Hlavní obsah

Bývalý astronaut i miliardář. Kdo může Harrisovou doprovodit do Bílého domu

Foto: facebook.com/KamalaHarris

Současná viceprezidentka USA Kamala Harrisová na snímku z letošního března.

Pokud se američtí demokraté postaví za Kamalu Harrisovou, bude klíčové, kdo stane po jejím boku. Podívejte se, kdo by se ve volbách mohl ujmout pozice jejího viceprezidenta či viceprezidentky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po týdnech rostoucího tlaku uvnitř Demokratické strany vzdal americký prezident Joe Biden boj o prezidentské křeslo. Jako možnou nástupkyni podpořil svou viceprezidentku Kamalu Harrisovou.

Zda nakonec opravdu povede demokraty do voleb, zůstává v tuto chvíli otázkou. O tom, kdo Bidena nahradí, rozhodnou delegáti celostátního sjezdu strany, který se odehraje příští měsíc v Chicagu.

Harrisová je však podle mnohých tou nejpravděpodobnější volbou. Proto už se teď spekuluje o tom, koho by si zvolila jako volebního parťáka, který by jí pomohl vydláždit cestu do Bílého domu.

Připravili jsme seznam demokratických politiků, kteří by se podle zahraničních pozorovatelů mohli ujmout role viceprezidenta či viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Biden se rozhodl vzdát kandidatury

  • ONLINE: aktuální dění a reakce
  • ROZHODNUTÍ: Je to nejlepší krok pro stranu i zemi, oznámil Biden
  • ZE ZÁKULISÍ: Bidenův plán znalo do poslední chvíle jen pár lidí
  • NÁHRADNICE: Kamala Harrisová získává podporu výrazných demokratů
  • ROZHOVOR: Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká amerikanista
  • ROZHOVOR Z ČESKA: „Trump je nevyzpytatelný. S Harrisovou by bylo menší napětí“
  • CO UDĚLÁ TRUMPOVA KAMPAŇ: „Kryla“ Bidena, může za migraci a blbě se směje

Mark Kelly

Jedním ze zvažovaných kandidátů je arizonský senátor a bývalý astronaut Mark Kelly, prozradil serveru Politico stratég Demokratické strany, který má blízko k prezidentově administrativě.

Podle něj má šedesátiletý Kelly hned několik předpokladů pro to stát se viceprezidentem Harrisové.

Kellymu se podařilo dvakrát zvítězit v Arizoně, ve které mají historicky převahu republikáni. Když v roce 2020 vyhrál volby, stal se prvním demokratem, který křeslo držel od roku 1962. O dva roky později mandát s přehledem obhájil.

Do pozornosti mnohých se dostal také díky jedinečnému portfoliu pracovních zkušeností. Před vstupem do politiky Kelly působil jako bojový pilot amerického námořnictva, byl dvakrát nasazen v Perském zálivu na letadlové lodi USS Midway, kde absolvoval 39 bojových misí v rámci operace Pouštní bouře (šlo o tažení proti Iráku po jeho invazi do Kuvajtu v roce 1991). Za své nasazení získal několik vysokých armádních ocenění.

V roce 1996 vstoupil do služeb NASA. Ve vesmíru strávil v součtu více než 50 dní, jako astronaut velel Mezinárodní vesmírné stanici. Národní úřad pro letectví a vesmír opustil v roce 2011 poté, co velel raketoplánu Endeavour na jeho posledním letu.

Foto: Kevin Dietsch, Getty Images

Mark Kelly.

K úspěchu by Kellymu mohla dopomoci také jeho manželka, bývalá demokratická poslankyně Gabby Giffordsová.

Jméno členky Sněmovny reprezentantů se stalo široce známým poté, co na její politické shromáždění v arizonském Tucsonu zaútočil atentátník. Tehdy - v lednu 2011 - zastřelil na místě šest lidí, Giffordsová utrpěla takřka fatální zranění hlavy. Kulka jí proletěla levou stranou mozku a politička se musela znovu učit mluvit a chodit.

Později, když se dostala z nejhoršího, se stala jednou z tváří boje proti násilí páchaného střelnými zbraněmi. Společně s Markem sepsala knihu vzpomínek s názvem Gabby: A Story of Courage and Hope (Gabby: Příběh odvahy a naděje).

Kelly by pro Harrisovou byl výhodnou volbou také proto, že coby demokrat z pohraničního státu má předpoklad k tomu vyjadřovat se k migračním otázkám. Tématu, které se republikáni v kampani proti Harrisové chystají využít (více zde).

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

Gretchen Whitmerová

Další potenciální volbou je dvojnásobná guvernérka státu Michigan Gretchen Whitmerová, která se v posledních letech těší mezi demokraty na americkém Středozápadě rostoucí popularitě. Mnozí experti dokonce spekulují, že by se v roce 2028 mohla sama zapojit do boje o Bílý dům.

