Hlavní obsah

Dokument: První projev Kamaly Harrisové k voličům v roli kandidátky

Foto: Profimedia.cz

Kamala Harrisová během projevu ve West Allis ve Wisconsinu.

Demokratická uchazečka o Bílý dům v projevu chválila odkaz Joea Bidena a kritizovala program Donalda Trumpa. Přesvědčovala voliče, že ví, jak republikánského kandidáta porazit.

Článek

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová v úterý vystoupila s prvním projevem k příznivcům od chvíle, kdy se stala pravděpodobnou kandidátkou Demokratické strany na prezidentku v listopadových volbách. Harrisová by měla v klání vystřídat prezidenta Joea Bidena, který se v neděli kandidatury po tlaku spolustraníků vzdal.

Viceprezidentka promluvila k příznivcům na střední škole ve městě West Allis ve státě Wisconsin. To leží na předměstí Milwaukee, kde se minulý týden konal republikánský sjezd, který potvrdil prezidentskou nominaci Donalda Trumpa. Wisconsin je jedním z šesti až sedmi států s největším vlivem na výběr amerického prezidenta.

Přečtěte si český překlad přepisu projevu Kamaly Harrisové, který zveřejnil Bílý dům.

Harrisová: Dobré odpoledne. (Potlesk). Dobré odpo… ahoj, Wisconsine. (Potlesk).

Publikum: Kamala! Kamala! Kamala!

Harrisová: Děkuji všem. (Potlesk). Děkuji. Dě - (Směje se) - děkuji. Děkuji, děkuji. Děkuji. (Potlesk).. Děkuji všem. (Potlesk). Děkuji. Děkuji vám všem. Děkuji. Dě… dobré odpoledne, Wisconsine! (Směje se). (Potlesk).

Dobré odpoledne všem. Děkuji. Je hezké se vrátit. Moc vám všem děkuji. (Potlesk.)

Můžeme si to prosím vyslechnout pro Leiu a její výjimečný příběh a vedení? (Potlesk.) Děkuji.

A věřím, že naši učitelé dělají boží práci. Učí děti jiných lidí a Bůh ví, že jim za to málo platíme. Poděkujme jí. (Potlesk.)

Je skvělé být zde a být zpět s tolika výjimečnými vůdci, včetně mého přítele, velkého guvernéra Wisconsinu Tonyho Everse. (Potlesk.) Někde tady je.

Moje drahá přítelkyně, senátorka Tammy Baldwinová. (Potlesk.) A víte, měla jsem tu čest s Tammy sloužit, když jsem byla v Senátu Spojených států, ona vždy bojuje za lid tohoto státu. A vím, že lidé, kteří jsou tady, se postarají, abyste ji v listopadu poslali zpět do Washingtonu, D.C. (Potlesk.) Ano, zvolíme ji zpět do Washingtonu, D.C.

Je moc dobře, že tu mohu být také s viceguvernérkou Sarou Rodriguezovou – (potlesk); generálním prokurátorem Joshem Kaulem – (potlesk); státní tajemnicí Wisconsinu Sarah Godlewskou – (potlesk); okresním výkonným ředitelem Davidem – Davidem Crowleym – (potlesk); starostou Cavalierem Johnsonem – (potlesk); a skvělým předsedou státní strany Benem Wiklerem – (potlesk) – se kterým jsem spolupracovala – Bene, my dva spolu pracujeme už léta. A mohu potvrdit, že ví, jak vybudovat infrastrukturu, která zajistí vítězství celého volebního lístku. Děkuji ti, Bene. (Potlesk.)

Podrobněji o Harrisové

Kamala Harrisová je pro demokraty asi nejpřirozenější volbou už jen kvůli tomu, že s Joem Bidenem podstoupila celý proces primárek a reprezentuje kontinuitu nynějšího prezidentství.

Je fajn být zpátky ve Wisconsinu a je skvělé být v Milwaukee. (Potlesk.)

Jak mnozí z vás vědí, v tomto městě sídlí štáb naší státní kampaně. (Potlesk.) Ano. A to má svůj důvod: Cesta do Bílého domu vede přes Wisconsin. (Potlesk.) Ano, vede. A abychom ve Wisconsinu vyhráli, spoléháme na vás, právě tady v Milwaukee. (Potlesk.)

Vy všichni jste nám pomohli vyhrát v roce 2020. (Potlesk.) A v roce 2024 vyhrajeme znovu. (Potlesk.) Ano, vyhrajeme.

Takže, Milwaukee, chci začít několika slovy – a mohla bych mluvit opravdu dlouho – ale pár slov o našem neuvěřitelném prezidentovi Joe Bidenovi. (Potlesk.)

Skutečně to byla jedna z největších poct v mém životě sloužit jako viceprezidentka našeho prezidenta Joea Bidena. (Potlesk.)

Joeův odkaz plný úspěchů z celé jeho kariéry a z posledních tří a půl let nemá v moderní historii obdoby. (Potlesk.)

V jednom volebním období – přemýšlejte o tom. Za jediné prezidentské období již překonal odkaz většiny prezidentů, kteří v úřadu působili dvě funkční období. (Potlesk.)

