Hlavní obsah

Harrisová má plán jak v debatě znemožnit Trumpa. Už jednou se jí osvědčil

Foto: Bílý dům/Flickr

Kamala Harrisová oficiálně získala demokratickou nominaci minulý týden.

Do první debaty mezi Kamalou Harrisovou a Donaldem Trumpem zbývají necelé dva týdny a týmy kandidátů se hašteří kvůli pravidlům s mikrofony. Zdá se, že viceprezidentka doufá, že Trump svou „horkou hlavou“ sabotuje sám sebe.

Článek

Když se v roce 2020 Kamala Harrisová utkala v předvolební televizní debatě s tehdejším viceprezidentem Mikem Pencem, strhla na sebe pozornost mnohých diváků. Výměna názorů to tehdy sice nebyla nijak převratná, jakožto Bidenova potenciální dvojka však dokázala svého oponenta opakovaně usadit.

„Pane viceprezidente, teď mluvím já,“ pronesla několikrát Harrisová s pohledem upřeným na republikánského rivala v momentech, kdy jí skákal do řeči.

„Pokud vám nevadí, že mě nejdřív necháte domluvit, můžeme si popovídat,“ dodala demokratka, a zanechala tak dojem, že jí Pence takzvaně mužsky domlouvá.

Hláška se vzápětí stala virální a sociální sítě zaplavily memy i vtipná videa s ní. Objevila se ovšem také na hrncích, tričkách nebo mikinách, což Harrisové minimálně v danou chvíli pomohlo s budováním viceprezidentské persony.

Tentokrát se však Harrisová chystá na náročnější výzvu; 10. září ji pod taktovkou stanice ABC News čeká debata s Donaldem Trumpem, s nímž svádí souboj o Bílý dům přímo z prvního místa kandidátky.

Boj o mikrofony

Jak se zdá podle dosavadních veřejných prohlášení obou kampaní, náročné je už jen dohodnout se na podmínkách, za kterých debata proběhne. Předmětem toho nejžhavějšího sporu se staly mikrofony kandidátů a to, zda jim budou vypínány v momentě, kdy nemají slovo, aby nedocházelo k častému skákání do řeči.

S tím má Trump bohaté zkušenosti nejen z doby před čtyřmi lety, kdy Joea Bidena vyrušoval tak moc, až ho pozdější americký prezident okřikl, aby „sklapl“.

Když se tato dvojice soupeřů znovu utkala letos v červenci, dohodla se raději na tom, že jim mikrofony budou vypínány, a stejná pravidla měla platit i pro jejich pozdější odvetu. Biden však mezitím z kandidatury odstoupil a jeho místo zaujala právě Harrisová.

Její tábor má ale s dříve domluvenými podmínkami ohledně mikrofonů problém a snaží se o jejich zrušení. Podle serveru CNN viceprezidentčina kampaň evidentně doufá, že zapnuté mikrofony dají Trumpovi šanci sabotovat sám sebe urážlivým přerušováním Harrisové nebo čistě jeho panovačnou osobností.

„Televizi ABC a dalším stanicím, které chtějí uspořádat případnou říjnovou debatu, jsme řekli, že podle našeho názoru by mikrofony obou kandidátů měly být zapnuté po celou dobu vysílání,“ cituje server Politico Briana Fallona, hlavního poradce kampaně Harrisové pro komunikaci.

„Podle našich informací dávají Trumpovi lidé přednost ztlumenému mikrofonu, protože si nemyslí, že by se jejich kandidát dokázal 90 minut chovat prezidentsky,“ dodal Fallon s tím, že republikánský tým se zřejmě domnívá, že se jejich šéf ani nedokáže s Harrisovou vypořádat bez této mikrofonové výhody.

Clintonové to proti Trumpovi nepomohlo

Také Politico přišlo s podobným zjištěním. Harrisová a její lidé prý věří, že dokáže Trumpa rozhodit natolik, aby takzvaně vypěnil a pronesl na mikrofon něco nevhodného. Harrisové se totiž Trump i jeho tým ještě stále snaží přizpůsobit svou volební strategii a úspěch, který viceprezidentka registruje napříč zemí, jim působí vrásky.

