Hlavní obsah

Osobní ambice stranou. Biden vysvětlil, proč ukončil kandidaturu

Foto: AP Photo/Evan Vucci, Pool, Profimedia.cz

Joe Biden působí v americké politice už více než 50 let.

Prezident Joe Biden během projevu přiblížil Američanům, proč ukončil kampaň za znovuzvolení, a nastínil, co mohou čekat od zbytku jeho funkčního období. Trumpovo jméno nezaznělo ani jednou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Věřím, že mé výsledky ve funkci prezidenta, mé vůdčí schopnosti ve světě, má vize budoucnosti Ameriky, to vše si zaslouží druhé funkční období. Ale nic, nic nemůže stát v cestě záchraně naší demokracie – a to včetně osobních ambicí,“ pronesl ve středu večer tamního času Joe Biden, aby občanům osvětlil, proč ukončil prezidentskou kandidaturu.

„Rozhodl jsem se tedy, že nejlepší cestou vpřed je předat pochodeň nové generaci. To je nejlepší způsob, jak sjednotit náš národ,“ dodal americký prezident v hlavním vysílacím čase z Oválné pracovny, kde mimo záběr kamer seděli i někteří členové jeho rodiny, včetně manželky Jill.

Biden již v minulosti naznačil, že v případě svého vítězství v roce 2020 předá velení v zemi mladším. Postupem času však jeho poradci tyto vize spíše zametali pod koberec, stejně jako rýpavé otázky na jeho vysoký věk.

Vzácný proslov z oficiální pracovny amerických prezidentů Biden dále využil k tomu, aby potvrdil, že na svou funkci nehodlá rezignovat, jak ho vyzývají někteří republikáni. Ve zbytku funkčního období se prý hodlá angažovat v boji proti násilí páchanému střelnými zbraněmi či pokračovat ve snižování nákladů pro těžce pracující rodiny.

V oblasti zahraniční politiky se pak zaměří na to, aby NATO zůstalo „silnější a jednotnější“. Plánuje ovšem také nepolevit ve snahách o ukončení války na Blízkém východě a ve snaze o zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina, který před více než dvěma lety rozpoutal válku na Ukrajině.

Bidenův odkaz

Pro Bidena budou zbylé měsíce ve funkci jistě výzvou; zbývá mu jen chvíle na to, aby dotáhl odkaz, který jako prezident USA zanechá. Některá média ho již navíc označují za takzvanou chromou kachnu (lame duck), což je označení, kterým se v politologii označuje osoba v nějaké funkci nebo orgán na konci svého funkčního období.

V případě prezidentů jde toto období často ruku v ruce s poklesem jejich významu. Americká historie už nicméně zažila lídry, kteří na sklonku svého prezidentského mandátu nebyli zrovna úspěšní a využili tak posledních dnů ve funkci k velkým politických krokům.

V zákulisí u demokratů

Za kongresmany i dárci, kteří se nakonec postavili proti Bidenovi, často stojí jediná žena: Nancy Pelosiová. Ačkoli se snažila jednat v zájmu strany, možná hazardovala. Kamala Harrisová totiž není ideální kandidátka.

V Bidenově projevu proto nechyběl ani výčet úspěchů, kterých v Bílém domě dosáhl. Zmínil například investice do zpracovatelského průmyslu nebo svůj legislativní návrh zákona na pomoc veteránům. Míra násilné kriminality je podle něj navíc na padesátiletém minimu a zmínil i to, že se snížil počet překročení hranic.

Je to ovšem právě jeho prezidentství, během kterého jižní hranice země zaznamenala rekordní počty migrantů přicházejících do země.

Podpora Harrisové

Přestože Biden bod po bodu rekapituloval své dosavadní působení v úřadu, nezaznělo v podstatě nic, co by neříkal již v době, kdy jeho kampaň za druhé funkční období byla v plném proudu. Novým tématem tak byla alespoň jeho viceprezidentka, kterou v neděli oficiálně podpořil v tom, aby ho nahradila.