A vím, že jsme mu všichni hluboce, hluboce vděčni za jeho pokračující službu našemu národu. (Potlesk.) Je mi velkou ctí, že mě Joe Biden v tomto klání podpořil. (Potlesk.)

Takže – takže, Wisconsine, dnes ráno mi řekli, že jsme získali podporu dostatečného počtu delegátů, abychom si zajistili demokratickou nominaci. (Potlesk.) Jsem velmi poctěna. A slibuji vám, že následující týdny strávím dalším sjednocováním naší strany, abychom byli připraveni v listopadu zvítězit. (Potlesk.)

Přátelé, do voleb zbývá 105 dní. A během té doby máme nějakou práci, kterou je třeba odvést. Ale my se tvrdé práce nebojíme. Máme přece rádi tvrdou práci, ne? (Potlesk.) A my tyto volby vyhrajeme. (Potlesk.) Ano, vyhrajeme.

Takže, jak vám Leia řekla, než jsem byla zvolena viceprezidentkou, než jsem byla zvolena senátorkou Spojených států, byla jsem zvolena generální prokurátorkou státu Kalifornie. A předtím jsem byla prokurátorkou u soudu. (Potlesk.)

A v těchto funkcích jsem se věnovala pachatelům všeho druhu - (smích) - predátory, kteří zneužívali ženy, podvodníky, kteří okrádali spotřebitele, podvodníky, kteří porušovali pravidla pro svůj vlastní prospěch. Takže mě poslouchejte, když říkám: Znám typy, jako je Donald Trump. (Potlesk.) (Smích.)

Publikum: Kamala! Kamala! Kamala!

Kdo u demokratů tahal za nitky

Za kongresmany i dárci, kteří se nakonec postavili proti Bidenovi, často stojí jediná žena: Nancy Pelosiová. Ačkoli se snažila jednat v zájmu strany, možná hazardovala. Kamala Harrisová totiž není ideální kandidátka.

Harrisová: A slibuji vám, že v této kampani budu hrdě stavět své resumé proti jeho, a to kterýkoli den v týdnu. (Potlesk.)

Jako generální prokurátorka Kalifornie jsem se postavila jedné z největších vysokých škol fungujících jen pro zisk v naší zemi, která podváděla studenty. Donald Trump vedl vysokou školu usilující pro zisk, která podváděla studenty.

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Jako prokurátorka jsem se specializovala na případy sexuálního zneužívání. Trump byl shledán odpovědným za sexuální zneužívání.

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Jako generální prokurátorka Kalifornie jsem se postavila velkým bankám na Wall Street a pohnala je k odpovědnosti za podvody. (Potlesk.) Donald Trump byl právě shledán vinným z podvodu ve 34 bodech obžaloby. (Potlesk.)

Výkřik z publika: Zavřete ho!

Harrisová: Ale nenechme se mýlit: Tato kampaň není jen o souboji my versus Donald Trump. Tato kampaň je o tom, za koho bojujeme. (Potlesk.) Je to o tom, za koho bojujeme.

Stačí se podívat na to, jak vedeme naše kampaně. Donald Trump se spoléhá na podporu miliardářů a velkých korporací a vyměňuje přístup k nim za příspěvky na kampaň.

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Před pár měsíci - viděli jste to všichni? - před pár měsíci v Mar-a-Lago doslova slíbil velkým ropným společnostem - velkým ropným lobbistům, že za miliardu dolarů na kampaň splní jejich přání.

Publikum: Bůůů.

Strategie republikánů proti Harrisové

Tým Donalda Trumpa se na možnost odstoupení Joea Bidena ze závodu o další prezidentský mandát a jeho nahrazení viceprezidentkou Kamalou Harrisovou podle amerických médií připravoval. Jeho strategie se už zdá být zřejmá.

Harrisová: Na druhou stranu vedeme kampaň poháněnou lidmi. (Potlesk.) A právě jsme se dozvěděli - nějaké mimořádné zprávy: Právě jsme během 24 hodin dosáhli nejlepšího výsledku finanční sbírky od běžných lidí v historii prezidentských kampaní. (Potlesk.) Dobře?

A protože jsme kampaň poháněná lidmi, tak víte, že budeme prezidentskou administrativou, která má lidi na prvním místě. (Potlesk.)

A Wisconsine, tato kampaň je také o dvou různých vizích pro náš národ: jedna, v níž se zaměřujeme na budoucnost, druhá zaměřená na minulost.

Věříme v budoucnost, kde má každý člověk možnost nejen se prosadit, ale i postoupit - (potlesk); v budoucnost, kde žádné dítě nemusí vyrůstat v chudobě - (potlesk); kde má každý pracovník svobodu vstoupit do odborů - (potlesk); kde má každý člověk dostupnou zdravotní péči - (potlesk) - dostupnou péči o děti - (potlesk) - a placenou rodičovskou dovolenou. (Potlesk.) Věříme v budoucnost, kde každý senior může důstojně odejít do důchodu. (Potlesk.)

