Hlavní obsah

Kamala Harrisová sbírá podporu i mezi některými voliči republikánů

Foto: Twitter @KamalaHarris

Viceprezidentka USA a demokratická kandidátka na prezidentku Kamala Harrisová.

„V prezidentských volbách v roce 2024 existuje pouze jeden kandidát na prezidenta, který si může nárokovat plášť obránce a ochránce americké demokracie, ústavy a právního státu,“ napsal v prohlášení významný konzervativní právník.

Článek

Soudce federálního odvolacího soudu ve výslužbě J. Michael Luttig, významný konzervativní právník, kterého do funkce dosadil prezident George Bush, podpoří v listopadovém prezidentském hlasování viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Naopak kandidaturu republikánského kandidáta Donalda Trumpa považuje za existenční hrozbu pro americkou demokracii. Bude to tak poprvé, co Luttig – veterán dvou republikánských administrativ – bude hlasovat pro demokrata.

„V prezidentských volbách v roce 2024 existuje pouze jedna politická strana a jeden kandidát na prezidenta, který si může nárokovat plášť obránce a ochránce americké demokracie, ústavy a právního státu,“ napsal Luttig v prohlášení.

„V důsledku toho budu bez váhání hlasovat pro kandidátku Demokratické strany na prezidentku Spojených států, pro viceprezidentku Kamalu Harrisovou,“ dodal.

Luttig se stal předním ústavním kritikem Trumpa po pokusu bývalého prezidenta neuznat výsledky voleb z roku 2020. Luttig při podpoře Harrisové tvrdí, že stranické rozdíly musí jít v těchto volbách stranou, aby se zabránilo návratu „mimořádně nevhodného“ Trumpa do Bílého domu.

Kampaň viceprezidentky Harrisové se o přízeň současných a bývalých republikánských voličů již několik měsíců aktivně uchází a snaží se je přesvědčit, aby podpořili demokratickou kandidátku, i když nesouhlasí se všemi politickými postoji strany. To ostatně i sám Luttig připouští: „Předpokládám, že názory Harrisové na veřejnou politiku jsou značně odlišné od mých.“

Oslovování republikánských voličů pak probíhá i na současně konaném sjezdu Demokratické strany v Chicagu. V pondělí vystoupil Rich Logis, konzervativní komentátor z Floridy, který sám sebe označuje za „bývalého aktivistu MAGA“ (označení pro platformu Trumpových podporovatelů podle hesla Make America Great Again) a nyní vede skupinu pro bývalé Trumpovy příznivce, jako je on sám.

„Nedostali jsme téměř nic. Byla to velká zrada na zemi,“ prohlašuje nyní Logis. Nekompetenci prý nejvíce vnímal v souvislosti s tím, jak Trump vedl zemi během pandemie koronaviru. „Nakonec jsem si uvědomil, že (Trump) lhal prakticky o všem. Vyzývám lidi jako já, kteří Trumpa volili a věřili mu, aby se ke mně přidali,“ dodal předtím, než podpořil kandidaturu Kamaly Harrisové.

Doporučované