Hlavní obsah

Bojí se, že Kamala přetrhne její „životní nit“. Stres zahání sladkostmi

Foto: Profimedia.cz

Podporovatelé Donalda Trumpa na jednom z jeho mítinků v Pensylvánii.

Zprávy nasvědčující časům prosperity považuje řada voličů ve venkovské západní Pensylvánii jen za čísla. „A pokud to pravda je, Kamala Harrisová to rozdělí imigrantům a černochům,“ říká pro Seznam Zprávy Jessica Campbell.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

/Od našeho zvláštního zpravodaje v USA/

Mohlo by se jí říkat dálnice hanby. Interstate 79 vinoucí se přes celou západní část amerického státu Pensylvánie na některých místech lemují „nelichotivé“ billboardy s republikánským kandidátem na prezidenta Donaldem Trumpem.

K dálnici je postavila kampaň jeho viceprezidentky Kamaly Harrisové, která se s ním 5. listopadu utká o post šéfa Bílého domu. Exprezident je na plakátech nazýván odsouzeným zločincem, na jiných americkým separatistou v souvislosti se 6. lednem 2021, kdy jeho příznivci napadli Kapitol.

Pro Jessicu Campbell je ale jízda po této dálnici důvodem ke hněvu. „Trump je náš jediný zachránce,“ praví, když se s ní bavím v jedné prodejně rychlého občerstvení, kde pracuje už několik let jako prodavačka.

Podnik patří do okresu Erie, kde Trump dokázal vyhrát v roce 2016. O čtyři roky později tu vítězství „vydřel“ Joe Biden. Okres je často nazýván indikátorem toho, jak odvolí celá Pensylvánie a tím do značné míry i celé USA. Tento stát je totiž největším ze sedmi, které určí vítěze letošních voleb.

Fastfood je situován u oné dálnice 79, kterou Jessica označuje za „dálnici mučedníka“ právě kvůli negativním billboardům namířeným proti Trumpovi.

„Demokrati jdou po Trumpovi prakticky od začátku, kdy vstoupil do politiky. Jakoby pro ně neexistovalo nic jiného, než ho zničit. A to nejen politicky, ale i co se jeho byznysu týče,“ zlobí se Jessica.

Naráží na případ Trumpových finančních podvodů v New Yorku. Tamní soudce exprezidenta letos na jaře uznal vinným a nařídil mu zaplatit pokutu ve výši 450 milionů dolarů. Zdá se ale, že newyorský odvolací soud tuto sumu výrazně sníží.

Jessica si o takových penězích samozřejmě může nechat jen zdát. Má podprůměrný plat. Její pracovní dny během týdne a občasné víkendové směny se nesou v rutinním duchu. Bydlí od tohoto fastfoodu zhruba nějakých 50 kilometrů. Po práci tak nasedne do svého fordu a vydá se domů. Po dálnici 79. Je to nejrychlejší cesta, i když s ní za volantem cloumají emoce. Prý se ale už naučila billboardy více méně ignorovat.

Stejně tak jako své sousedy, kteří volí Kamalu Harrisovou. „U nás jich není tolik jako tady v Erie,“ řekne o svém rodném městě Meadville, které už spadá do podle ní politicky „bezpečného“ okresu Crawford.

Trump a republikáni zde a v okolních oblastech dominují. Prvním okresem v této části Pensylvánie, kde naopak jasně vyhrávají demokrati, je až oblast Allegheny na jihu státu, kam patří město Pittsburgh.

Pensylvánie očima reportéra Seznam Zpráv:

Larry živě líčí, že chce volit Donalda Trumpa, aby ochránil dceru a syna. Ten se ale ohradí: „Nemám Trumpa vůbec rád,“ řekne s tím, že se chystá volit Kamalu Harrisovou. V pensylvánském Butleru patří spíše k menšině.

Nejdřív Obama, pak Trump

Jessica přitom dvakrát volila Baracka Obamu a považovala se tak spíše za demokratickou voličku. Teď ale říká, že se liberály cítí „existenčně ohrožena“. Ne že by se obávala z jejich strany násilí; bojí se jejich ekonomické politiky. Jessica je totiž závislá na levných pohonných hmotách a za Joea Bidena benzin výrazně zdražil stejně jako potraviny. Nízký plat ve fastfoodu tyto vyšší náklady nestačil pokrýt.

Během špatných dnů si Jessica představuje, že by neměla na benzín a o práci by tak přišla. Palivo je tak pro ni jakousi tenkou životní nití, kterou by podle ní Kamala Harrisová coby prezidentka přetrhla a Jessica by zůstala doma v izolaci a rostoucí bídě.