„Chci poděkovat naší skvělé viceprezidentce Kamale Harrisové. Je zkušená. Je tvrdá. Je schopná. Byla mi neuvěřitelným parťákem a vůdkyní naší země. Nyní je volba na vás, americkém lidu: Rozhodněte se sami,“ pronesl Biden v projevu, který prý zaměstnanci Bílého domu sledovali se slzami v očích.

Harrisová si v uplynulých dnech rychle zajistila podporu strany a média již informovala o tom, že získala dostatečný počet delegátů, kteří ji na srpnovém nominačním sjezdu strany zvolí za oficiální kandidátku demokratů. Zda dokáže uspět i v listopadových volbách, ale zatím není jasné. Průzkumy jí však momentálně dávají větší šance než Bidenovi.

„Bylo mi ctí sloužit tomuto národu více než 50 let. Nikde jinde by koktavé dítě pocházející ze skromných začátků ve Scrantonu v Pensylvánii a Claymontu v Delawaru nemohlo jednoho dne usednout za rozhodný stůl v Oválné pracovně jako prezident Spojených států,“ pronesl na samotný závěr proslovu Biden. „Doufám, že tušíte, jak jsem vám všem vděčný.“

Bez dojmu boje

Pokud jde o reakce na prezidentův vcelku stručný projev, ze strany demokratů jsou spíše pozitivní. Například Donald Trump se již nicméně nechal slyšet na své platformě Truth Social, že „byl sotva srozumitelný a strašně špatný“. Bidena s Harrisovou pak dokonce označil za velkou ostudu pro Ameriku.

Přestože byl podle Bidena republikánský kandidát důvodem, proč se prezident k opětovné kandidatuře vůbec rozhodl, jeho jméno ve vysílání nezaznělo ani jednou.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané v prezidentských volbách vybírají z několika kandidátů, členů Demokratů, Republikánů, zástupců nezávislých či minoritních stran. Světem sledovaný duel se odehrává mezi Kamalou HarrisDonaldem Trumpem.

„Tento Bidenův projev ukázal, proč se jeho kampaň dostala do takových potíží,“ zhodnotil pak vystoupení stále úřadujícího prezidenta novinář listu The New York Times Reid Epstein. „Dokonce i když seděl, vypadal nejistě a přednášel slova ze čtecího zařízení.“

Podle novinářky Maggie Habermanové pak Biden předvedl boj bez defenzivy, ale také bez dojmu boje. „Zdálo se, že je smířený s tím, jak se věci mají,“ přiblížila svůj pocit z projevu.

Výjimečný moment

Bylo to poprvé, co prezident takto rozsáhle a osobně promluvil k americkému lidu od svého nedělního náhlého rozhodnutí odstoupit z volebního klání poté, co několik týdnů vzdorovitě zdůrazňoval, že to nemá v úmyslu. Od první prezidentské debaty se však jen hromadily výzvy k opaku a další pochybnosti o jeho mentálním i fyzickém stavu.

V průběhu týdne se Biden držel v ústraní, jelikož ještě před přelomovým víkendem mu diagnostikovali covid-19. V pondělí jen krátce zavolal do svého bývalého volebního štábu, aby podpořil Harrisovou, a slíbil, že se bude „plně angažovat“ v kampani a v závěrečných šesti měsících své vlády.

Na veřejnosti se ukázal až v úterý.

Hledání viceprezidenta

Pokud se američtí demokraté opravdu postaví za Kamalu Harrisovou, bude klíčové, kdo stane po jejím boku. Podívejte se, kdo by se ve volbách mohl ujmout pozice jejího viceprezidenta či viceprezidentky.

Projevy prezidenta z Oválné pracovny v hlavním čase jsou vzácné. Ten středeční byl však již druhým, který Biden tento měsíc uskutečnil; 14. července totiž ze stejného místa hovořil o atentátu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa.

Biden je prvním prezidentem po více než generaci, který se rozhodl neusilovat o druhé funkční období. Naposledy šlo o Lyndona B. Johnsona, který v roce 1968 na konci projevu o svých plánech na omezení amerických vojenských operací ve Vietnamu ohromil národ oznámením, že nebude kandidovat.

Doporučované