Hlavní obsah

„U Bidena se člověk bál, jestli dokončí větu, teď je tu bojovná Kamala“

Foto: X / Kamal Harrisová

Příznivci Kamaly Harrisové mluví o nové „obamamánii“ s odkazem na kampaň Baracka Obamy z roku 2008.

Severní Karolína měla být v listopadových volbách jasně prorepublikánská. Tento stát tzv. hlubokého jihu ale patří mezi ty, o které se svede tuhý boj. Je totiž názorným příkladem vlny nadšení, které vyvolala Kamala Harrisová.

Článek

Linda Charltonová si stále po letech živě vybavuje scénu z newyorského metra, kde si lidé hromadně četli jeden z projevů Baracka Obamy během prezidentské kampaně na jaře roku 2008. Vagon metra podle ní naplnilo „povznášející dojetí“.

Dnes zažívá podobné pocity ve spojení s jiným kandidátem a v jiném městě. Lindu a její okolí ve městě Raleigh v Severní Karolíně pohltilo nadšení z kandidatury Kamaly Harrisové. Nálada se podle ní v posledních týdnech otočila o 180 stupňů. Nešlo jen o „odpudivého“ Donalda Trumpa, ale rovněž o „nezáživného“ Joea Bidena.

„Člověk pořád z úzkostí čekal, jestli se (Biden) uprostřed věty nezasekne. A najednou je tu energická, bojovná Kamala. Jsme nadšeni, tohle je druhá obamamánie,“ říká pro Seznam Zprávy Linda Charltonová s odkazem na prezidentskou kampaň Baracka Obamy z roku 2008.

Neopomene dodat, že poprvé za její život může být její hlas v prezidentské volbě klíčový. New York je totiž tradiční baštou demokratů a je téměř jisté, že tomu nebude jinak ani letos. Severní Karolína se ale překvapivě dostala do sedmičky států označovaných za tzv. „battleground states“, kde jsou šance obou kandidátů víceméně vyrovnané a kde se o vítězi rozhodne.

Podle některých průzkumů Harrisová v Severní Karolíně vede, byť o pouhé procento nebo dvě. Tento stát na východním pobřeží USA, který je řazen do oblasti takzvaného „hlubokého jihu“, v moderní historii vždy volil za prezidenta republikána, jedinou výjimkou byl Obamův triumf v roce 2008.

Kontext

S Trumpem v Bílém domě budeme zřejmě svědky obchodní a investiční války na steroidech, říká Georg Riekeles z European Policy Centre. A co s Harrisovou? Seznam Zprávy analyzují, co by američtí kandidáti přinesli Evropě.

Liberálnější města vs. konzervativnější venkov

Demokraté si na Severní Karolínu se svými 16 volitelskými hlasy letos opět dělají zálusk. Opírají se přitom o data voličského zájmu, která například poskytl politický reportér a analytik stanice MSNBC Steve Kornacki. Ten v okrese Wake u města Raleigh poukazuje na postupný růst volebních preferencí pro demokraty. Obama tu v roce 2008 vyhrál o 14 procent, v roce 2020 Biden už o téměř 28 procent.

Raleigh společně s městy Durham a Chapel Hill patří do takzvaného Research Triangle Park, největší výzkumné oblasti v Severní Americe, kde lze najít na 300 firem a tři prestižní univerzity.

Severní Karolína v posledních letech vůbec zažila dramatickou proměnu. Kdysi se tu vyráběl nábytek a tabákové výrobky jako cigarety a žvýkací tabák. Tato odvětví ale zanikla, nebo ustoupila do pozadí. Hlavní doménou státu, který má stejně obyvatel jako Česká republika, je teď bankovnictví, farmaceutický průmysl a technologie. Tyto obory do Severní Karolíny přitahují desítky tisíc lidí. Většinou se jedná o mladé, vzdělané a sekulární Američany, kteří se politicky kloní spíše k demokratům.

Další povzbudivé údaje pro demokraty nedávno přinesl demokratický politický stratég z firmy TargetSmart Tom Bonier, který se v 15 státech zaměřil na volební registrace. Zjistil přitom, že mezi mladými černošskými voličkami dochází k „masivní registraci“, která se oproti roku 2020 zvýšila o závratných 175 procent. „Sledujeme v této voličské kategorii až trojnásobný nárůst registrací. A to je něco, co během voleb normálně nevidíte,“ komentoval tuto statistiku Bonier v televizi CBS News.

V Severní Karolíně se přitom nachází několik okresů severovýchodně od města Raleigh, kde žije početná černošská komunita, která by mohla těsný výsledek volby v tomto státě zvrátit právě na stranu Harrisové.

Republikáni jsou nicméně nadále přesvědčeni, že Severní Karolína zůstane v jejich rukou. Tento stát má totiž po Texasu vůbec nejvíce zemědělských okresů, kde konzervativci většinou dominují. Donald Trump sice v roce 2020 vyhrál v Severní Karolíně o pouhých 75 tisíc hlasů, tedy o 1,3 procentního bodu, i jeho kandidatura ale budí zájem a nadšení, a to právě ve venkovských oblastech.

Foto: Jeffery Edwards, Shutterstock.com

Donald Trump stále na své mítinky přitahuje davy stoupenců. Na snímku jeho příznivci v Charlotte v Severní Karolíně.

„Sluneční fronta“

Už jednou zmíněný Steve Kornacki na tento jev upozorňuje. Za příklad si vybral okres Surry, kde republikán John McCain v roce 2008 vyhrál nad Barackem Obamou o 28 procent. Trump ale v tomto okrese v roce 2020 vyhrál nad Bidenem o 52 procent. „A toto se děje i v mnoha dalších venkovských oblastech, které jsou červenější, zatímco města jsou modřejší,“ říká k tomu Kornacki s ohledem na červenou barvu republikánů a modrou demokratů.

Dodává, že demokraté sázejí na rostoucí populaci právě měst jako Raleigh a okolí. Vkládají naděje ve voličky typu Lindy Charltonové. Ta se už dávno po přesunu z New Yorku zaregistrovala, aby mohla v Severní Karolíně odvolit. Věří, že pokud by zde Harrisová opravdu vyhrála, stala by se de facto prezidentkou.

Faktem je, že zatímco v šesti zbývajících „battleground states“ demokraté hájí své vítězství z roku 2020 včetně nečekaných triumfů v tradičně republikánských státech, jako jsou Arizona a Georgia, v Severní Karolíně přešli do útoku.

Už teď je přitom jasné, že pokud by Harrisová uhájila jen takzvanou modrou zeď tvořenou trojicí států Wisconsin, Michigan a Pensylvánie, které přiléhají k Velkým jezerům a historicky se spíše přiklánějí k demokratům, stala by se 47.prezidentem USA. Harrisová ale otevřela i „sluneční frontu“ sestávající ze států jako Georgia, Arizona, Nevada a právě Severní Karolína. I v těchto státech má slušnou šanci na vítězství.

Pokud by se tak stalo, Trumpa by nakonec porazila drtivě. Bývalý prezident ale ve všech jmenovaných státech s Harrisovou svádí přinejmenším vyrovnanou bitvu.

Doporučované