Hlavní obsah

„Ani kulka ho nezastaví.“ V místě útoku na Trumpa mají jasno o pravém viníkovi

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Automechanik Zack Claus považuje Trumpa za jednoho z největších amerických rebelů.

Larry živě líčí, že chce volit Donalda Trumpa, aby ochránil dceru a syna. Ten se ale ohradí: „Nemám Trumpa vůbec rád,“ řekne s tím, že se chystá volit Kamalu Harrisovou. V pensylvánském Butleru patří spíše k menšině.

Článek

/Od zvláštního zpravodaje ve Spojených státech/

Skloněný pod kapotou auta nejprve slyšel vyděšené pokřiky, jež se mísily s nadávkami a občasným nářkem. Poté zachytil první prchající. Zvedl zpod kapoty hlavu, utřel si ruce od oleje a zjistil, že po silnici běží úplné davy lidí.

Zack Claus ještě nevěděl, že zhruba půl kilometru od jeho autoservisu Donald Trump právě přežil atentát, střelec republikánského kandidáta na amerického prezidenta trefil „jen“ do ucha. Jiná kulka za jeho zády přitom smrtelně zranila jednoho z jeho příznivců.

„Auta parkovala po silnici až dolů. A lidé v panice hledali to svoje, pak kolem v rychlosti projela Trumpova kolona aut,“ vypráví Zack o chaotické scéně, která následovala po červencové střelbě.

Reportéři Seznam Zpráv v USA

Foto: Seznam Zprávy

.

Reportéři Seznam Zpráv vyrážejí přímo mezi voliče, kteří rozhodují v nejdůležitějších volbách planety. Zajímá nás, jak o výběru mezi demokratkou Kamalou Harrisovou a republikánem Donaldem Trumpem přemýšlejí lidé ve státech, které budou mít na výběr nového amerického prezidenta největší vliv, jaké argumenty mají skupiny voličů, jejichž slovo bude ve volebních místnostech 5. listopadu nejdůležitější.

Stalo se tak v místě známém jako Butler Farm Show Grounds v západní části státu Pensylvánie. Jedná se o rozsáhlý zemědělský pozemek, kde se často pořádají nejrůznější soutěže pro veřejnost, jako například závody traktorů a pluhů. Děti i dospělí si tu také mohou zajezdit na koních, naučit se dojit krávy nebo si tu na trzích koupit farmářské produkty. Vedle výdělku se pořadatelé podle svých slov snaží o sbližování světa farmářů se světem lidí z města.

Trump jako Elvis

Automechanik Zack tam jako dítě také chodíval. Ke zvířatům a práci na poli ale nepřirostl, tíhl k autům a hudbě. A to konkrétně z 50. let minulého století. Zack ve svých 26 letech vypadá, jako by z této éry vypadl. Vlasy má sčesané ve vlně dozadu, tváře zdobí husté kotlety, na nohou boty s podpatkem. Jak říká, ztotožňuje se s několika americkými rebely. Jmenuje přitom vojáky jižanské armády z občanské války, Elvise Presleyho a Donalda Trumpa.

Atentáty na Donalda Trumpa

První pokus o atentát na Donalda Trumpa v pensylvánském městě Butler 13. července 2024 provázely výtky na adresu Tajné služby USA, která má na starosti ochranu amerických prezidentů i exprezidentů. Republikánský kandidát naštěstí vyvázl jen se zraněním ucha a rychle pokračoval v kampani.

Druhého člověka, který se zřejmě chystal zaútočit na amerického exprezidenta, Tajná služba zatkla 15. září 2024 přímo u golfového hřiště, které Donaldu Trumpovi patří a kde politik v tu dobu hrál. Podezřelý se tentokrát nedostal do bezprostřední blízkosti republikána a nestačil ani vystřelit.

Třetí případ, o kterém vyšetřovatelé mluví jako o možném pokusu o atentát na Donalda Trumpa, se stal 12. října 2024. Policisté nedaleko exprezidentova mítinku zadrželi muže, který měl v autě nabité nelegálně držené zbraně a falešné doklady. Politikovi prý nehrozilo nebezpečí.

Na přední straně své autodílny, která ještě před pár lety sloužila jako malá čerpací stanice, ve větru pleskají vlajky s podobiznou exprezidenta a zástava konfederace, tedy odbojného jihu z americké občanské války. „Jsem taky rebel stejně jako Trump,“ řekne s úsměvem, než se rychle zasmuší.

„Pořád po něm (Trumpovi) půjdou, ale jeho nikdo a nic nezastaví, ani demokrati, ani prokuratura, ani kulka,“ dodá s narážkou na kriminální kauzy, kterým Trump stále čelí.

Podle Zacka to jsou ale všechno komploty řízené liberály. Vyjádří přitom obavu, že by se pod jejich vládou Americe dařilo tak špatně, že by přišel o svou malou živnost a s tím třeba i o svého milovaného chevroleta z roku 1953. Denně s vozidlem s klasickými širokými blatníky jezdí domů, dnes ale nasedá do terénního vozu, na jehož čelním skle má napsáno „milionářská bílá spodina“.

Zack rozhodně není sám, kdo se v Butleru za Trumpa staví a vyjadřuje mu neoblomnou podporu. Stejnojmenný okres okolo města platí za republikánskou baštu (Trump tam v roce 2016 i 2020 získal skoro dvě třetiny hlasů). Pensylvánie jinak patří mezi pouhých sedm z padesáti amerických států, které budou mít na výběr letošního prezidenta reálný vliv a které budou proto všichni sledovat.

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Scéna po nezdařeném atentátu na Donalda Trumpa se v okrese Butler v Pensylvánii objevila na billboardech a plakátech.

