Hlavní obsah

„Banda bezdětných kočičích dam.“ Republikáni našli téma proti Harrisové

Foto: Kamala Harris/X.com

Kamala Harrisová nebo také, jak jí přezdívají její vyvdané děti, Momala.

Miliony lidí už sdílely video, kde republikánský kandidát na viceprezidenta J. D. Vance útočí na Kamalu Harrisovou kvůli tomu, že nemá biologické děti. Rodinná politika je jedním z ústředních témat americké kampaně.

Článek

Příznivci amerických republikánů si našli novou cestu, přes kterou útočit na pravděpodobnou demokratickou kandidátku na prezidentku Spojených států Kamalu Harrisovou.

Na sociálních sítích se teď šíří video, které poukazuje na to, že viceprezidentka nemá děti. Jde o záznam rozhovoru republikánského kandidáta na viceprezidenta J. D. Vance v pořadu Tucker Carlson Tonight z roku 2021. Jen na sociální síti X video posbíralo již přes 27 milionů zhlédnutí.

Vance poznamenává, že Harrisová a další významní demokraté jako ministr dopravy Pete Buttigieg či poslankyně Alexandria Ocasio-Cortezová „nemají ve skutečnosti přímý zájem“ o budoucnost země, protože nemají děti.

Volební partner republikánského adepta pro Bílý dům Donalda Trumpa také demokraty označuje za „bandu bezdětných kočičích dam, které jsou nešťastné ze svých životů a rozhodnutí, jež učinily“.

A další osobnosti z pravého spektra politického kompasu se tři roky po vzniku videa připojují s novými komentáři podporujícími jeho narativ. Will Chamberlain, konzervativní právník a komentátor, který pracoval na prezidentské kampani Rona DeSantise, v neděli na platformu X napsal, že „opravdu jednoduchým a málo diskutovaným důvodem, proč by Kamala Harrisová neměla být prezidentkou, je to, že nemá děti“.

Strategie republikánů proti Harrisové

Tým Donalda Trumpa se na možnost odstoupení Joea Bidena ze závodu o další prezidentský mandát a jeho nahrazení viceprezidentkou Kamalou Harrisovou podle amerických médií připravoval. Jeho strategie se už zdá být zřejmá.

Harrisová by v případě svého zvolení nebyla prvním americkým prezidentem bez biologických dětí. Potomky neměli ani George Washington, James Madison, Andrew Jackson, James Polk a James Buchanan. Warren Harding pak sice měl nemanželské dítě, ale otcovství veřejně popíral, potvrdily ho až testy DNA téměř sto let po jeho smrti.

První americký prezident George Washington měl ovšem nevlastní děti, pomáhal s výchovou potomků své manželky, které si přivedla z předchozího sňatku.

Momala Harrisová

To je ostatně případ i současné viceprezidentky. Její manžel americký druhý gentleman Doug Emhoff má dva potomky z prvního manželství –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ syna Cola a dceru Ellu. Politička původem z Kalifornie s nimi prý udržuje láskyplný vztah a podle vlastních slov s hrdostí nosí přezdívku „Momala“, jak jí prý její nevlastní děti říkají.

Nejde ale jen o blízký vztah Harrisové s manželovými dětmi, píše v reakci na novou republikánskou kampaň na sítích komentátorka Jessica Groseová pro deník New York Times. „Jde o to, že je možné, aby lidé, kteří mají základní empatii, pochopili potřeby, touhy a obavy spoluobčanů, kteří nejsou úplně stejní jako oni –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ a angažovali se pro jejich blaho.“

„Přijde mi protiamerické tvrdit, že politik má menší zájem o rodiny nebo budoucnost naší země kvůli svému rodičovskému statusu. Mělo by to být samozřejmé, ale: Mít děti ještě neznamená být lepším člověkem,“ dodává Groseová.

„Existuje spousta politiků s dětmi, kteří ve vedení své země udělali velkolepý nepořádek. Schopnost nebo touha mít děti nemá žádný vliv na vášeň, inteligenci nebo empatii jedince; vlastnosti, které Vanceovi zřejmě hojně chybí,“ doplňuje ji pro deník Independent Louise Slythová, která se v komentáři sama hlásí k bezdětnosti.

