Hlavní obsah

Je to příliš bolestivé, víckrát to neuslyšíte. Trump promluvil o atentátu a byl jiný

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump líbá helmu bývalého hasiče Coreyho Comperatoreho, který se stal obětí pokusu o atentát na exprezidenta.

Donald Trump na republikánském sjezdu mluvil o zničené zemi, kterou chce napravit. Jméno svého soupeře z prezidentských voleb Joea Bidena zmínil v jediné části projevu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když ho v sobotu atentátník v Pensylvánii střelil do ucha, Donald Trump si uvědomil konečnost lidského života. „Samotný Bůh zabránil, aby se stalo nemyslitelné,“ zhodnotil své štěstí americký exprezident, který se chce po volbách letos v listopadu do Bílého domu vrátit.

Osmasedmdesátiletý republikán známý zálibou ve velmi ostrých vyjádřeních na adresu odpůrců pak naznačil, že svůj styl zmírní. Našel dokonce vlídná slova na adresu svého volebního soupeře, současného prezidenta Joea Bidena, který mu po atentátu telefonoval. „Byl velmi milý,“ řekl.

Trump se svěřil, že přepracovává velkou řeč na celostátní sjezd Republikánské strany. „Připravil jsem extrémně tvrdý projev, opravdu dobrý, celý o zkorumpované a strašné vládě. Ale celý jsem ho vyhodil,“ prohlásil v rozhovoru pro deník The New York Post.

Důvod změny byl zřejmý: „Chci se pokusit naši zemi sjednotit,“ vysvětlil Trump. Jeho snacha dokonce avizovala, že Američané uvidí „jinou verzi“ Trumpa.

A měla pravdu. Exprezident skutečně v projevu na sjezdu, kde zároveň oficiálně přijal stranickou nominaci do listopadových voleb, působil smířlivěji než obvykle, byl klidnější, tišší. Převážně se vyhýbal osobním útokům na své protivníky. Hlavní témata, jimž se věnoval, ale byla stejná: migrace, bezpečnost, ekonomika.

Seznam Zprávy vybraly hlavní poselství Trumpova víc než hodinu a půl trvajícího projevu. Jednalo se mimochodem o nejdelší nominační řeč v historii amerických voleb, podle serveru Politico tak exprezident překonal vlastní rekord z roku 2016.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

O atentátu

„Řeknu vám přesně, co se stalo. A podruhé to ode mě neuslyšíte, protože je moc bolestné o tom mluvit,“ zahájil Trump vyprávění o sobotním tragickém útoku.

Pak začal popisovat příjemný teplý den, kdy se všichni cítili dobře. Když mluvil o migraci, prý se náhle otočil. „Slyšel jsem hlasitý svištící zvuk a cítil, že mě něco zasáhlo, velmi tvrdě, do pravého ucha,“ popsal exprezident. „Řekl jsem si: Wau, co to bylo, to mohla být jedině kulka.“

Trump vyprávěl – celou dobu pomalu a potichu –, jak uviděl krev a skrčil se k zemi. „Měl jsem Boha na své straně,“ je přesvědčený. „Pokud bych se na poslední chvíli neotočil, atentátníkova kulka by přesně zasáhla svůj cíl a nebyl bych tady.“

„Neměl jsem tu být,“ pokračoval Trump. Diváci na to začali skandovat: „Měl, měl, měl.“ Kandidát kroutil hlavou, občas se pousmál. „Děkuji, ale neměl,“ reagoval.

Exprezident vyzdvihl, že na rozdíl od mnoha jiných případů dav nezačal utíkat. Důvodem podle něj bylo, že si lidé dělali starosti o jeho zdraví, když všude viděli tolik krve. Za ním se po celou dobu promítaly nyní ikonické snímky z atentátu – kulka letící k jeho hlavě nebo zdvižená pěst.

Trump také uctil památku Coreyho Comperatoreho, který během útoku zemřel. „Přišel o život, když ze sebe nezištně udělal lidský štít, aby je (svou rodinu) ochránil před letícími kulkami.“ Na pódiu vedle exprezidenta byla jeho hasičská uniforma a helma, kterou Trump v jednu chvíli políbil. V kontaktu je prý i s rodinami zraněných. Chválil i agenty, kteří ho chránili.

Atentát na Donalda Trumpa

Tajná služba USA, která má na starosti ochranu prezidentů i exprezidentů, čelí kritice kvůli chybám, jichž se dopustila při zabezpečování osudného mítinku Donalda Trumpa. Její činnost proto vyšetřuje FBI a šéfka služby se bude zpovídat v Kongresu.

