Hlavní obsah

Bidenovy nejhorší momenty z kritické noci. Proč demokrati panikaří

Video: Kritické momenty Joea Bidena při první prezidentské debatě s Donaldem Trumpem.Video: CNN, AP

„Měl dosáhnout jediné věci, a to ujistit Ameriku, že je ve svém věku vhodný pro tuto práci. A v tom selhal,“ hodnotí Bidenův výkon v debatě s Trumpem demokratická politička Claire McCaskillová. Nebylo to jediné příkré hodnocení.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letošní první televizní debata před prezidentskými volbami ve Spojených státech se konala nezvykle brzy, vždyť o novém šéfovi Bílého domu budou Američané rozhodovat až 5. listopadu.

O časný termín debaty mezi demokratem Joem Bidenem a republikánem Donaldem Trumpem podle amerického serveru Politico usiloval právě tým současného prezidenta. Důvodem prý byla mimo jiné snaha získat čas pro případnou likvidaci škod.

Čtvrteční debata organizovaná televizí CNN ukázala, jak moc byli Bidenovi spolupracovníci prozíraví.

„Biden bude čelit hlasité smršti výzev, aby odstoupil,“ komentoval jeho výkon pro list The New York Times stratég demokratů, který si nepřál být jmenován, ale patří k prezidentovým věrným podporovatelům. „Joe měl mezi demokraty hlubokou studnici přízně. Ta vyschla,“ dodal.

„Oj,“ zněla stručná reakce jednoho z demokratických sponzorů pro deník The Washington Post. Další zaslal redakci pouze zvracejícího smajlíka. „Vypadal jako šampion v boxu, který se dostal do ringu až za zenitem a hledá roh, kam by mohl hodit svůj ručník,“ řekl jeden z demokratických zákonodárců pro televizi NBC News.

Mezi demokraty zkrátka zavládla panika. Seznam Zprávy vybraly několik momentů, které ilustrují, proč Joe Biden vyvolal špatný dojem.

Zhodnocení celé debaty

Žádné potřesení rukou, ignorování druhého během přestávek, mračení se a někdy až nevěřícné pohledy; první prezidentská debata mezi republikánským a demokratickým kandidátem se nenesla v přátelském duchu.

Neustálé mumlání, sípání a zírání

Úřadující prezident se během debaty několikrát ztratil uprostřed vlastních myšlenek. Když mluvil, zněl nepřesvědčivě, jeho hlas byl slabý, chvěl se, sípal. Když bylo jasné, že má Biden problém, jeho tým přišel s vysvětlením, že prezident je nachlazený.

„Biden se hned v úvodu nedokázal vyjádřit k první otázce, která mu byla položena. Trochu mumlal a jeho hlas se zdál slabý,“ komentoval vývoj debaty pro Seznam Zprávy profesor politologie Timothy Hagle z Iowské univerzity.

Mezi politickými oponenty i uživateli na sociálních sítích to Biden schytal i za „vykulené oči“ a zírání. Ilustruje to například klip, který na síti X sdílela radikální republikánská politička a kandidátka do Senátu za stát Arizona Kari Lakeová.

Byť se Biden v žádné chvíli nedostal do situace, která by připomínala některé z jeho ještě výraznějších „zamrznutí“ na veřejnosti z minulosti, právě tyto momenty přiživily pochybnosti o tom, zda je v 81 letech způsobilý k tomu, vykonávat náročnou práci nejmocnějšího muže planety.

I když měl Biden v některých chvílích silné argumenty proti Trumpovi, nepůsobil u toho energicky. Americká CNN ve své analýze podotýká, že prezident například prakticky nikdy nezvýšil hlas, aby zdůraznil důležité argumenty.

„Opravdu je mi líto, že to říkám. Dělí je od sebe (s Trumpem, pozn. red.) tři roky. Dnes večer to vypadalo, že je od sebe dělí tak 30 let. A myslím, že právě to je věc, se kterou se teď voliči budou potýkat,“ podělil se o svůj dojem ve vysílání stanice MSNBC David Plouffe, který se v minulosti podílel na řízení úspěšné kampaně demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Biliony místo miliard a další lapsy

Pletení pojmů a potíže najít některá slova už tak nějak patří k Joeu Bidenovi i Donaldu Trumpovi, ale podle ohlasů v amerických médiích tentokrát v této kategorii „vedl“ úřadující prezident.

Demokrat si například nemohl vzpomenout na název programu vládního zdravotního pojištění pro americké seniory Medicare, když odpovídal na otázku o zdanění bohatých Američanů.

