Hlavní obsah

Komentář: Chystáme se na Trumpa i Harrisovou stejně. Ale stejní nejsou

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Profimedia.cz

Donald Trump na zápase ligy amerického fotbalu mezi Pittsburgh Steelers a New York Jets, který navštívil během předvolební kampaně v Pensylvánii 20. října.

Blíží se zase jedny takzvaně nejdůležitější volby ze všech. Jenže tentokrát je to skoro i pravda.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za dva týdny už budeme znát jméno nového prezidenta nebo prezidentky Spojených států amerických. Pokud se nestane něco nečekaného a mimořádného. Což není, při pohledu na americkou politiku posledních let, úplně vyloučená možnost.

Když se o nějakých volbách prohlašuje, že budou „rozhodující“ nebo „nejdůležitější“, bývá to často jen fráze, která má zmobilizovat voliče. Přece každé svobodné volby jsou rozhodující a důležité. Tím spíš volby prezidenta největší demokracie a největší ekonomiky světa. Ty žádné přívlastky, natož klišé, nepotřebují.

Může to být jen dojem, může to být i fakt opřený o geopolitické analýzy - ale tentokrát je situace přece jen jiná. Zdá se, že americké volby 2024 předchází a provází - mezi těmi, kdo je jen sledují, a snad i mezi voliči samotnými - pocit, že tentokrát jde ještě o víc než obvykle. Pocit osudovosti. Je přehnaný? Možná. Možná ne.

Svět, respektive různí státníci a obchodníci, kteří se ho snaží nějak řídit, se před 5. listopadem jakoby zpomaluje – a čeká. Jak to dopadne. Kamala Harrisová, nebo Donald Trump?

Malá země uprostřed Evropy jistě není sama, koho to extrémně zajímá. A jako jiné se chystá adaptovat na jakýkoli výsledek, na první, nebo druhou možnost. S oběma alternativami musíme umět vyjít, oběma alternativám kriticky důvěřovat, na obě i spoléhat - tak jak to desetimilionový stát v případě svého nejdůležitějšího spojence a člena velmocenského klubu potřebuje.

To ale ještě neznamená, že obě vyhlídky jsou pro nás rovnocenné.

Speciální série podcastu 5:59 Americká jízda

Máme se připravit na to, že bude vládnout Harrisová, stejně jako že bude vládnout Trump. Analýza silných a slabých stránek, rizik a příležitostí (SWOT analýza) je nezbytná. Mnoho lidí ji má v popisu práce. Náruživě se rozebírá, co nás za těch kterých okolností čeká. Až se z toho všeho může zdát, že je nakonec jedno, jak to v Americe dopadne - protože v něčem je slibnější Harrisová, v něčem zase Trump, a výsledek musíme vstřebat a vyrovnat se s ním tak jako tak.

Mnoho lidí ale analyticko-neutrální měřítko na americké volby neuplatňuje. Třeba proto, že ho nedokážou zformulovat. Nebo proto, že jsou zvyklí sumu svých znalostí nechat projít filtrem svých emocí. Tenhle typ pohledu není o nic méně důležitý než ten první. A to i z perspektivy našich zájmů, nadějí nebo obav. Naše „životní“ zájmy, národní i osobní, by měly brát v úvahu rozum i cit, měly by vyplývat z jejich syntézy.

Zkušený diplomat Jakub Landovský v rozhovoru pro Seznam Zprávy nedávno řekl: „Zaregistroval jsem v Evropě neodůvodněnou snahu říkat, že zvolení Trumpa znamená katastrofu pro Evropu. Tak to není. Prezidentství Trumpa pro Evropu v předchozím období neznamenalo katastrofu, na Blízkém východě dokonce přineslo pozitivní výsledky. A myslím si, že je to přitažené za vlasy.“

Bývalý velvyslanec Michael Žantovský zase poznamenal, že v diplomatické škále „hrozeb, nebezpečí a rizik“ jsou rizikem jak Trump, kvůli své nevypočitatelnosti, tak Harrisová, protože jako politička představuje částečně nepopsaný list.

Oba pánové pravděpodobně mají svůj vlastní názor na to, která americká volba by byla z českého pohledu šťastnější. A z dobrých důvodů a jako dobří diplomaté tlumí pocit osudovosti, představu katastrofy, propadání vášním a panice.

Jen bychom si to neměli překládat tak, že Harrisová a Trump jsou pro nás už předem jeden za osmnáct a druhý bez dvou za dvacet. Nejsou.

Někomu i takhle na dálku - a teď je řeč o tom filtru emocí - může připadat, že nic dobrého nevěstí už to, že by se prezidentem Spojených států stal politik nedávno odsouzený za falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce. Ale tohle je záležitost úsudku amerických voličů.

Evropané – a speciálně Evropané z malé otevřené ekonomiky – mají dobré důvody obávat se Trumpova hospodářského protekcionismu. Zavádění cel, nebo alespoň neustálé mluvení o clech, je Trumpova oblíbená disciplína.

Trump: „America first.“ To předpověď, že Harrisovou by Evropa zas tolik nezajímala, protože k ní nemá vztah a „nerozumí jí“, vypadá jako menší riziko.

Jestli je Trumpův postoj k válce na Ukrajině pořád jen rizikem, anebo už nebezpečím nebo hrozbou, se můžeme asi jen dohadovat, právě i kvůli Trumpově chronické nevypočitatelnosti. Ale je to vlastně potřeba?

„Tato válka se nikdy neměla stát, ale vyřešíme ji,“ prohlásil Trump po nedávné schůzce s Volodymyrem Zelenským. Prezidentský kandidát řekl, že chce dojednat „spravedlivou dohodu pro všechny“.

No a jindy zas Zelenskému (sic!) vyčte, že válku „neměl nechat začít, válka je prohra“, což není nic jiného než obviňování oběti, že si za zločin může sama, a parafráze na kremelskou verzi příběhu. Po dvou a půl letech od ruského vpádu a po něm následujícího utrpení to zní cynicky. Trumpova představa „spravedlivé dohody“ silně zavání appeasementem a měli bychom rozumět, proč je to nebezpečné.

Dobrá, tohle všechno jsou pořád „jen“ názory, které spolu demokraticky soupeří v politické soutěži o hlas lidu. Jejich zhodnocení, prosté nebo komplikované, se sečte a podtrhne výsledek.

Jeden argument, proč možnost Kamala Harrisová a možnost Donald Trump nejsou zdaleka jedno a totéž, ale leží o stupínek výš.

Pokud vyhraje Trump, Harrisová pravděpodobně uzná porážku. Pokud vyhraje Harrisová, Trump může znovu mluvit o tom, že volby nebyly fér. Hrozí - a to je hrozba jako vyšitá, ať ji hodnotíme analýzou nebo emocemi -, že bude výsledek zpochybňovat, že bude znovu šířit nepodložené zprávy o zmanipulování výsledků a obviňovat ty, kdo za nimi údajně stojí. Že se vášně po volbách nezmírní, ale vyústí v násilí.

Útok davu na Kapitol 6. ledna 2021, tyhle temné čtyři hodiny Ameriky, Trump tento týden označil za „den lásky“. Ještě jeden podobný a země bude rovnýma nohama v krizi nástupnictví.

Nezpochybnitelný princip svobodně volených, a proto uznávaných nástupců u moci je vymožeností a klíčovou oporou demokracie. Jestli se ve Spojených státech rozkývá ještě víc než po minulých volbách, pocítíme to různými způsoby i my. Budeme slabší.

Doporučované