 58 let. Jeho bývalá šéfka Nancy Pelosiová odstoupila v roce 2022, kdy už jí bylo 82 let. Nyní též 82letý vůdce republikánské menšiny v Senátu Mitch McConnell oznámil, že odejde z funkce po volbách v roce 2024. 

McConnellovi sice republikánští kolegové dlouho veřejně vyjadřovali podporu, v soukromí ale pochybovali o jeho schopnosti zvládnout funkci. Vtipně se k tomu vyjádřil senátor John Kennedy: „Až peklo zamrzne, zbydou tři věci: Chuck Grassley (brzy 91letý senátor za stát Iowa, pozn. red.), Mitch McConnell a švábi.“

Pripomeňte si

Mitch McConnell opět zamrzl před novináři - nebyl schopen slova, dokud ho jeho tým neodvedl do ústraní. Jedenaosmdesátiletý politik tím vyvolal další smršť pochybností o svém zdravotním stavu.

Stejná otázka se řeší i v soudnictví. Podle průzkumu Pew Research Center z loňského roku si maximální věkový limit pro soudce přeje 74 procent Američanů, v březnu se pro omezení věku ústavních soudců vyslovil i bývalý člen Nejvyššího soudu Stephen Breyer.

Výjimečné kognitivní testy

Otázkám na svoji způsobilost pro nejvyšší úřad už však čelil i Trump, jehož tým v poslední době na Bidena kvůli jeho věku hodně útočil. Často i pomocí manipulovaných videí, které ukazovaly Bidena jako zmateného a senilního starce.

Na Trumpově lednovém shromáždění se například zdálo, že bývalý prezident zaměňoval Nikky Haleyovou, svoji soupeřku v republikánských primárkách, s někdejší šéfkou sněmovny Nancy Pelosiovou. Mylně tvrdil, že Haleyová měla na starosti bezpečnost v době útoku na Kongres 6. ledna.

Sama Haleyová během své kampaně vyzvala k testům mentální způsobilosti pro politiky starší 75 let. Trumpův osobní lékař vydal už v listopadu prohlášení, v němž tvrdil, že Trumpovy „kognitivní testy byly výjimečné“.

Vzhledem k pokračujícím spekulacím o duševním zdraví obou dosavadních kandidátů se k dohadech o demenci vyjádřila na začátku července i americká Alzheimer’s Society:  „Bez ohledu na vaše politické přesvědčení nebo názory existuje několik dobrých důvodů, proč není užitečné říkat, že kandidát má ‚demenci‘, aniž by kvalifikovaný odborník nejprve osobně provedl klinické hodnocení,“ píše na svém webu.

Pro své tvrzení uvádí i důvody - diagnóza bývá často nesprávná, dochází ke stigmatizaci lidí s demencí, normalizuje zastaralé lékařské termíny a stanovení diagnózy bez řádného lékařského posouzení je neetické.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

Doporučované