Hlavní obsah

Bidenova rodina viní z neúspěchu v debatě jeho poradce

Foto: POTUS/X.com

Americký prezident Joe Biden.

Vystoupení amerického prezidenta Joea Bidena vyvolalo mezi demokraty pochybnosti o tom, zda je v jeho silách obhájit svůj mandát.

Článek

Rodina amerického prezidenta Joea Bidena není spokojená s poradci pro prezidentskou kampaň a viní je z neúspěchu ve čtvrteční televizní debatě. Bidenovi příbuzní prezidenta zároveň vyzvali, aby propustil nebo sesadil lidi z nejvyššího politického vedení, informuje server Politico. Podle nejmenovaných zdrojů obeznámených se situací se však neočekává, že Biden svoji rodinu vyslyší.

Hlavní výtky směřovaly především na způsob, jakým byla debata ze strany prezidenta vedena. Členům rodiny vadilo, že Biden nepřecházel do útoku a nenastínil vizi pro druhé funkční období. Místo toho spíše obhajoval své výsledky, zároveň byl podle příbuzných přepracovaný a neodpočatý.

Podle vyjádření Bidenovy kanceláře prezident svým poradcům dál věří.

„Asistenti, kteří prezidenta připravovali, s ním byli léta, často desetiletí, a provázeli ho vítězstvími i výzvami. Zachovává si k nim silnou důvěru,“ uvedl v prohlášení mluvčí Bidenovy kampaně Kevin Munoz.

Po slabším výkonu v debatě se Bidenovi spojenci a zaměstnanci snažili svalit vinu na různé faktory, včetně toho, že byl prezident nemocný, až nadmíru připravený, že nevěděl, do jaké kamery se koukat nebo že moderátoři CNN nerozporovali výroky bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Teď se kritika obrátila proti Bidenovým nejbližším poradcům.

Bidenova rodina si podle webu Politico i nadále přeje, aby v kampani pokračoval. Už jen proto, aby nekončil svou kariéru „katastrofálním vystoupením“ proti Trumpovi. Očekává se tak, že se prezidentova rodina sejde, aby prodiskutovala nejlepší způsob, jak ujistit demokraty, že je prezidentovo setrvání v kampani správným rozhodnutím. Sám Biden v posledních dnech obvolával své důvěrníky, aby si vyslechl jejich názor na pokračování v kampani.

Kvůli čtvrteční debatě čelil Biden kritice ze strany samotných demokratů. Někteří naznačovali, že není pro Trumpa adekvátní konkurencí, jiní zase tvrdili, že Bidenův výkon spíše umocnil dlouhotrvající obavy, že je na kampaň a vedení národa příliš starý. Devadesátiminutová debata navíc otevřela debatu o tom, zda by neměl být v čele kandidátky nahrazen.

Sám Biden přiznal, že debata na CNN nedopadla dobře. Na pátečním předvolební shromáždění řekl, že nedebatuje „tak dobře jako dřív,“ ale zdůraznil, že by znovu nekandidoval, kdyby „celým svým srdcem a duší“ nevěřil, že zvládne zastávat post prezidenta.

Doporučované