Hlavní obsah

Proti antisemitismu a za právo na potrat. Manžel Harrisové nestojí stranou

Foto: Twitter @SecondGentleman

Poprvé se Doug Emhoff a Kamala Harrisová setkali v roce 2013.

aktualizováno •

Doug Emhoff voličům ukazuje, co může znamenat být manželem v roce 2024. Kvůli kariéře Harrisové postavil na druhou kolej tu svoji a již roky je jejím hlavním podporovatelem. Svou roli má nyní i v prezidentské kampani.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zatímco se jeho manželka Kamala Harrisová v rámci své kampaně proháněla americkými státy, které na podzim pravděpodobně rozhodnou o tom, kdo na další čtyři roky usedne v Bílém domě, Doug Emhoff odletěl do Evropy. Jakožto tvář americké delegace se totiž v Paříži zúčastnil závěrečného ceremoniálu olympijských her a několika dalších akcí.

Jako viceprezidentčin manžel za uplynulé roky obvykle nestál nečinně v ústraní: byl aktivní jak v podpoře Harrisové, tak i v rámci vlastní agendy. Když se ale z jeho partnerky stala jednička demokratické prezidentské kandidátky, vyskytla se i před ním velká výzva; z prvního druhého gentlemana USA by se totiž mohl stát vůbec prvním prvním gentlemanem.

Kdo vlastně Doug Emhoff je? Jaká témata si vzal za sobě vlastní? A jak tento muž, který postavil kariéru manželky před svou vlastní, zasáhne do kampaně?

Emhoff se narodil v newyorském Brooklynu v roce 1964 a vyrostl jen o kousek dál v New Jersey. Následně jeho kroky vedly až na Univerzitu Jižní Kalifornie, kde vystudoval práva. To mu pomohlo k tomu, aby si splnil svůj dlouholetý sen –⁠⁠⁠ pracovat jako právník v zábavním průmyslu.

S Harrisovou, která v té době působila jako nejvyšší státní zástupkyně v Kalifornii, se seznámil v roce 2013 díky společnému příteli, který je chtěl dát dohromady. O rok později se dvojice opravdu vzala a Harrisová se stala nevlastní matkou jeho dvěma dětem z předchozího manželství –⁠⁠⁠ Elle a Coleovi.

Idylický obrázek „druhé šance na lásku“ nedávno narušilo v médiích zveřejněné obvinění, že v průběhu svého prvního manželství měl Emhoff podvádět svou ženu. Pro web CNN následně druhý gentleman uvedl, že si s exmanželkou opravdu procházeli těžkostmi, které způsobil on, přijal prý však za to odpovědnost.

Na jeho obranu pak ostatně přispěchala i sama bývalá choť. „Je skvělým otcem našich dětí, nadále je mým skvělým přítelem a já jsem opravdu hrdá na to, že Doug, Kamala a já jsme vytvořili vřelou a podporující smíšenou rodinu,“ napsala ve svém prohlášení Kerstin Emhoffová, která se na sociálních sítích jeví jako hlasitá podporovatelka kandidatury Harrisové.

Od té doby, co se pár přesunul do hlavního města, Emhoff částečně učí právo na Georgetownské univerzitě. Vlastní právnickou kariéru totiž pověsil na hřebík a již více než dekádu stojí po boku své vzhůru stoupající manželky, která se ze státní zástupkyně vypracovala na senátorku a později i na pravou ruku amerického prezidenta Joea Bidena.

Židovství jako téma

Emhoff ovšem není jen prvním americkým druhým gentlemanem, je také prvním židovským partnerem, kterého kdy viceprezident nebo prezident Spojených států měl. V tomto kontextu je vcelku úsměvné, že Donald Trump obviňuje právě Harrisovou, že „nemá ráda Židy“.

Do popředí svých oficiálních povinností tak Emhoff v uplynulých letech kromě boje za reprodukční práva postavil právě i boj proti antisemitismu. V již zmiňované Paříži ho proto lidé mohli vidět například i na Rue des Rosiers, kde položil růže a uctil památku šesti obětí atentátu na tamní židovskou restauraci z roku 1982.

„Židé –⁠⁠⁠ židé jako já –⁠⁠⁠ žijí ve strachu,“ pronesl k lidem shromážděným na známé ulici, kde došlo k teroristického útoku. „Miluji být židem. A miluji radost, kterou s sebou být židem přináší. A nenechám si od nikoho říkat, jak mám být židem nebo co mám dělat s tím, že jsem žid.“

Harrisová si vybrala parťáka do voleb

Kandidát na viceprezidenta Tim Walz pravděpodobně Kamale Harrisové na cestě do Bílého domu u mnoha voličů vyloženě nepomůže. Pomohl jí ale uklidnit vlastní stranu a přesvědčil ji, že její kandidatuře nebude škodit.