Politolog Jaroslav Bílek v rozhovoru vysvětlil, jaké bývají motivy atentátů na politiky, jestli jim útoky zvyšují popularitu a jak přeživší obětí atentátů s touto zkušeností dál pracují.

O jednotě

„Ucházím se o to, stát se prezidentem všech Američanů, ne poloviny Američanů,“ prohlásil už v úvodu projevu. „Sváry a rozdělení v naší společnosti se musí zahladit,“ vyzval s tím, že jako Američané „stoupáme společně, anebo se rozpadneme“.

Později si pochvaloval rozhodnutí z tohoto týdne, které mu alespoň načas ulehčilo od dalšího soudního sporu. „Pokud chtějí demokraté sjednotit tuto zemi, měli by bezodkladně přestat s těmito stranickými hony na čarodějnice,“ vyzval.

O Bidenovi

Jméno současného prezidenta Joea Bidena vyslovil jen dvakrát krátce po sobě. „Škody, které způsobil této zemi, jsou nepředstavitelné,“ řekl Trump. „Když si vezmete deset nejhorších prezidentů v historii Spojených států – zamyslete se –, když je sečtete, nenapáchali tolik škody jako Biden.“

Stanice Fox News si všimla, že exprezident se v této části odchýlil od připraveného textu, kde Bidenovo jméno nebylo vůbec.

Sám Trump ostatně zdůraznil, že víckrát jeho jméno nevysloví, což se nápadně projevilo v jedné z dalších částí projevů. „Za prezidenta Bushe Rusko napadlo Gruzii, za prezidenta Obamy si vzalo Krym, za současné vlády jde po celé Ukrajině,“ řekl Trump.

Přímým osobním útokům na další politiky se navzdory svým zvyklostem po většinu doby vyhýbal. V jednu chvíli se pustil jen do bývalé demokratické šéfky Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, o níž mluvil jako o „šílené Nancy“.

O zničené zemi

„Máme totálně neschopné vedení,“ prohlásil Trump. Jeho odstranění označil za jediný způsob, jak se Spojené státy mohou zbavit potíží, jimž čelí.

Řada „faktů“, jež v této části prezentoval, byla podle analýzy CNN nepravdivá nebo zavádějící. Základní témata, na něž se chce soustředit, byla ale jasná. A nepřekvapivá: vysoká inflace a ekonomické potíže, migrace a bezpečnost, řešení mezinárodních krizí.

V této části projevu mluvil Trump stále potichu, ale rychleji. Chvílemi to vypadalo, jako by si snad ani nedělal přestávky na nadechnutí. Jeho projev nebyl tak strukturovaný a místy skákal z tématu na téma.

Sjezd republikánů

Donald Trump na nominačním sjezdu Republikánské strany oznámil jméno svého kandidáta na viceprezidenta. Politicky nezkušený senátor ze státu Ohio J. D. Vance patří mezi jeho oddané zastánce.

Štěstí, se kterým přežil sobotní atentát, Donalda Trumpa přinejmenším dočasně posílilo. Gesta a slova, jimiž reagoval bezprostředně po útoku proti sobě, se už proměnila v politický symbol. Řada lidí si po vzoru prezidentského kandidáta také zalepovala pravé ucho.

Rostoucí počty přistěhovalců přicházející přes americko-mexickou hranici opakovaně označil za invazi: „Nic takového nikdo jinde na světě neviděl.“

Migranty spojil se zločiny, mluvil o „vrazích a kriminálnících“, ale obvinil je i z toho, že kvůli nim mizí pracovní příležitosti. „Berou práci naší černošské a hispánské populaci,“ snažil se zapůsobit na voličské skupiny, které tradičně volí spíš demokraty.

V souvislosti s napětím na mezinárodní scéně Trump mluvil dokonce o hrozící třetí světové válce. Znovu prohlásil, že válka na Ukrajině ani v Izraeli a Gaze by za jeho prezidentství ani nezačala. Tvrdil, že za jeho vlády byl ve světě mír, což není pravda. Namátkou: Pokračovaly války na Ukrajině, v Sýrii, Jemenu, konflikty zažívalo několik afrických zemí.

Opět mluvil například o „chaotickém“ stažení amerických vojáků z Afghánistánu, které ale přikázal on sám. Kritizoval i omezení sankcí proti Íránu, jenž usiluje o získání jaderné zbraně. Opakovaně mluvil i o hrozbách ze strany Číny, včetně jejího zálusku na Tchaj-wan.

Trump nabízel tradiční republikánská řešení. Uzavření hranic považuje za recept na migrační krizi, snižování státního dluhu i daní (slíbil například daňovou výjimku na spropitné) nebo zvýšení těžby ropy mají pomoci nastartovat ekonomiku.

Doporučované