Hlavní obsah

Říkal mu, aby dal klobouk na hřebík. Jak se z Muska stal Trumpův roztleskávač

Foto: Shutterstock.com

Elon Musk a Donald Trump.

Ještě pár let zpátky by málokdo tipoval, jak aktivní roli bude v táboře Donalda Trumpa hrát Elon Musk. K tomu, aby exprezidenta dostal podruhé do Bílého domu, využívá i svůj vliv mezi jmény nejen z technologického světa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Jsem ochoten sloužit,“ napsal minulý týden na platformě X její majitel Elon Musk poté, co se Donald Trump v rozhovoru s agenturou Reuters zmínil, že pokud by v listopadu dokázal uspět v boji o Bílý dům, je otevřený zahrnutí miliardáře do svého kabinetu či týmu poradců.

„Je to velmi chytrý člověk. Určitě bych to udělal, kdyby do toho šel,“ nechal se slyšet republikánský prezidentský kandidát.

Jen o pár dní později Trump přiznal, že si není zcela jistý, jak by Musk dokázal vybalancovat své podnikání a roli v jeho potenciálním kabinetu. Komentář, který se jeví jako případná úniková cesta z nerozvážných slibů, však nemění nic na tom, že mezi oběma muži v uplynulých měsících vzniklo důležité spojenectví.

Je to ostatně právě Musk, kdo se v uplynulých týdnech stal Trumpovým hlasitým roztleskávačem, který se nebojí obrátit ani proti svým dřívějším kolegům.

Zajímavé nicméně je, že vztah mezi nimi rozhodně nebyl láskou na první pohled a ještě nedávno vypadal poměrně jinak.

Období kritiky

„Není to, že bych ho nenáviděl, nastal ale čas, aby Trump pověsil klobouk na hřebík a odplul do západu slunce,“ napsal Musk v červenci 2022.

V příspěvku na Twitteru, který později koupil a přejmenoval na X, reagoval na Trumpovo vyjádření, že mu miliardář lhal, koho volil v posledních prezidentských volbách, které exprezident prohrál s Joem Bidenem.

Musk se však od Trumpa držel dále i dříve. Například těsně před volbami v roce 2016 prohlásil, že Trump není vhodným adeptem na prezidenta a i když od něj později přijal místo v řadách jeho poradců, kvůli rozdílným názorům na změnu klimatu se nakonec od Bílého domu odvrátil.

Štěpení Silicon Valley

Silicon Valley vždy platilo za liberální baštu, letos jsou ale hlasitě slyšet i podporovatelé Donalda Trumpa. Listopadové prezidentské volby ve Spojených státech rozdělují i dřívější spolupracovníky.

Trump mezitím v roce 2020 v rozhovoru pro televizi CNBC pochválil Muskovy úspěchy a inteligenci a označil ho dokonce za „jednoho z velkých géniů“. Ve stejném roce pak podnikateli vyjádřil podporu v konfliktu s kalifornskými úřady, které kvůli pandemii covidu-19 donutily jeho firmu Tesla dočasně uzavřít továrnu.

Ani v jeho případě však nechyběla kritika na Muskovu adresu.

Pozvolný přerod

Kdy přesně došlo u Muska ke zlomu, který vedl až k veřejné podpoře Trumpa, nejde určit lehce.

Podle amerického novináře Ryana Brodericka, se kterým mluvila britská BBC, by se jeho počátek mohl datovat k roku 2018, kdy z Muskových profilů na sociálních sítích zmizely neoliberální a víceméně bezstarostné příspěvky.

Ani zdaleka nelze tvrdit, že právě v tento moment si aktuálně nejbohatší člověk planety zvolil Trumpův tábor, lidé však mohli začít pozorovat určitý přerod. Ten jen zdůraznila pozdější koupě Twitteru, kde Musk obnovil Trumpův zablokovaný účet a začal se zapojovat do politických kontroverzí, ve kterých někdy nechybělo ani zveřejnění nepravdivých informací.

Odstup od exprezidenta měl dlouho i v letošní kampani. Podle zjištění deníku The New York Times (NYT) dokonce soukromě předpovídal, že Trumpovy dny jakožto politické síly jsou sečteny, a jeho veřejné výstupy naznačovaly, že v boji o republikánskou nominaci stojí spíše na straně floridského guvernéra Rona DeSantise.

Ten však kampaň ukončil v lednu letošního roku a Trump během následujících měsíců jen potvrdil svou dominanci mezi republikány.

Nespokojenost s vládou

Že se Musk v takovém vývoji náhle spíše nepostaví za demokraty, bylo víceméně jasné. Politika administrativy Joea Bidena, který byl až do konce července pravděpodobným demokratickým kandidátem, totiž Muskovi znepříjemňuje podnikání. Už loni v listopadu se miliardář nechal slyšet, že znovu by pro Bidena nehlasoval.

To, že demokratické otěže následně převzala Kamala Harrisová, která je Bidenovou viceprezidentkou a očekává se od ní spíše kontinuita v nastolené agendě, mnoho změnit nemohlo.

Trump vs. Harrisová

S Trumpem v Bílém domě budeme zřejmě svědky obchodní a investiční války na steroidech, říká Georg Riekeles z European Policy Centre. A co s Harrisovou? Seznam Zprávy analyzují, co by američtí kandidáti přinesli Evropě.

Oficiálně se Musk za Trumpa postavil až letos v červenci, když na volebním mítinku v Pensylvánii došlo k pokusu o atentát. Trumpova kampaň s ním následně měla dokonce vyjednávat, aby vystoupil na stranickém sjezdu, kde byl její šéf oficiálně zvolen republikánským kandidátem.

Svou vyjádřenou podporou Musk v podstatě završil přerod z idealistického příznivce demokratů, jako byl Barack Obama, na pevného stoupence Trumpa, jenž se zabývá podobnými obavami, které řeší exprezidentova kampaň: vládní cenzurou a perzekucí, stížnostmi na média, odporem k migraci nebo „woke“ smýšlení.

Aktivní hráč

Na tom, aby se vztah Trumpa a Muska rozvinul, měli pracovat i někteří Muskovi známí, včetně Kevina McCarthyho, jedné z nejvýraznějších tváří republikánů a bývalého předsedy Sněmovny reprezentantů. A nejen on byl podle všeho úspěšný: dvojice si prý nyní telefonuje několikrát do měsíce.

Jak ale upozornil NYT, jejich vztah se týká spíše vlivu než peněz.

„Musk nechce jen vypsat šek na Trumpovu kampaň; nabídl, že využije svého vlivu u podnikatelů a pomůže v boji proti Bidenově znovuzvolení,“ píše list ve svém newsletteru DealBook. „Musk minulý měsíc spolupořádal večeři v domě investora Davida Sackse v Los Angeles, na níž byli přítomni (podnikatel a investor) Peter Thiel, („Trumpův“ ministr financí) Steven Mnuchin a (mediální magnát) Rupert Murdoch.“

Pomoci Trumpově kandidatuře se Musk snažil i nedávným společným rozhovorem na síti X, ve kterém dvojice společně probrala jak pokus o atentát, tak i inflaci. Na platformě také pravidelně komunikuje s krajně pravicovými osobnostmi a protrumpovskými účty, čímž jen posiluje jejich dosah.

Pokud jde o finanční podporu republikánů, Muskova role není příliš známá. Snaží se totiž převážně o to, aby přesné informace o jeho darech nebyly veřejně známé.

Doporučované