Hlavní obsah

Anglicky umím, ale moc jsem mu nerozuměl. Diplomaté komentují Bidena v debatě

Foto: Flickr @whitehouse45 / Twitter @POTUS / Seznam Zprávy

Úřadující americký prezident Joe Biden a jeho vyzyvatel Donald Trump.

Pokud by Joe Biden vzdal boj o Bílý dům, viceprezidentka Kamala Harrisová by ho automaticky nahradit nemohla, o nominaci by se musela utkat s dalšími zájemci. Otázka se řeší po Bidenově vystoupení v duelu s Donaldem Trumpem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zahraniční diplomaté, které oslovila televize CNN po debatě Joea Bidena s Donaldem Trumpem, byli v šoku a znepokojení z vystoupení úřadujícího amerického prezidenta. „Je smutnou realitou, že Biden je starý a stárne. Viděli jsme to. Měl jsem potíže rozumět tomu, co říkal, a anglicky rozumím docela dobře,“ řekl nejmenovaný evropský evropský diplomat.

To jeho arabský kolega použil ještě ostřejší výraz: „Trump ho snědl zaživa,“ prohlásil. „Byl jsem šokován. Nevěřil jsem svým očím,“ přidal se k Bidenově hodnocení i asijský diplomat.

Zatímco u Bidena vyjadřovali zahraniční diplomaté znepokojení nad jeho výkonem v debatě, u Trumpa, který je o tři roky mladší, pramenily obavy spíše z obsahu jeho vystoupení. Bývalý prezident opět potvrdil svůj izolacionismus a skeptický pohled na Severoatlantickou alianci. Zpochybnil také pokračování finanční pomoci Ukrajině ve válce proti Rusku a nepravdivě tvrdil, že USA poskytly Ukrajině více pomoci než všechny ostatní evropské země dohromady.

Biden působil starší než Trump

Navzdory všem nepravdám, které už odhalují factcheckingová oddělení amerických médií, nepůsobil Trump zdaleka tak bezradně jako na některých svých předvolebních shromážděních a v televizních rozhovorech. Naopak u Joea Bidena se zdálo, že potvrzuje kritiku, že je na funkci příliš starý. Ostatně i proto ho Trump označuje přezdívkou „ospalý Joe“.

Volby v USA může výrazně ovlivnit i podpora od diktátorů:

„Kdybych vládl já, tak by se to nestalo.“ To je narativ, který šíří Donald Trump ohledně války na Ukrajině či v Izraeli. Bidenova administrativa se obává, že Rusko a KLDR budou kvůli pomoci Trumpovi eskalovat napětí i jinde.

„Jeho (Biidenův) hlas byl chraplavý a slabý, protože trpěl nachlazením, zvláště v kritických úvodních minutách debaty. Jeho slova byla často nezřetelná a těžko srozumitelná a vypadal mnohem starší než Trump, i když ty dva dělí jen pár let,“ píší William A. Galston a Elaine Kamarcková z liberálního think tanku Brookings.

Biden také podle badatelů z Brookings špatně vykládal své nejsilnější téma, potraty. „Bidenovi trvalo příliš dlouho, než řekl, že není pro zabíjení dětí v devíti měsících,“ poznamenávají s tím, že Trump oproti tomu „prodával“ své klíčové téma migraci podstatně lépe.

Pokračujme, řekl prezident po debatě

Po debatě se tak mezi demokraty i mezi evropskými diplomaty začalo diskutovat o možné Bidenově výměně. „Pokud ho mohou vyměnit, měli by to udělat,“ řekl CNN nejmenovaný evropský diplomat. Jeho polský kolega dokonce označil Bidenovo vystoupení za „horor“.

Aby ale demokraté na srpnovém nominačním sjezdu vyslali do boje s Trumpem někoho jiného, musel by se Biden buď sám stáhnout, nebo by ho musel vyzvat silný protivník, který by si v rekordně krátkém čase zvládl vybudovat mezi čtyřmi tisíci delegátů silnou pozici. Biden nicméně zvítězil v primárkách a delegáti sjezdu by tak měli být povinni ho podporovat.

Na to, že by se Biden po slabém výkonu své kandidatury vzdal, to však nevypadá. On sám po debatě stručně řekl „Pokračujme“ a jeho mluvčí Lauren v pátek potvrdila, že Biden kampaň neopouští.

Jeden z evropských diplomatů řekl, že podle jeho zdrojů by museli demokrati vyslat do boje viceprezidentku Kamalu Harrisovou, kterou by nemohli jen tak „přeskočit“. Otázka je, jak by na ni reagovala členská základna strany. Agentura AP také doplňuje, že i kdyby Biden chtěl, nemůže se nechat po svém případném odstoupení automaticky nahradit viceprezidentkou. Ta by musela o nominaci bojovat na sjezdu s ostatními kandidáty.

V úvahu by místo Bidena přicházeli buď guvernéři - kalifornský Gavin Newsom, michiganská guvernérka Gretchen Whitmerová nebo illinoiský J. B. Pritzker.

Znovu by to mohli zkusit i poražení z primárek v roce 2020 - senátoři Bernie Sanders z Vermontu, Elizabeth Warrenová z Massachusetts a Amy Klobucharová z Minnesoty, stejně jako ministr dopravy Pete Buttigieg.

Jak se volí americký prezident

Doporučované