Hlavní obsah

Kennedy podpořil Trumpa, boj o Bílý dům „pozastavil“

Foto: Maxim Elramsisy, Shutterstock.com

Donald Trump nevyloučil, že by se nezávislý kandidát Robert Kennedy mladší (na snímku) mohl stát součástí jeho budoucí prezidentské administrativy.

aktualizováno •

Nezávislý prezidentský kandidát Robert F. Kennedy mladší podpořil Donalda Trumpa a jeho boj o Bílý dům zřejmě končí, byť sám mluví o „pozastavení“ kampaně. Jestli bude pro Trumpa přínosem, není zcela jednoznačné.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Volební klání o post šéfa Bílého domu se zužuje. Vedení kampaně Kennedyho Jr. v pátek podalo u soudu v Pensylvánii dokument, v němž požádalo o vyškrtnutí ze zdejší kandidátky. O dokumentu informovala agentura AP.

O pozastavení kampaně vzápětí podle agentury Reuters informoval sám Kennedy a podpořil republikánského kandidáta Donalda Trumpa. „Svou kampaň neukončuji. Jednoduše jsem ji pozastavil,“ uvedl Kennedy během projevu v Arizoně. Dodal, že zahájil proces, jenž povede k vyškrtnutí jeho jména z kandidátek v deseti amerických státech, které bývají pro výsledek prezidentských voleb klíčové.

Že se ovšem k ukončení kandidatury chystá, informovalo už ve středu několik amerických médií, například deník The New York Times a televize CNNABC, s odkazem na zdroje z Kennedyho okolí.

Pokud si říkáte, proč by vás tato zpráva měla zajímat, důvod je jednoduchý: Kennedyho ústup se nakonec může stát oním momentem, o kterém se bude mluvit jako o jednom z těch, co rozhodly listopadové volby.

Ne, v americkém dvoustranickém politickém systému nikdy nehrozilo, že by se tento zastánce různých konspiračních teorií a aktér podivuhodných příhod, od kterého se odvrátila většina příbuzných ze slavného politického klanu Kennedyových, stal prezidentem.

Kennedy se ale v předvolebních průzkumech na to, že jde o tzv. třetího kandidáta, dlouhodobě pohybuje poměrně vysoko, výše než jiní v posledních letech. Jeho osiřelí voliči by tak mohli nakonec být těmi, kdo určí, jestli se příští rok v lednu do Oválné pracovny vrátí republikán Donald Trump, nebo tam usedne demokratka Kamala Harrisová.

Stačí si vzpomenout, že v roce 2016 byla právě poměrně silná podpora pro „malé“ kandidáty faktorem, který podle mnohých analytiků připravil Hillary Clintonovou o klíče k jadernému kufříku (byť někteří další experti to zpochybňují). I letos může být výsledek těsný, vždyť i v roce 2020 Joe Biden ve třech státech zvítězil vždy o méně než 21 tisíc hlasů. Bez těchto států by se do Bílého domu nedostal.

Ale komu z letošních kandidátů Kennedyho konec pomůže víc?

Že se chystá podpořit Trumpa, už v úterý mluvila Kennedyho viceprezidentská kandidátka Nicole Shanahanová.

Kennedy si podle informací agentury Reuters výměnou za podporu řekl o místo v Trumpově případné administrativě. A republikán to nevyloučil. „Mám ho rád, respektuji ho,“ řekl v rozhovoru se CNN. „Je to skvělý chlap. Je to velmi bystrý chlap. Znám ho už velmi dlouho.“

Demokratická strana navíc v posledních měsících podle The New York Times věnovala dost prostředků, aby zajistila, že Kennedy se v některých amerických státech vůbec nedostane na volební lístky. Politik se původně ucházel o demokratickou nominaci, ale nakonec se rozhodl kandidovat jako nezávislý.

Při pohledu na průzkumy a analýzy je to o něco složitější.

Například nedávné šetření Emerson College ukazuje, že bez účasti Kennedyho narostla podpora Harrisové i Trumpa o dva procentní body. Podle nezávislého agregátoru průzkumů Real Clear Politics pomůže vynechání všech kandidátů třetích stran republikánovi, ale o pouhou jednu desetinu procentního bodu.

Podrobnější analýzy, do kterých se pustila například stanice NBC nebo deník The Washington Post, ale naznačují, že Kennedyho setrvání v kampani dosud škodilo spíše Trumpovi. Průzkumy podle nich ukazují, že více voličů, kteří Kennedymu zůstali, sympatizuje právě s Trumpem než s Harrisovou.

Nešťastný Trump

Donald Trump se podle řady komentátorů nedokázal plně vyrovnat s tím, že demokraté vyměnili svého prezidentského kandidáta. „Trump a jeho tým odpověď na změnu předvolební dynamiky stále hledají,“ domnívá se americká novinářka Molly Ballová a dodává, že samotný Trump teď působí „velmi nešťastně“. Projevuje se to prý v rozhovorech, na mítincích nebo v jeho příspěvcích na sociálních sítích, kde často ostře napadá vývoj, který se na straně demokratů odehrál.

Jedním z faktorů může být, že řada Kennedyho voličů odešla, když z boje o Bílý dům odstoupil Biden a nahradila ho Harrisová. Ostatně ukazuje to i graf výše zobrazující vývoj volebních modelů.

Důležité tak bude, kolik Kennedyho příznivců nakonec přijde volit. Někteří mohou zkrátka zůstat doma, protože si nevyberou.

„Pokud podporujete Kennedyho zčásti proto, že se vám nelíbí Harrisová nebo Trump, možná vás osloví Trumpův slib zahrnout Kennedyho do kabinetu, nebo mu dát nějakou vládní pozici, kde může dělat cokoli, o čem si myslí, že je třeba. Ale možná jen projevíte frustraci a na celou věc se vykašlete,“ podotýká politický komentátor The Washington Post Philip Bump.

Odborníci zároveň upozorňují, že Kennedyho příznivců je málo na to, aby nějak výrazně pohnuli s celkovými čísly v průzkumech. „Pořád to ale v těsných volbách může být rozhodující,“ domnívá se analytik NBC Mark Murray.

Důležité může být i načasování Kennedyho konce. „Páteční oznámení může být snahou reagovat na jakékoli posílení, které může Harrisová zaznamenat díky sjezdu,“ připomíná Bump nepsané pravidlo, že stranický sjezd alespoň krátkodobě zvyšuje podporu kandidáta dané partaje.

Ten demokratický skončil v noci na pátek velkým projevem Harrisové. Její další posílení by pro Trumpa znamenalo další ránu v době, kdy se ještě nedokázal vyrovnat s jejím vstupem do kampaně.

Doporučované