Hlavní obsah

Biden ze hry. Nejsem si jistý, jestli to strana promyslela, říká expert

Foto: Twitter @POTUS

Joe Biden již vyjádřil svou podporu v kandidatuře viceprezidentce Kamale Harrisové.

Nový kandidát demokratů bude muset nejen porazit Donalda Trumpa, ale především oslovit voliče, aby k volbám vůbec přišli. Podle amerikanisty Jana Beneše by logickou volbou měla být Kamala Harrisová, situace je však zamotanější.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

„Bylo největší ctí v mém životě sloužit jako váš prezident. A přestože bylo mým záměrem usilovat o znovuzvolení, věřím, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych odstoupil a po zbytek svého funkčního období se soustředil výhradně na plnění svých nynějších povinností,“ oznámil v neděli svůj konec v boji o další funkční období Joe Biden.

Rozhodnutí amerického prezidenta přišlo po týdnech plných tlaku, kdy se i významní dárci Demokratické strany nechávali slyšet, že by měl z kandidatury odstoupit.

Kdo Bidena vystřídá a v listopadu se utká o Bílý dům, zatím není jasné. Biden již vyjádřil podporu své viceprezidentce Kamale Harrisové, shodnout se na ní ale bude muset mnohem více lidí. Ve veřejné debatě se navíc spekulovalo hned o několika jménech a až nejbližší hodiny ukážou, kdo o pozici nakonec projeví zájem.

„V Demokratické straně jsou zjevně síly, které Kamalu Harrisovou úplně nutně nechtěly a chtěly, aby s Bidenovým odstoupením odstoupil z boje i celý tandem z hlasovacího lístku. Tím, že ji podpořil, jí nicméně minimálně vytvořil asi nejsilnější pozici,“ okomentoval Bidenův krok amerikanista Jan Beneš z Ostravské univerzity.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy odborník dále přiblížil, co nyní demokraty čeká, nebo to, co mohla být pro Bidena poslední kapka.

Co na nejnovější vývoj říkáte?

Ještě v sobotu jsem dával rozhovor o tom, že to vypadá, že Biden bude dál pokračovat, jelikož takové chodily z jeho tábora informace. Otázka ale byla, jestli nešlo jen o takové poslední momenty kandidatury, o takové poslední cukání, než to ukončí. A nakonec se i ukázalo, že to tak skutečně bylo.

Své udělal asi tlak; hlavně ze strany Nancy Pelosiové (bývalá předsedkyně Sněmovny reprezentantů, pozn. red.) nebo Hakeema Jeffriese (vůdce demokratické menšiny ve sněmovně, pozn. red.), který ale ještě včera říkal pro média, že Joe Biden je jejich demokratický kandidát, stejně jako třeba Jim Clyburn (významný zákonodárce ve Sněmovně reprezentantů, pozn. red.).

Ten tlak byl ale zjevně velmi neúnosný. A nejspíše i po poradě s rodinou Biden vyhodnotil, že nakonec bude nejlepší, aby z kandidatury odstoupil.

Bylo tedy poslední kapkou to, že se ke zpochybňování jeho kandidatury připojila i velká jména, jako je Pelosiová?

Jednou věcí jsou určitě tato jména, která jsem zmínil, přičemž nějakou roli v tom mohla sehrát i Kamala Harrisová. To nyní ale neumíme říci. Bylo nicméně zjevné, že demokratičtí dárci přestanou dávat peníze na kampaň v momentě, kdy Biden bude dál pokračovat.

Podobných zpráv bylo už mnoho a peníze během července skutečně přestaly chodit až v takovém rozsahu, že Donaldu Trumpovi se do značné míry povedlo dohnat obrovskou ztrátu, o které se mluvilo ještě v červnu v tom duchu, že je skoro nedostižitelná.

Ukázalo se tím, že tu začíná být vážný problém. A to si myslím, že také muselo sehrát roli v rozhodování.

Biden již podpořil Kamalu Harrisovou jako svou náhradu. Co si o tom myslíte?

Je to krok, který jsem já osobně neočekával, úplně se to nečekalo ani obecně. V Demokratické straně jsou zjevně síly, které Kamalu Harrisovou úplně nutně nechtěly. A chtěly, aby s Bidenovým odstoupením odstoupil z boje i celý tandem z hlasovacího lístku. Tím, že ji podpořil, jí nicméně minimálně vytvořil asi nejsilnější pozici.

Ještě pak také mohla proběhnout varianta, že by Biden odstoupil i z postu prezidenta, čímž by vytvořil prostor pro Harrisovou, která by okamžitě přešla na pozici prezidentky a tím pádem by byla jasnou kandidátkou. To ovšem nenastalo.

Kdo může Bidena nahradit?

Joe Biden se rozhodl ukončit svůj boj o znovuzvolení do Bílého domu. Kdo bude jeho nástupce, zatím není známo. Čeká ho ale nejedna výzva.

Že Bidena nahradí Harrisová, tak zatím není jisté. Kdo z demokratů má podle vás tu největší šanci Trumpa porazit?

Tohle je samozřejmě legitimní otázka, vidím tam ale ještě i další věc. Důležité totiž je, kdo bude schopný motivovat dostatečně velkou koalici voličů a dostane je k volbám, přestože neprošel primárkami a jejich procesem jako Biden a Harrisová. Logicky bych si tak myslel, že by to měla být právě Harrisová, která reprezentuje kontinuitu nynějšího prezidentství.

Neumím to momentálně určit. A ani nevím, zda u lidí, jako je kalifornský guvernér Gavin Newsom nebo guvernérka Michiganu Gretchen Whitmerová, mají demokraté čísla na to, jak jsou jednotliví adepti schopni porazit Trumpa. A také nalákat voliče, kteří je neznají.

Myslím si totiž, že porazit Trumpa by možná nemuselo být zas až tak obtížné. Ovšem pouze tehdy, kdy budete mít na své straně minority, ženy a zaujmete v klíčových státech tak, jak to dokázal třeba Biden. Ten má s nimi totiž i nějaké historické vazby z doby svého viceprezidentství.

Podrobněji o dění za oceánem

Biden se po intenzivním nátlaku od spolustraníků vzdává nominace Demokratické strany do listopadového souboje o Bílý dům. Dění sledujeme v online reportáži:

Co nás tedy čeká v následujících týdnech?

Tím, že to Biden nyní rozsekl, dal straně prostor pro to, aby začala hledat ideální lidi. Zmínil jsem tu sice pár jmen, nevíme ale, kolik z nich opravdu oznámí, že mají zájem. Nevíme pak ani to, jestli nyní nezačne velký stranický boj, který by všechno mohl jen zhoršit a na povrch by vyvřela veškerá pnutí a boje mezi různými frakcemi.

Nebude to navíc jen volba člověka, který bude novým kandidátem za Bidena. Půjde i o volbu viceprezidenta nebo viceprezidentky.

Demokratická strana nyní bude muset vyřešit logistiku voleb jako takových. To znamená vyřešit to, jak dostat nové lidi na volební lístky ve všech státech Spojených států navzdory tomu, že primární proces voleb již nějak dopadl a některé státy mají deadline pro tento krok jen krátce poté, co v srpnu skončí nominační sjezd.

Republikáni pak určitě budou chtít napadnout u soudu, jestli byl proces takové volby legitimní. Nevím ale, jestli to budou moci i reálně uskutečnit. Jednoduše je tam spousta právnických a logistických věcí, který nyní Demokratická strana bude muset začít řešit. A nejsem si jistý, jestli to úplně promyslela.

Doporučované