Biden měl také „matematický“ problém. „Máme v Americe tisíc bilionářů, myslím miliardářů,“ prohlásil. Nutno říct, že v angličtině jsou si obě slova podobnější než v češtině (trillionaires a billionaires), vzápětí si ale prezident popletl zase miliony a miliardy (i tato slova se v angličtině liší jen v jedné hlásce).

Prezident si naběhl i při debatě o válkách v zahraničí, kdy ho Trump kritizoval kvůli stažení amerických vojáků z Afghánistánu i angažmá ve válce na Ukrajině. Biden tvrdil, že je jediným prezidentem za poslední století, během jehož mandátu nezemřel v zahraničí žádný americký voják. Zapomněl ale na 13 mrtvých v Afghánistánu.

Biden a vysoký věk

Po osmdesátce začínají lidem viditelně upadat fyzické funkce, Joe Biden se přesto cítí na další boj o Bílý dům. Geriatrička Eva Topinková jeho rozhodnutí nepovažuje za rozumné, byť připouští, že i stav seniorů je individuální.

Nevyužil ani témata, kde měl nabito

Průzkumy dlouhodobě ukazují, že většina Američanů si přeje zvýšit okruh lidí se zdravotním pojištěním nebo je proti výraznému omezení práva na interrupce. Biden je s nimi v tomto směru na rozdíl od Trumpa jednoznačně ve shodě a v debatě se o těchto tématech mluvilo. Prezident přesto tyto příležitosti nevyužil.

Jeden ze svých výstupů zakončil podivnou poznámkou o již zmíněném vládním programu, který zajišťuje zdravotní pojištění seniorům. „Konečně jsme porazili Medicare,“ prohlásil prezident, načež moderátoři předali slovo Trumpovi.

Republikán přirozeně příležitosti využil. „Má pravdu. Porazil Medicare. Ubil ji k smrti,“ kontroval bývalý prezident.

Když přišla řeč na interrupce, Biden se opět střelil do vlastní nohy. Místo aby se držel tématu, ve kterém mohl sbírat body, uhnul a začal mluvit o ženách, které vraždí jejich blízcí. (Chtěl Trumpovi vpálit případ, kdy republikáni politicky využili vraždu mladé ženy rukou imigranta, ačkoli podle statistik mnohem více žen umírá vinou svých příbuzných.)

V kontextu kritiky nesoudné sebehodnocení

„Myslím, že se mi vedlo dobře,“ zhodnotil Biden svůj výkon, když odpovídal na otázky novinářů ve vaflárně, kde se po debatě zastavil s manželkou Jill.

Reportéři se ho ptali i na to, co říká na výzvy, aby se vzdal kandidatury, nebo jestli má nějaké obavy vzhledem k tomu, co předvedl. „Ne. Je těžké debatovat s lhářem. The New York Times poukázali na to, že šestadvacetkrát lhal,“ řekl a přiznal, že ho bolelo v krku.

Prezident měl v debatě i silnější momenty. Několikrát glosoval výroky svého soupeře údernými hláškami, když upozorňoval na Trumpovy soudní tahanice, jeho údajné mimomanželské poměry. „Máte morálku toulavé kočky,“ pronesl v jednu chvíli Biden. „V životě jsem neslyšel tolik žvástů,“ řekl jindy. V pravou chvíli připomněl i Trumpovy neuctivé výroky o válečných veteránech.

„Vypadal trochu dezorientovaně. Jak debata pokračovala, zesílil, ale myslím, že na paniku už bylo zaděláno,“ řekl pro CNN David Axelrod, považovaný za architekta volebního úspěchu Baracka Obamy.

Že se jednalo pro Bidena o fiasko, se tak shodly titulky médií od konzervativní stanice Fox News přes mainstreamové listy jako The New York TimesThe Wall Street Journal až po liberální server Huffington Post.

Trump Bidena drtivě porazil i v očích respondentů bleskového průzkumu pro stanici CNN, ve kterém republikána označilo za vítěze 67 procent dotázaných. Kritika prezidenta navíc, jak jsme už zmínili, zaznívá nejen od republikánů, ale i demokratů.

„Joe Biden měl dnes večer jediný úkol, který musel splnit. A nesplnil. Měl dosáhnout jediné věci, a to ujistit Ameriku, že je ve svém věku vhodný pro tuto práci. A v tom dnes večer selhal,“ prohlásila pro MSNBC například bývalá demokratická senátorka Claire McCaskillová.

Volby prezidenta USA 2024

V pořadí 60. volba prezidenta Spojených států amerických proběhne 5. listopadu 2024. Američané budou v prezidentských volbách vybírat z několika kandidátů, členů demokratů, republikánů i zástupců Nezávislé politické strany.

Doporučované