Červencový atentát butlerské kolektivní odhodlanosti podpořit republikána jen přidal na intenzitě.

V okolí lze vedle cedulí, na nichž stojí Trump 2024, vidět vlajky s jeho podobiznou i billboardy zachycující moment, kdy ochranka odvádí zakrváceného Trumpa se zdviženou pěstí z pódia na Butler Farm Show Grounds. Vizuálně dramatický výjev doprovází heslo „Bojujte!“.

„A to taky budeme,“ říká kousek od Zackovy autodílny na verandě svého domu Larry Lewis. Tento 61letý muž s hluboce zastřeným hlasem je přesvědčen, že za střelbu na Trumpa mohou média a jejich podle něj zcela negativní pokrývání exprezidenta a jeho činů.

„Není divu, že se najde nějaký šílenec, který na Trumpa vystřelí, když o něm liberální média neustále mluví jako o Hitlerovi,“ pronese Larry.

Pensylvánie: Nejdůležitější z rozhodujících států

Foto: Seznam Zprávy

.

Vzhledem k volebnímu systému, ve kterém Američané čistě z ústavního hlediska nevolí hlavu státu přímo, o prezidentovi v konečném důsledku zpravidla rozhoduje jen hrstka z 50 amerických států. Říká se jim battleground states nebo swing states. Letos jich je sedm a Pensylvánie je z nich nejdůležitější.

Proč?

Hlavním důvodem je, že je na počet obyvatel největší, čemuž odpovídá i vítězná cena. Pensylvánie má ve Sboru volitelů o 538 členech, kteří fakticky prezidenta volí, 19 volitelů, což je nejvíc ze všech swing states a zároveň (spolu s Illinois) pátý nejvyšší počet ze všech států.

Volbou Trumpa chce chránit děti, syn volí Harrisovou

Volebního mítinku, kde se 13. července střílelo, se osobně zúčastnil. „Hrozná chvíle a bude se to opakovat. Jeho přímočarý styl a to, že vyznává nesmlouvavý kapitalismus, vadí velkému počtu lidí,“ je přesvědčen Larry Lewis a upraví „Trumpovu vlajku“ zavěšenou na sloupu verandy, ve větru se prapor do sebe zamotal.

Velkým počtem lidí myslí „socialisty“ v Demokratické straně na čele s Trumpovou volební soupeřkou Kamalou Harrisovou. „Volím Trumpa, aby si i moje děti mohly jednou koupit dům. Aby nemusely jednou za litr mléka platit 20 dolarů, aby jim jejich vlastní zemi jednou nevzali nelegální imigranti, aby nebyly diskriminované kvůli barvě své kůže,“ pokračuje Larry.

Obě jeho děti jsou stejně jako on bělošské. Má dceru a syna. Ten se náhle na verandě objeví. Představí se jako Austin a rychle dodá, že bude volit Kamalu Harrisovou. „Nemám Trumpa vůbec rád,“ řekne.

Otec po něm přejede pohledem a opět se obrátí ke mně. „První, co řekne, je, že ho nemá rád. Nemluví o politice, ale o sympatiích. A v tom je možná náš problém.“

Foto: Eduard Freisler, Seznam Zprávy

Larry Lewis se svým synem Austinem na verandě svého domu.

Austin se ale nedá a vyjmenuje celou řadu věcí, které mu na Trumpovi vadí. Začne 6. lednem 2021, kdy dav Trumpových příznivců vtrhl do Kapitolu. Podle Austina to byl jasný útok na demokracii, podle jeho otce snaha bojovat za ukradené volební hlasy. „Vždyť Trump prohrál se svým tvrzením o podvodu šedesát soudů!“ zvolá Austin podrážděně.

„Soudy. Vždyť se na všechny důkazy ani pořádně nepodívaly,“ odpoví Larry s úšklebkem a znovu si bere na několik minut slovo. Za násilnosti ze 6. ledna viní tehdejší předsedkyni Sněmovny reprezentantů, demokratku Nancy Pelosiovou, která podle něj nepovolala Národní gardu. Samotných útočníků se zastává.

„Až bude Trump zase prezidentem, většinu z těchto lidí nechá propustit z vězení. Proč by měli dostat deset let za pár rozbitých oken?“ dodá Larry.

Trumpovo drama

Austin jen nevěřícně kroutí hlavou. Otec to zachytí, není ale naštvaný. „Já byl kdysi jako můj syn. Taky jsem chtěl jako liberál pomáhat chudým, mluvil jsem neustále o empatii a harmonii. Jednou ale dospějete a zjistíte, že liberálové tu chudobu vytvářejí.“

Ještě než se rozloučíme, Larry poznamená, že Amerika je dnes zemí v úpadku. Pokračuji směrem k místu střelby. Dělníci právě pracují na nové silnici, která se kolem pozemku vine. Všimnu si cedule, na níž stojí, že tuto opravu umožnily federální peníze v rámci zákona o infrastruktuře Joea Bidena schváleného v roce 2021.

Zaparkuji u pozemku, který je však o tomto víkendu opuštěný. Dojdu po prašné cestě, až k místu atentátu. Podívám se směrem na jednu ze střech, odkud střelec vypálil, a na přilehlou pastvinu, kde stálo pódium, z nějž Trump mluvil.

Z blízké obří stodoly vyjde jeden ze zaměstnanců. Zeptám se ho na onen osudný červencový den. Muž nedokáže skrýt svůj cynismus. „S Trumpem to bude vždycky drama, ať už opravdové, nebo vymyšlené,“ řekne s tím, že „Trumpova show“ neskončí, ať už v listopadu zvítězí, nebo zažije porážku.

Doporučované