Hlavní obsah

Kdo bude Trumpovým spolukandidátem? Exprezident se prý už rozhodnul

Foto: Donald Trump Facebook page, Seznam Zprávy

Republikánským kandidátem na prezidenta USA se zřejmě opět stane Donald Trump. Koho si vybere k sobě na kandidátku?

aktualizováno •

Závod o místo na kandidátce Donalda Trumpa se zřejmě zúžil na poslední dvě jména. Bývalý prezident se ale prý již rozhodnul a už jen vybírá vhodný čas pro oznámení - mohl by tak učinit po vyslechnutí výše trestu 11. července.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu večer pro stanici NBC uvedl, že už je rozhodnutý, kdo bude jeho spolukandidátem v listopadových prezidentských volbách, a tedy potenciálním viceprezidentem USA.

Trumpovu volbu zatím prý nikdo nezná, ale tato osoba se podle vyjádření s největší pravděpodobností zúčastní čtvrteční televizní debaty proti stávající hlavě USA a demokratickému uchazeči o Bílý dům Joe Bidenovi. „Bude tam,“ řekl Trump a dodal, „myslím, že přijde hodně lidí.“

Ani ve čtvrtek se tak veřejnost odpovědi na otázku, kdo dvojkou Trumpovy kandidátky bude, zřejmě nedočká. Poté, co republikánský politik odpovídal na dotazy médií, zamířil na předvolební mítink do Filadelfie, kde prohlásil, že jméno oznámí kolem sjezdu. „Možná trochu dříve, ale mohlo by to být na sjezdu,“ uvedl. Republikánský národní sjezd začíná 15. července v Milwaukee.

Mezi tím se v médiích objevují zprávy, že hledání spolukandidáta Donalda Trumpa do prezidentských voleb se zřejmě zúžilo na poslední dvojici. Finalisty jsou údajně Doug Burgum ze Severní Dakoty a senátor J. D. Vance z Ohia.

Prezidentské volby v USA 2024

Nového prezidenta či prezidentku Spojených států si budou Američané vybírat ve volbách v roce 2024. Sledujte aktuální seznam kandidátů na prezidenta USA.

Pro NBC News to uvedla více než desítka zdrojů napojených na proces výběru. Tyto zdroje hovoří o sílící debatě o silných a slabých stránkách, které by každý z potenciálních uchazečů o viceprezidentství přinesl na kandidátku.

Ve hře podle některých zůstává i třetí kandidát, floridský senátor Marco Rubio. Zároveň ale přetrvávají pochybnosti o jeho nadšení a zájmu pro tuto pozici. Kromě toho by musela být překonána ústavní překážka, která by vyžadovala, aby si Trump nebo Rubio zřídili bydliště v jiném státě.

Americká CNN v této souvislosti upozorňuje, že žádný zákon sice přímo tomu, aby prezident a viceprezident USA pocházeli ze stejného státu, nebrání, nicméně dvanáctý dodatek ústavy zakazuje, aby volitelé - kteří finálně o obou funkcích rozhodují - pro dvě osoby ze stejného státu hlasovali. To by mohlo být na škodu, pokud budou volby těsné, a Trumpova kampaň podle několika Trumpových poradců očekává, že tomu tak bude.

Finalisté jsou tak pravděpodobně pouze dva. Stanice však zároveň upozorňuje, že u možného republikánského kandidáta na prezidenta nejde informace do oficiálního oznámení považovat za dané, jelikož Donald Trump má v oblibě využívat momentu překvapení. Úvahy kampaně o viceprezidentovi jsou navíc přísně střeženy.

I samotné načasování oznámení je potřeba vhodně a takticky naplánovat. Podle mnoha názorů je pravděpodobnou variantou, že Trump svoji volbu oznámí několik dní před sjezdem v Milwaukee - bezprostředně poté, co soud v New Yorku 11. července sdělí výši trestu za 34 trestných činů, za něž byl již dříve Trump shledán vinným. Tento krok by měl potenciál rychle překonat škodlivý zpravodajský cyklus.

O koho by tedy mělo podle posledních informací jít?

Guvernér Severní Dakoty Doug Burgum vyzval Trumpa na souboj o republikánskou prezidentskou nominaci v roce 2024, ale v prosinci loňského roku svoji kampaň zastavil.

Bývalý manažer společnosti Microsoft je guvernérem již druhé funkční období a má zkušenosti s konzervativním stylem politiky. V loňském roce podepsal zákon, který zakazuje většině nezletilých gender affirming care (zdravotnické služby pro transgenderové a nebinární osoby), a uzákonil téměř úplný zákaz potratů ve státě.

Sám Burgum se kandidatuře výslovně nevyhýbá, ale upozorňuje, že rozhodnutí je čistě na Trumpovi.

Vztahem bývalého prezidenta a guvernéra Severní Dakoty se již dříve zabýval deník Wall Street Journal. Ten na základě analýzy od svých zdrojů z Trumpova okolí došel k závěru, že Burgum splňuje ryze lidské předpoklady a skutečnost, že jeho šance jsou velmi vysoké, odhaluje, co je při hledání viceprezidenta skutečně důležité: Zda se Trumpovi daná osoba líbí bez ohledu na to, co přinese na kandidátku. A Burgum je prý „bohatý, loajální a dobře vypadá“, což prý Trumpovi imponuje.

Podle serveru Politico by však přeci jen mohlo být problémem, že Burgum není mezi americkou veřejností tak známý a nemusí vyvolat takové vzrušení jako ostatní uchazeči. Během republikánských primárek se mu nepodařilo zaujmout, což vyvolává otázky o jeho síle jako účastníka kampaně.

Foto: X/@DougBurgum

Doug Burgum se aktivně účastní i kampaně za zvolení Donalda Trumpa.

Druhý potenciální „running mate“, jak se spolukandidátům v USA říká, J. D. Vance byl kdysi jedním z Trumpových hlasitých odpůrců uvnitř Republikánské strany, v uplynulých letech ovšem výrazně obrátil a dnes je jedním z jeho věrných obhájců.

Vance již o funkci viceprezidenta projevil zájem a svou loajalitu dává najevo například prohlášeními, že by výsledky voleb z roku 2020 nepotvrdil, dokud by státy nepředložily protrumpovské volitele.

Jako možného budoucího uchazeče o viceprezidentství jej již letos v únoru pro Seznam Zprávy označil i amerikanista Jan Hornát z Univerzity Karlovy.

Vance je v Kongresu otevřeným podporovatelem Trumpa a často hlasuje v souladu se zájmy bývalého prezidenta. Na začátku letošního roku se postavil proti návrhu zákona o pomoci Ukrajině a přijal Trumpovu kritiku poskytnutí větší pomoci. Podle stanice CNN si je také blízký s Donaldem Trumpem mladším.

Vance má rovněž elitní reference, po kterých bývalý prezident touží - včetně titulu z právnické fakulty na Yale a působení ve světě rizikového kapitálu. Navíc je bývalým mariňákem, který sloužil v Iráku.

Senátorovi ovšem nehraje do karet minulost jeho vztahu s Trumpem. Bude záležet, jak moc si Donald Trump pamatuje, že jej Vance dříve označoval za „amerického Hitlera“ nebo „kulturní heroin“.

Foto: Twitter @SenVancePress

J. D. Vance v listopadu loňského roku.

Doporučované