Hlavní obsah

Gaza stojí Harrisové v cestě do Bílého domu. Chicago to potvrzuje

Foto: Profimedia.cz

Propalestinští demonstranti v Chicagu s portrétem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s krví na rukou.

Nadšení z nominace dosavadní viceprezidentky Kamaly Harrisové a guvernéra Minnesoty Tima Walze kalí účastníkům kongresu demokratů postoj k válce v Gaze. Kvůli němu by Harrisová mohla přijít o stovky tisíc hlasů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americký prezident Joe Biden sice na začátku demokratického kongresu v Chicagu prohlásil, že propalestinské protesty „mají pravdu“ a vyzval k okamžitému příměří, politika jeho administrativy se ale v případě Izraele omezuje na slovní kritiku.

O potřebě příměří a utrpení civilistů v Gaze mluvila nedávno i viceprezidentka a demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová. Požadavek propalestinských demokratických politiků na zbrojní embargo vůči Izraeli ale odmítla.

Ve středu pak demokraté rozhodli, že neumožní na sjezdu vystoupit s projevy Bidenovým kritikům z řad arabských Američanů. Jedním z těch, kteří chtěli promluvit, byl michiganský delegát Abbas Alawieh, který v mládí zažil izraelské bombardování Libanonu, kde tehdy žil. Kromě něj měl zájem o vystoupení i jeden z amerických lékařů, který během války sloužil jako dobrovolník v Pásmu Gazy.

Zastánci Palestinců argumentovali tím, že chtějí Američany upozornit na utrpení obou stran konfliktu a že ve chvíli, kdy kongres dal slovo rodičům jednoho z rukojmích unesených do Gazy po teroristickém útoku Hamásu ze 7. října, by měl dát slovo i palestinské straně.

Čas na dohodu je teď, říkají rodiče uneseného

Organizace Chicagská koalice pro spravedlnost v Palestině proto uspořádala protestní pochod, na němž se ukázala i prezidentská kandidátka Zelených Jill Steinová. Účastníci akce kritizovali Demokratickou stranu za to, že nedělá dost pro ukončení války, i když o něm často mluví.

Harrisová si vybrala parťáka do voleb

Kandidát na viceprezidenta Tim Walz pravděpodobně Kamale Harrisové na cestě do Bílého domu u mnoha voličů vyloženě nepomůže. Pomohl jí ale uklidnit vlastní stranu a přesvědčil ji, že její kandidatuře nebude škodit.

O potřebě dohody na ukončení války ale mluvili na pódiu kongresu i Goldbergovi-Polinsovi, rodiče 23letého muže uneseného Hamásem: „Na Blízkém východě je na všech stranách příliš agonie… každý život je celý vesmír… čas na dohodu je právě teď,“ vzkázali nešťastní Izraelci delegátům kongresu.

Zatímco do ulic Chicaga vyšly na podporu Palestinců tisíce lidí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ve městě ale zároveň probíhají i akce proizraelské –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ na kongresu prosazují palestinské téma jen asi tři desítky delegátů. Ti ale zastupují několik stovek tisíc voličů často arabského původu, kteří mohou být v listopadových volbách jednou z klíčových skupin.

Malou Palestinu Biden zklamal

Jak popsal server Middle East Eye, válka v Gaze je na chicagském předměstí Bridgeview všudypřítomná. Ve vesnici přezdívané „Malá Palestina“, kde žije vůbec největší palestinská komunita v USA, se lidé dívají na politiky Demokratické strany čím dál kritičtěji.

Mnozí z nich přišli ve válce o své blízké, místo snahy konflikt zastavit ale vidí spíše miliardy vojenské pomoci Izraeli, prakticky bezpodmínečnou podporu jeho vládě navzdory kritice mezinárodních institucí.

V Malé Palestině žije i právnička Fidaa Elaydiová, jíž bomba shozená Izraelci zabila v listopadu tetu. Při dalším z útoků pak přišla o 40 členů širší rodiny, její bratranec byl pak postřelen do nohy, další z bratranců byl zatčen a o jeho dalším osudu nic neví.

„Za smrt a zabití mé tety nese odpovědnost Bidenova administrativa a každý demokrat, který okamžitě nevyzval k bezpodmínečnému a okamžitému příměří od začátku války. A to je něco, co nikdy nezapomenu ani neodpustím,“ řekla serveru Fidaa Elaydiová.

Právnička poukazuje na to, že pokud Bidenova administrativa okamžitě nezmění svoji politiku a nevynutí si na izraelské vládě okamžité příměří, její hlas demokraté nezískají. Poukazuje přitom i na fakt, že jedním z možných rozhodujících států v listopadových prezidentských volbách je i Michigan, kde žije hodně arabských, černošských a muslimských voličů.

Ona sama tradičně podporuje demokraty a když volila Bidena proti Trumpovi, považovala ho za „menší zlo“. Teď je ale z jeho postoje zklamaná a další podporu demokratů podmiňuje konkrétními kroky na pomoc palestinským civilistům.

Doporučované