Tímto chci říct: Budování střední třídy bude jedním z hlavních cílů mého prezidentství. (Potlesk.) Protože my všichni tady ve Wisconsinu víme jednu věc: Když je naše střední třída silná, je silná i Amerika. (Potlesk.)

Ale Donald Trump chce naši zemi vrátit zpět. On a jeho extrémní program Projekt 2025…

Publikum: Bůůů.

Harrisová: … oslabí střední třídu.

Víme, že to musíme brát vážně. A věřili byste, že to vydali písemně? (Smích.) Přečtěte si to. Má to 900 stran.

Ale jde o tohle: Když si to přečtete, zjistíte, že Donald Trump hodlá osekat sociální a zdravotní pojištění.

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Chce poskytnout daňové úlevy miliardářům a velkým korporacím a chce, aby to zaplatily pracující rodiny.

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Mají v úmyslu ukončit Affordable Care Act (program zdravotního pojištění prosazený demokratickým prezidentem Barackem Obamou, pozn. red.)…

Publikum: Bůůů.

Harrisová: … a stáhnout nás zpět do času, kdy pojišťovací společnosti měly moc odmítat lidi s předchozími podmínkami (např. lidi s vážnými nemocemi, jejichž náklady na zdravotní péči jsou vysoké, pozn. red.).

Publikum: Bůůů.

Harrisová: Pamatujete, jaké to bylo?

Publikum: Ano!

Harrisová: Děti s astmatem, ženy, které přežily rakovinu prsu, prarodiče s cukrovkou.

Amerika už tyto neúspěšné ekonomické politiky vyzkoušela, ale my se k nim nevrátíme. (Potlesk.) Nevrátíme se. Nevrátíme se k nim zpět.

Publikum: Nevrátíme se k nim zpět. Nevrátíme se k nim zpět.

Harrisová: Nevrátíme se k nim zpět.

Publikum: Nevrátíme se k nim zpět. Nevrátíme se k nim zpět.

Harrisová: Nevrátíme se k nim zpět.

Publikum: Nevrátíme se k nim zpět. Nevrátíme se k nim zpět.

Harrisová: Nevrátíme se k nim zpět.

Publikum: Nevrátíme se k nim zpět. Nevrátíme se k nim zpět.

Harrisová: Nevrátíme se k nim zpět.

A řeknu vám, proč se nevracíme: protože náš boj je bojem o budoucnost. (Potlesk.) A je to boj za svobodu. (Potlesk.)

Generace Američanů - generace - a my si musíme uvědomit toto: základy, na kterých stojíme. Generace Američanů před námi vedly boj za svobodu. A nyní, Wisconsine, je štafeta v našich rukou. (Potlesk.)

My, kteří věříme v posvátnou svobodu volit - (potlesk) - zajistíme, aby každý Američan měl možnost odevzdat svůj hlas, který bude započítán. (Potlesk.)

My, kteří věříme, že každý člověk v našem národě by - který by měl mít svobodu žít v bezpečí před terorem násilí se zbraněmi - (potlesk) - konečně přijmeme zákony o varovných signálech, o všeobecných kontrolách minulosti (žadatelů o koupi zbraně, pozn. red.) a zákaz útočných zbraní. (Potlesk.)

A my, kteří věříme v reprodukční svobodu - (potlesk) - zastavíme extrémní zákazy potratů Donalda Trumpa, protože věříme, že ženy mohou rozhodovat o svém těle samy, a ne že jim vláda bude říkat, co mají dělat. (Potlesk.)

A až Kongres přijme zákon o obnovení reprodukčních svobod, jako prezidentka Spojených států ho podepíšu. (Potlesk.)

Kdo je J. D. Vance?

Donald Trump byl oficiálně zvolen republikánským prezidentským kandidátem a jako svou dvojku jmenoval senátora J. D. Vance. Ten má poměrně málo politických zkušeností, dříve byl exprezidentovým tvrdým kritikem.

Nerozeznatelný výkřik z publika.

Harrisová: Země - (smích a potlesk). A k vaší poznámce - (smích) - chceme žít v zemi svobody, soucitu a právního státu - (potlesk) - nebo v zemi chaosu, strachu a nenávisti?

Publikum: Ne!

Harrisová: A v tom je krása tohoto okamžiku: Každý z nás má moc na tuto otázku odpovědět. Moc je v rukou lidu. (Potlesk.) Každý z nás má moc na tuto otázku odpovědět.

A v následujících 105 dnech nás tedy čeká práce. (Potlesk.) Musíme klepat na dveře, telefonovat, registrovat voliče a vyhrát volby. (Potlesk.)

Takže, Wisconsine, dnes se vás ptám: Jste připraveni pustit se do práce? (Potlesk.)

Věříme ve svobodu? (Potlesk.)

Věříme v příležitosti? (Potlesk.)

Věříme v příslib Ameriky? (Potlesk.)

A jsme připraveni za něj bojovat? (Potlesk.)

A když budeme bojovat…

Publikum: Vyhrajeme!

Harrisová: … vyhrajeme.

Bůh vám žehnej. A Bůh žehnej Spojeným státům americkým. (Potlesk.)

Doporučované