Vance sám má tři děti –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ewana, Viveka a Mirabel. Trump si se svými třemi manželkami pořídil celkem pět potomků.

Foto: platforma X, Wikipedia.org, Seznam Zprávy

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump a jeho rodina.

Republikáni se v kampani snaží vytvořit obraz prorodinné strany. Dobře to ilustroval i stranický sjezd minulý týden, kde přednosti „patriarchy“ rodu v projevech vyzdvihovali Trumpovi dva synové, snacha, budoucí snacha, ale i jeho vnučka. Dobře vidět byli v Milwaukee i další členové rodiny (psali jsme zde).

Někteří komentátoři pak poukazují na to, že republikáni na federální úrovni v posledních letech zamítli několik návrhů na pomoc americkým rodinám. Jsou například proti placené rodičovské dovolené nebo dalšímu rozšiřování okruhu lidí, jimž platí zdravotní pojištění federální vláda.

Boj o reprodukční práva

Ke kritice republikánů se přidala například herečka Jennifer Aniston. „Opravdu nemůžu uvěřit, že tohle pochází od potenciálního viceprezidenta Spojených států,“ napsala na svém profilu na sociální síti Instagram.

„Jediné, co mohu říct, je… Pane Vanci, modlím se, aby vaše dcera měla to štěstí a jednou porodila vlastní děti,“ dodala představitelka Rachel z kultovního seriálu Přátelé. „Doufám, že se nebude muset obrátit na IVF (způsob umělého mimotělního oplodnění, pozn. red.) jako druhou možnost.“

Foto: Instagram Jennifer Aniston

Příběh známé americké herečky z 24. července.

Pětapadesátiletá držitelka ceny Emmy nebo Zlatého glóbu již dříve otevřeně hovořila o svých problémech při snaze mít děti prostřednictvím IVF.

„Pan Vance minulý měsíc hlasoval pro zablokování legislativy navržené demokraty, která měla zaručit celostátní přístup k IVF,“ podotýká k hereččině poznámce britská stanice BBC.

Mezi republikány nebyl jediný, straníci navrhovanou legislativu kritizovali jako zbytečné překračování federálních kompetencí a politické divadlo. „Proč bychom měli hlasovat pro zákon, který řeší neexistující problém? Žádný problém přece neexistuje. Žádná omezení týkající se IVF neexistují a ani by neměla existovat,“ prohlásil senátor John Cornyn z Texasu.

Americká CNN hlasování interpretovala jako součást širší snahy demokratů v Senátu vytvořit kontrast s republikány v otázce reprodukčních práv.

Kdo u demokratů tahal za nitky

Za kongresmany i dárci, kteří se nakonec postavili proti Bidenovi, často stojí jediná žena: Nancy Pelosiová. Ačkoli se snažila jednat v zájmu strany, možná hazardovala. Kamala Harrisová totiž není ideální kandidátka.

Jedním z velkých témat listopadových voleb je i právo na interrupce (psali jsme zde), které na federální úrovni před dvěma lety zrušil americký Nejvyšší soud. Republikáni tehdy verdikt označovali za jeden z vrcholů prezidentství Donalda Trumpa, současný kandidát se jím dodnes chlubí.

Demokraté slibují prosazení federálního práva na potrat. „Pokud mi, vy, Američané, pošlete Kongres, který bude podporovat právo na volbu, slibuji vám, že obnovím rozsudek Roeová vs. Wade jako zákon země,“ řekl nedávno současný prezident Joe Biden.

Lze předpokládat, že podobné úmysly bude mít i Harrisová, která se právě v této otázce silně angažovala už předtím, než se stala pravděpodobnou prezidentskou kandidátkou. Jak však prezident poznamenal, takový zákon pravděpodobně nebude přijat v současném Kongresu, v němž mají ve Sněmovně reprezentantů většinu republikáni.

Doporučované