Téma, na kterém Emhoff postavil svou platformu, jen nabralo na důležitosti s loňským říjnem a eskalací na Blízkém východě. Sám druhý gentleman označil útok teroristů z Hamásu ze 7. října za počátek „nejhorší vlny nenávisti vůči židům“ od druhé světové války.

Stejně jako manželka ve svých vyjádřeních ovšem nezapomíná ani na palestinské civilisty, kterým prý jeho tým poskytuje humanitární pomoc. V probíhající kampani by právě i toto mohlo hrát důležitou roli, jelikož prezident Biden mnoho voličů nahněval svou od začátku pevnou podporou Izraele.

Popularita na sítích

Roli má však Doug Emhoff v nynější prezidentské kampani své ženy i v jiných oblastech.

Od momentu, kdy Biden odešel z volebního klání, se Harrisové například dostává kladné pozornosti na sociálních sítích, kde se stala virální pro svůj výrok s kokosovníkem a kde její tým rozjel kampaň rezonující zejména u mladých. Ale na sítích se do centra pozornosti dostal i sám Emhoff: jednu z nejsilnějších reakcí vyvolala fotka jeho dvacetiletého já.

„Potřebuju, aby generace Z viděla tuhle fotku manžela Kamaly v 80. letech a udělala z něj bílého chlapce měsíce na TikToku,“ napsala na platformě X jedna z jejích uživatelek, která snímek ke konci července sdílela s odkazem na trend na internetu, kdy mladí lidé mají opakovaně tendence být pobláznění v tu chvíli populárním mladým hercem či zpěvákem.

Příspěvek už nasbíral více než dva miliony zhlédnutí a jeho popularity si všimla i kampaň Harrisové, která nepromarnila příležitost a spustila prodej takzvaného merche právě s touto fotografií.

I sám Emhoff je na sociálních sítích aktivní a jen z jeho cesty do Paříže se na nich objevilo několik fotografií z místa dění, včetně selfie s francouzským prezidentským párem. Svou internetovou platformu pak využívá také k promování pro něj důležitých témat nebo k podpoře své manželky.

Věrnou oporou

Právě podpora, které se od něj Harrisové dostává, je často skloňovaným tématem, když na dvojici dojde řeč. Jak již bylo řečeno, Emhoff se vzdal své kariéry ve prospěch politického růstu své ženy a již od samého počátku v Bílém domě je hlasitým obráncem a v podstatě roztleskávačem své partnerky.

„Manželé Harrisovi předvedli mistrovský výkon v tom, co obnáší partnerský vztah založený na podpoře,“ napsala ve svém komentáři pro The Independent třeba novinářka Danielle Campoamorová, která vyzdvihla i kontrast mezi Emhoffem a Donaldem Trumpem či J. D. Vancem z druhého kandidujícího tábora.

„A zatímco laťka pro heterosexuální bílé muže je v pekelném suterénu, Emhoff rozhodně ztělesňuje protiklad celkového přístupu Republikánské strany k pracujícím ženám a pohrdání jimi –⁠⁠⁠ zejména pracujícími ženami, které se neštítí ucházet se o mocenské pozice.“

Štěpení Silicon Valley

Silicon Valley vždy platilo za liberální baštu, letos jsou ale hlasitě slyšet i podporovatelé Donalda Trumpa. Listopadové prezidentské volby ve Spojených státech rozdělují i dřívější spolupracovníky.

Podle webu CNN tak Emhoff americkým voličům nabízí moderní model toho, co může znamenat být manželem v roce 2024. Skutečnost, že se minimálně z toho, co vidí veřejnost, necítí být degradován úspěchem své manželky a energicky přijal svou část úkolu, navíc kampani jen pomáhá.

Harrisové je ale oporou i v tom, jak zvládá své oficiální povinnosti, tedy vystupování na nejrůznějších akcích a propagování demokratické agendy. V tom mu ostatně určitou poklonu složila třeba i první dáma Jill Bidenová, která za prezidentství Baracka Obamy zastávala stejnou pozici a se kterou Emhoff několik společenských událostí i absolvoval.

„Myslím, že má rád lidi, rád s nimi jedná, navazuje s nimi kontakt, a to je podle mě velmi důležité,“ cituje manželku Joea Bidena CBS News.

Doporučované