Vzhledem k tomu, že se republikáni domnívají, že Harrisová není připravena na tlak odpovědí na politické otázky a následné dotazy od tak divokého soupeře, by zářijová debata mohla být pro Trumpa nejlepší šancí, jak rozmach demokratů zpomalit.

Trump vs. Harrisová

S Trumpem v Bílém domě budeme zřejmě svědky obchodní a investiční války na steroidech, říká Georg Riekeles z European Policy Centre. A co s Harrisovou? Seznam Zprávy analyzují, co by američtí kandidáti přinesli Evropě.

Vidina exprezidenta přerušujícího a znevažujícího ženu, která má šanci stát se první černošskou prezidentkou, mluví sama za sebe. Nechat Trumpovi zapnutý mikrofon ale není bez rizika. To ostatně ukázal i rok 2016, kdy Trump opakovaně skákal do řeči své soupeřce Hillary Clintonové, což mnozí sice neocenili, volby ale nakonec stejně vyhrál.

„Dost bylo těchto her,“ uvedl pro Politico Trumpův hlavní poradce Jason Miller, podle kterého měl tým Harrisové zažádat i o další úpravy pravidel, jako je třeba použití poznámek. To ovšem zdroje serveru z okolí viceprezidentky popírají.

„Pokud není Kamala Harrisová dost chytrá na to, aby zopakovala body sdělení, které chtějí, aby si zapamatovala, je to jejich problém,“ dodal dále Miller. „Nechtějí Harrisové dovolit rozhovory, nechtějí jí dovolit tiskové konference a teď jí chtějí dát tahák na debatu. Odhaduji, že hledají způsob, jak se vyvléknout z jakékoli debaty s prezidentem Trumpem.“

(Ne)jisté debaty

Ohledně toho, jak by minimálně zářijová debata měla proběhnout, ale nejspíše panoval zmatek i v celém Trumpově táboře. Zatímco exprezidentovi lidé v uplynulých dnech bojovali za vypnuté mikrofony, sám Trump se v pondělí nechal slyšet, že sice doufá, že tato pravidla zůstanou platná, prý mu na tom ale příliš nezáleží.

Toho se ihned chytla kampaň Harrisové. Přestože už v úterý Trump prohlásil, že pravidla debaty po dohodě obou stran zůstanou stejná, demokraté toto tvrzení odmítají a připomínají, že exprezident již na zapnuté mikrofony v podstatě přistoupil.

Ve zmatečných dohadech pak nechyběly ani obavy o to, zda se debata vůbec uskuteční. Trump se totiž na své sociální síti Truth Social v neděli kriticky opřel do jednoho z pořadů ABC News a vznesl řečnickou otázku, proč by se měl vlastně zúčastnit něčeho, co pořádá tato stanice.

Nebylo to ani poprvé, co Trump upozorňoval, že v debatování s Harrisovou nevidí smysl. Vyjádření však kampaň političky jen využila k dalším posměškům na jeho adresu a sdílela tato jeho sestříhaná prohlášení doplněná o zvuk kdákající slepice, čímž ho nejspíše chtěla označit za zbabělce.

Trumpova úterní slova však potvrzují, že zatím má v plánu na debatu dorazit.

Na tom, že se debata na stanici ABC uskuteční, se dvojice kandidátů dohodla v průběhu srpna. Trump ovšem již tehdy vyjádřil přání, aby se odehrály ještě další dvě – jedna v režii stanice Fox News a druhá v televizi NBC. Momentálně se nicméně zdá, že se s Harrisovou utkají jen ve dvou, přičemž druhá připadne na říjen.

Oba kandidáti se podle amerických médií již nyní mají účastnit cvičných debat a trénovat, až stanou tváří v tvář. Bývalý prezident však v pondělí uvedl, že přípravou na debatu „netráví mnoho času“.

„Musíte být opravdoví,“ cituje Trumpa web CNN. „Nemůžete si nacpat do hlavy 30 let vědomostí za jeden týden, víte. Trochu přípravy na debatu probíhá, ale vždycky jsem to dělal víceméně stejně. Musíte znát své téma a já si myslím, že své téma znám, myslím, že ho znám lépe než kdokoliv jiný.“

Doporučované