Hlavní obsah

Soudci: Nepořádek v Janečkově petici byl větší než u vnitra

Soud uznal devět kandidátů na Hrad. Janeček mezi nimi není.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší správní soud (NSS) vyhověl stížnosti Karla Diviše, který se tak znovu může ucházet o post prezidenta republiky. Karla Janečka i Denisu Rohanovou soud z volby vyškrtnul. Oba se kvůli tomu chtějí obrátit na Ústavní soud.

Článek

Podnikatel Karel Diviš je zpět mezi prezidentskými kandidáty. Naopak Karel Janeček se stížností neuspěl.

Soudci také vyškrtli Denisu Rohanovou. Konstatovali, že není možné, aby politici podepisovali listiny sahající za konec jejich volebního období.

Ústava podle NSS u prezidentských voleb předpokládá, že u návrhů politiků jde o poslance a senátory, kteří jsou aktuálně ve funkci a mají politickou legitimitu. Končící poslanci a senátoři takto nemůžou podle NSS uměle prodlužovat svá politické působení.

Diviš znovu mezi kandidáty

Karel Diviš byl znovu registrovaný mezi kandidáty na Hrad. NSS totiž například znovu dohledal 34 petentů, kdy jejich údaje odpovídaly těm v databázích. Tito petenti měli být započítáni.

NSS zjistil elementární chyby u Ministerstva vnitra, kdy stroj nesprávně vyhodnotil napsané údaje. Správní soud započítal u Diviše 50 007 petentů, celkový počet by ale podle něj měl být ještě vyšší. Rozhodnutí vnitra proto soud zrušil. Potřebný počet podpisů od občanů byl minimálně 50 tisíc.

„Rozhodnutí mě potěšilo, měl jsem radost. Ukázalo se, že máme nezávislou justici. Mám radost nejen kvůli sobě, ale i kvůli těm více než 50 tisícům lidí, kteří mi dali podpis,“ reagoval Diviš pro Seznam Zprávy na rozhodnutí soudu.

„Těch uplynulých 18 dnů jsem věřil, že uspějeme, protože toho 25. listopadu to pro mě byl šok, kampaň teď bude úplně jiná. Už teď jedu na první debatu na Univerzitu Hradec Králové, kde jsme ještě narychlo dojednali moji účast. Ten čas mi chybět bude, ale nechci teď zasévat negativní energii, ale vrhnout se do práce. Dnes jsem kolegům řekl, že už nebudeme nic dopředu plánovat, ale pojedeme naplno,“ řekl nově zaregistrovaný kandidát.

Janeček se stížností neuspěl

U Karla Janečka soudci konstatovali vysokou chybovost na jeho peticích. Je podle nich vyšší než chybovost Ministerstva vnitra při jejich následném ověřování.

Soudci zjistili, že mělo být uznáno dalších 433 záznamů. I tak ale chybovost byla vysoká – dosahovala přes 30 procent. Stále by tak nedosáhl na 50 tisíc podpisů, sdělili soudci.

Podnikatel se kvůli tomu, že nemůže kandidovat na funkci prezidenta, obrátí na Ústavní soud. Po dnešním verdiktu Nejvyššího správního soudu to řekli v televizi CNN Prima News.

Janeček dříve upozornil, že ministerstvo neuznalo ani jeho vlastní podpis. „Víme s jistotou, že mnohé podpisy byly vyřazeny neoprávněně. Je velmi vtipné, že jedním z neuznaných podpisů je můj vlastní,“ uvedl už dříve.

Rohanová do voleb nemůže

Další podnět na soud poslala skupina senátorů podporujících Marka Hilšera. Upozornili na nejasný výklad zákona v souvislosti s kandidaturou Denisy Rohanové.

Prezidentka České asociace povinných nashromáždila podpisy od členů bývalé Sněmovny. Podle části senátorů to odporuje smyslu právní úpravy. To Nejvyšší správní soud uznal.

Uvedl, že nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je vyhlášena volba prezidenta předsedou Senátu. Kandidátní listina Denisy Rohanové, podaná loni v říjnu a podepsaná poslanci, kteří mandát neobhájili, tak byla právně neúčinná. Ministerstvo nemělo podle soudu o přihlášce vůbec rozhodovat.

Podle rezortu vnitra to původně problém nepředstavovalo. „Z volebního zákona explicitně plyne, že po podání kandidátní listiny se k následnému zániku mandátu nepřihlíží,“ uvedlo ministerstvo ještě před rozhodnutím soudu.

Vnitro teď na twitteru reagovalo, že se s verdiktem NSS musí nejprve seznámit. „Rozhodnutí však respektujeme a zohledníme ho v budoucí praxi,“ uvedlo.

„Dokud to rozhodnutí neuvidím, nemohu k tomu nic říct. Přenos v televizi jsem viděla, ale něco jiného je informace v médiích a něco jiného je to vidět na papíře, abychom si nad to mohli sednout s právníkem. Bude mě hlavně zajímat, o jaké paragrafové znění se opírají. Určitě se odvoláme k Ústavnímu soudu, protože jsme skutečně udělali to, co po nás zákon požadoval,“ řekla pro Seznam Zprávy k verdiktu Rohanová.

Správní soud obdržel k registračnímu procesu pro prezidentskou volbu celkem 13 podnětů, dneškem jsou už všechny vyřízené.

Ve středu pak Státní volební komise vylosuje čísla, kterými budou označeny hlasovací lístky potvrzených kandidátů na Pražský hrad.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření Karla Diviše a Denisy Rohanové.

Reklama

Doporučované