„Ona chce černochům dát na rozjezd podnikání miliony dolarů. Nejsem rasistka, ale proč by právě oni měli dostávat od vlády pomoc? Na úkor nás bělochů?“ říká Jessica v narážce na nejnovější plán Harrisové, která drobným černošským podnikatelům chce odpustit půjčku v celkové hodnotě až milionu dolarů.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Vraky aut na pozemku v západní Pensylvanii jen dokumentují zdejší těžkou ekonomickou situaci.

Barack Obama kdysi prohlásil, že se bílí Američané bez vyššího vzdělání žijící na venkově uchýlili ke zbraním a bibli. Mnozí k tomu přidali i opium. Při rozhovoru s Jessicou a dalšími republikánskými voliči je zjevné, že se tito lidé teď přimkli k osobě Donalda Trumpa. „On ví, jak řídit ekonomiku. Nebude nás vysávat tak jako demokrati,“ je přesvědčena Jessica.

A pokud Harrisová vyhraje?

„V moji rodině to ponesou těžce. Můj bratr to v posledních letech začal přehánět s léky bez předpisu proti bolesti. Mojí berličkou jsou sladkosti. Ostatně dělám v obchodě s koblihami,“ svěří se s prchavým úsměvem.

Jessica má velkou nadváhu a pohyb za pultem jí činí evidentně námahu. Každou chvíli, kdy může, se posadí. Zákazníků nemá mnoho. Z okénka, kde řidičům prodává sladkosti, kávu a sendviče se dívá na dálnici 79, kterou lemují husté lesy. Dnes je zataženo, prší. Pás lesa mizí v mlze, zůstává jen šedivá dálnice a obří šedivé parkoviště kolem. Z místa čiší osiřelá neutěšenost.

Ekonomické obavy a současná životní situace Jessicy a mnohých dalších v této části Pensylvánie je přitom v rozporu s nejnovějšími hospodářskými daty. Časopis Politico dokonce nynější americkou ekonomiku popsal jako „vysněnou“.

Magazín zmínil strmě klesající inflaci, jež se dostala na hodnotu 2,4 procent a stejně tak nízkou čtyřprocentní nezaměstnanost. Tyto dvě položky se přitom v hodnocení stavu ekonomiky často kombinují dohromady a označují se za tzv. index mizérie.

Pensylvánie: nejdůležitější z rozhodujících států

Foto: Seznam Zprávy

.

Vzhledem k volebnímu systému, ve kterém Američané čistě z ústavního hlediska nevolí hlavu státu přímo, o prezidentovi v konečném důsledku zpravidla rozhoduje jen hrstka z 50 amerických států. Říká se jim battleground states nebo swing states. Letos jich je sedm a Pensylvánie je z nich nejdůležitější.

Proč?

Hlavním důvodem je, že je na počet obyvatel největší, čemuž odpovídá i vítězná cena. Pensylvánie má ve Sboru volitelů o 538 členech, kteří fakticky prezidenta volí, 19 volitelů, což je nejvíc ze všech swing states a zároveň (spolu s Illinois) pátý nejvyšší počet ze všech států.

A pak je tu stále se rozšiřující trh práce. V září například v USA přibylo 250 tisíc nových míst. Země tak má o sedm milionů více „džobů“ než před pandemií a největší podíl pracujících ve věku 25–⁠⁠54 let od roku 2001, napsal k hospodářským datům Washington Post s tím, že se rok 2024 rýsuje jako jeden z nejlepších ekonomických roků v životě mnoha Američanů.

Hrubý byznysmen

Mohly by tyto nejnovější pozitivní ekonomické ukazatele pomoci Kamale Harrisové v boji o Bílý dům s ohledem na skutečnost, že posledních 3,5 roku sloužila jako viceprezidentka Joea Bidena? Mohla by si současný stav hospodářství trochu přisvojit i jako svůj úspěch?

Američtí voliči nadále věří, že by Trump ekonomiku zvládl lépe než Harrisová.

„Voliči stále cítí, že každodenní náklady zůstávají příliš vysoké, a proto jí (Harrisové) tato zpráva přinese zlepšení jen do určité míry,“ uvedla pro časopis Politico Carly Coopermanová, ředitelka společnosti Schoen Cooperman Research, která provádí voličské průzkumy.

Jakoby mluvila o Jessice. Ta prohlášení o historicky nejlepší ekonomice nedokáže ocenit, protože je ve svém životě jednoduše „nepociťuje“. Rozčiluje ji přitom, že pokud dojde na časy prosperity, budou z toho podle ní těžit elity, imigranti a Afroameričané.

„Proto svůj hlas dám Trumpovi. Je sice občas hrubý a na můj vkus vulgární, je to ale byznysmen a ví, jak Ameriku opět pozvednout,“ uzavírá Jessica.

Doporučované