Hlavní obsah

Finanční past. Po Bidenovi zůstane balík, získat ho nemusí být snadné

Foto: lev radin, Shutterstock.com

Kamala Harrisová byla od počátku Bidenovou spolukandidátkou. Možná jí to přinese i finanční výhodu.

aktualizováno •

Nejjednodušší přístup k penězům určeným na Bidenovu kampaň může mít Kamala Harrisová, ale i jí hrozí problémy. Jiní kandidáti by si ale na prezidentovy miliony takřka nesáhli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kamala Harrisová se stala jasnou favoritkou na náhradní demokratickou kandidátku v listopadových prezidentských volbách v podstatě během několika minut, co dosavadní kandidát a americký prezident Joe Biden oznámil, že s kampaní končí. Má to několik logických důvodů.

Nejdůležitějším z nich je samozřejmě to, že Harrisová je Bidenovou viceprezidentkou. Střídání svého šéfa má proto v popisu práce a je těžké ji obejít. Ostatně s Bidenem měla kandidovat i letos.

Druhým velkým důvodem, který hraje v její prospěch, mohou být peníze.

Právní experti se shodují, že Kamala Harrisová je jediná, kdo se relativně snadno může dostat k desítkám milionů dolarů, které Biden od dárců nashromáždil na vedení kampaně.

Hned v pondělí ráno našeho času Harrisová také formálně převzala účet kampaně a u Federální volební komise zažádala o převedení kandidatury pod své jméno. Pokud by se skutečně stala kandidátkou demokratů do Bílého domu, nic by ji nebránilo s penězi nakládat.

Přístup k těmto penězům je pro demokratického kandidáta důležitý i kvůli nedávným úspěchům Donalda Trumpa. Zatímco po většinu kampaně ho Biden při shromažďování peněz od dárců výrazně překonával, v poslední době se Trump dotahoval, upozornil deník The New York Times ještě před pokusem o atentát na Trumpa.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

O kolik peněz jde?

Američtí prezidentští kandidáti musí finanční výkazy zveřejňovat vždy za jednotlivé uplynulé měsíce. Nejnovější údaje tak ukazují stav ke konci června. V té době měla Bidenova kampaň k dispozici 96 milionů dolarů (v přepočtu téměř 2,2 miliardy korun).

Spřátelené volební výbory a vedení Demokratické strany k tomu přidaly dalších asi 150 milionů. Tyto peníze by ale změnou kandidáta neměly být dotčené.

Pro srovnání: Štáb Donalda Trumpa měl v červnu na účtech 128 milionů dolarů. V množství nově získaných peněz ale zaostával.

Proč to má Harrisová jednodušší?

Souvisí to s její rolí Bidenovy zástupkyně. Protože Kamala Harrisová je od počátku Bidenovou kandidátskou dvojkou, její jméno je vedle toho Bidenova na dokumentech předložených Federální volební komisí (FEC), na základě kterých vznikl jejich volební výbor.

„Pokud Harrisová zůstane na volební listině, ať už jako prezidentský, nebo viceprezidentský kandidát, nová volební listina si zachová přístup ke všem penězům,“ řekl agentuře Reuters právník Saurav Ghosh z nestranické skupiny sledující volební kampaně Campaign Legal Center.

Stejně na to pohlíží Kenneth Gross, jenž byl osloven agenturou AP a který v minulosti pracoval přímo pro FEC. Bidenův volební výbor se v neděli snažil peníze na Harrisovou převést i oficiálně, píše deník The Washington Post (WP).

Může se stát, že se k penězům nedostane?

Teoreticky ano, ale experti oslovení zmíněnými médii se shodují, že je to nepravděpodobné. Pro Harrisovou by to v tomto ohledu bylo ještě jednodušší, pokud už by ona i Biden byli oficiálně potvrzenými kandidáty Demokratické strany. Nominační sjezd ale začne až 19. srpna, takže i Bidenova kandidatura byla pouze předpokládaná.

Někteří republikáni se netají plánem pokusit se nároky Harrisové zpochybnit. Naznačil to například republikány jmenovaný předseda FEC Sean Cooksey.

„Biden nemůže peníze převést na Harrisovou, protože byly shromážděny pod jeho jménem a neexistuje právní mechanismus, jak by mohly být shromážděny společně s Harrisovou předtím, než jsou oba nominováni stranou,“ domnívá se expert na finanční právo a bývalý republikánský poradce Charlie Spies, se kterým mluvil WP.

O případném sporu bude rozhodovat FEC. Šestičlenná komise se tradičně skládá ze tří demokratů a tří republikánů.

Co by se stalo, kdyby Harrisová nekandidovala?

Nový demokratický kandidát by vzhledem k platným omezením na velikost finančních příspěvků od jednotlivých dárců mohl z Bidenova „měšce“ získat jen několik tisíc dolarů. Biden by ale peníze mohl vrátit původním dárcům, kteří by je pak mohli věnovat novému kandidátovi.

Pravděpodobnější ale je, že by Biden využil možnosti poslat veškeré své peníze přímo Demokratické straně. Ta by pak mohla miliony využít ve prospěch nového kandidáta, ale ten by nad nimi neměl přímou kontrolu. Pokud by mu ji chtěla dát, bude opět vázána limity a kandidát dostane jen omezené množství peněz.

Bidenova kampaň se také může proměnit na tzv. politický akční výbor (PAC) a ponechat si kontrolu. V takovém případě by ale podle předpisů výbor nesměl koordinovat kampaň s novými kandidáty a navíc by pro něj platily vyšší sazby na nákup reklamy, upozorňuje CNN.

Doporučované