Hlavní obsah

Bidenovo stažení z kampaně je jen polovičatý krok, píše německý Focus

Foto: Joe Biden/X.com

Joe Biden a Kamala Harrisová na archivním snímku.

Kamala Harrisová je podle Focusu v Bidenově stínu a v Demokratické straně nemá dostatečně silný hlas.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Za polovičatý krok považuje německý týdeník Focus rozhodnutí amerického prezidenta Joea Bidena neucházet se o další mandát v Bílém domě. Problém magazín vidí v tom, že Biden zároveň nerezignoval na funkci hlavy státu, což může zkomplikovat možnou kandidaturu stávající viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Biden v neděli vzdal boj o znovuzvolení v listopadových volbách a zároveň podpořil Harrisovou, která chce o nominace demokratů usilovat. „Stažení Joea Bidena z americké prezidentské kampaně je jen polovičaté, proto se mu také tento tah, jeho poslední, podařil jen napůl. Zda to bude stačit, aby pomohl své zástupkyni proti zdánlivě všemocnému Donaldu Trumpovi, se teprve uvidí,“ napsal Focus.

Podle týdeníku museli Bidena jeho straničtí přátelé takřka násilně vytlačit. „Biden už prostě dál nemůže, je zcela vyčerpaný. Všichni to viděli a on sám také,“ uvedl Focus. Bidenovo rozhodnutí, za kterého ho nyní státníci z řady zemí včetně Německa chválí, ale podle magazínu dostatečně nepomohlo Harrisové. Pokud by totiž Biden odstoupil i z prezidentské funkce, Harrisová by ho jako současná viceprezidentka automaticky podle ústavy nahradila v křesle hlavy státu. „Díky tomu by skutečně mohla vyniknout jako náhradnice číslo jedna,“ napsal týdeník.

Harrisová je totiž podle Focusu v Bidenově stínu a v Demokratické straně nemá dostatečně silný hlas. Je tak dobře možné, že se o stranickou nominaci utká s některým vlivným senátorem. „Bidenovo polovičaté stažení tak působí jako vyslovení nedůvěry Harrisové,“ dodal týdeník.

Viceprezidentčině cestě ke stranické nominaci se věnuje také Bild, který je nejprodávanějším německým deníkem. Ten označil za zarážející, že za Harrisovou se hned veřejně nepostavil bývalý prezident Barack Obama, za jehož vlády byl Biden viceprezidentem. „Jednoduše řečeno, pokud by mělo být podle Obamy, neměla by Harrisová dostat volnou jízdenku,“ poznamenal Bild. O tom, proč bývalý prezident Harrisovou nepodpořil, lze jen spekulovat. „Možná do závodu přece jen vstoupí jeho manželka Michelle Obamová,“ dodal list.

Deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napsal, že přední američtí demokraté si nepřejí automatickou korunovaci Harrisové, ale otevřený výběr, kdy stranický kandidát vzejde v druhé polovině srpna z hlasování na sjezdu demokratů. List zároveň poznamenal, že strana bude chtít vytvořit dojem jednoty. „Obzvláště po chaosu posledních týdnů,“ dodal FAZ.

Deník Süddeutsche Zeitung už Harrisovou označuje za pravděpodobnou prezidentskou kandidátku demokratů. „Stojí před náročnými úkoly. Musí pozvednout svou stranu, převzít kampaň, která ztrácí půdu pod nohama, a porazit Donalda Trumpa, který je nyní považován za neporazitelného,“ uvedl list.

Doporučované