Během svého působení dvaapadesátiletá guvernérka prosadila řadu progresivních opatření. Zasadila se například o ochranu přístupu k potratům v Michiganu i o přijetí bezpečnostních opatření v oblasti zbraní.

Do paměti Američanů se zapsala také kritikou počáteční reakce federálních úřadů na pandemii covidu-19, pro kterou se dostala do nepřízně bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Od něj si vysloužila lakonickou přezdívku „žena z Michiganu“, kterou ji posměšně označoval.

Michiganská guvernérka je známá svou lidovostí a barvitým jazykem, upozorňuje stanice NBC. Ve své první kampani o křesla použila heslo „Opravte ty zatracené silnice!“, svůj akční politický výbor pak pojmenovala Fight like hell, což bychom česky vyjádřili nejspíše obratem „rvi se jak lev“. Sama také přijala přezdívku „Velká Gretch“, se kterou přišel jeden z michiganských rapperů.

Zahraniční média upozorňují, že Michigan může sehrát v prezidentských volbách důležitou roli. Jako klíčový se ukázal v roce 2020, kdy Bidenovi vydláždil cestu do Bílého domu. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2016 Hillary Clintonová naopak v tomto státě těsně prohrála.

Foto: Gints Ivuskans/DeFodi, Getty Images

Gretchen Whitmerová.

JB Pritzker

Viceprezidentem Harrisové by se mohl stát také dvojnásobný guvernér Illinois JB Pritzker, který je výraznou tváří Demokratické strany a Bidena často doprovázel během předvolební kampaně.

59letý Pritzker je podle serveru Politico považován za možného kandidáta za prvé kvůli svému postavení ve straně, za druhé kvůli schopnosti financovat kampaň z vlastních zdrojů. Pritzker je totiž kromě guvernéra také velmi vlivným a bohatým podnikatelem. Jeho rodina založila řetězec hotelů Hyatt.

JB Pritzker má na svém kontě, stejně jako Whitmerová, prosazení řady progresivních opatření, od reprodukčních práv žen až po kontrolu zbraní. Je také známým kritikem bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Toho v minulosti označil za „lháře“ a „34krát odsouzeného zločince, který se stará jen o sebe“.

Foto: Scott Olson, Getty Images

JB Pritzker.

Josh Shapiro

Šanci stát se budoucím viceprezidentem má podle zahraničních pozorovatelů také jednapadesátiletý guvernér Pensylvánie a bývalý generální státní prokurátor Josh Shapiro.

Pokud by si Harrisová 51letého Shapira vybrala, mohla by si zajistit hlasy navíc ve státě, který si demokraté potřebují udržet k tomu, aby nepřišli o Bílý dům. Od svého nástupu do funkce v roce 2022 se Shapiro v Pensylvánii, kde Trump v roce 2016 těsně zvítězil, těší vysoké podpoře.

Do hledáčku americké veřejnosti se Shapiro dostal loni poté, co si na konto připsal významné politické vítězství, když se mu podařilo zařídit rychlou obnovu zříceného mostu na stěžejní filadelfské dálnici. Podle mnohých si tím udělal ideální odrazový můstek pro možnou prezidentskou kandidaturu v roce 2028, píše BBC.

V současné době Shapiro zažívá jeden z nejdůležitějších momentů své dosavadní politické kariéry. Vypořádává se totiž s následky pokusu o atentát na bývalého prezidenta Trumpa, který se odehrál právě v jeho státě.

Foto: Mark Makela, Getty Images

Josh Shapiro.

Pete Buttigieg

Na seznamu možných viceprezidentů figuruje také dvaačtyřicetiletý ministr dopravy Pete Buttigieg, který je mnohými označován za vycházející hvězdu Demokratické strany i jednoho z nejschopnějších rétorů Bidenovy administrativy.

Buttigieg je veterán amerického námořnictva a v minulosti byl starostou South Bend v Indianě. V roce 2020 se ucházel o demokratickou nominaci v prezidentských volbách, nakonec ale z boje odstoupil a podpořil Bidena.

Během svého působení v úřadu dopravy se musel Buttigieg vypořádat s řadou krizových situací, například zřícením mostu v Baltimoru.

Jak také upozorňuje server Politico, Buttigieg je prvním otevřeně gay členem prezidentského kabinetu.

Šanci stát se viceprezidentem Harrisové by podle zahraničních médií mohl mít také guvernér Kalifornie Gavin Newsom, guvernér Kentucky Andy Beshear, guvernér Marylandu Wes Moore nebo guvernér Severní Karolíny Roy Cooper.

Související témata:
Gabrielle Giffords
Mark Kelly

Doporučované