Hlavní obsah

Ponížil mě, nařkla Nerudová Pavla a upustila od pozitivní kampaně

Foto: Seznam Zprávy

Kandidáti na prezidenta Petr Pavel a Danuše Nerudová.

Reklama

Ještě v nedělní televizní debatě Danuše Nerudová tvrdila, že v závěrečném týdnu povede pozitivní kampaň. Hned v pondělí se ale na sociálních sítích pustila do Petra Pavla a nařkla ho z „ponižování“. Ten její interpretaci odmítl.

Článek

Hlavní událostí dne je sice verdikt v kauze Čapí hnízdo, kdy soud zprostil Andreje Babiše obžaloby, avšak hlavním terčem pondělní kritiky Danuše Nerudové se nestal expremiér, ale Petr Pavel.

Nerudová nařkla Pavla z toho, že ji ponížil výrokem o tom, že by na Pražském hradě využil jejích znalostí coby expertky na účetnictví.

„Pan Pavel by si mě na Hrad vzal jako účetní. Na podobné ponižování od mužů jsou u nás ženy bohužel zvyklé. Tak já tedy spočítám, co mohou volby přinést. Nemít za prezidenta bývalého kariérního komunistu, agenta, rozvědčíka nebo lháře. Nemít za prezidenta oligarchu,“ nešetřila Nerudová kritikou své hlavní dva soupeře na svém twitteru.

Oproti nedělení debatě kandidátů na České televizi jde o výrazný obrat. Během televizního vysílání Nerudová neútočila na Pavla a neměli mezi sebou vážnou hádku. „Já si myslím, že tu máme všichni jeden společný cíl, a to je zvolit prezidenta, který bude reprezentovat tuto zemi. A toho nedosáhneme tím, že tu na sebe budeme kydat špínu,“ říkala ještě včera Nerudová.

Takhle jsem to neřekl

Petr Pavel ve svém vyjádření odmítl, že by se vyjádřil tak, jak tvrdí Nerudová.

„Paní profesorko, není důvod jednat zbrkle a ztrácet hlavu. Takhle jsem to neřekl,“ reagoval Pavel na svém twitteru a přidal část rozhovoru pro Hospodářské noviny, kde o Nerudové a jejích znalostech účetnictví hovoří.

„Paní profesorka je expertkou na účetnictví, takže pokud jde o radu ohledně účetnictví, rád bych její expertizu využil,“ odpověděl tehdy Pavel v rozhovoru na otázku, zda by si Nerudovou vzal na Hrad jako poradkyni.

Rozhodnutí soudu zaskočilo politiky

Prezidentský kandidát Andrej Babiš byl v pondělí ráno zproštěn obžaloby v kauze Čapí hnízdo. Na rozhodnutí soudce začali okamžitě reagovat jeho soupeři v prezidentské volbě, ale i další politici.

Rukavice jdou dolů

Politolog Otto Eibl z Katedry politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně krok Nerudové vysvětluje tím, že jejím hlavním soupeřem je nyní Pavel a ne Babiš.

„Ukazuje se, že rukavice jdou dolů, jde o všechno, jsme ve finále. Útoků asi bude přibývat, navíc včera asi viděla, že padá, byla prezentovaná data v České televizi, to ji také mohlo znervóznit. Bude připomínat vlastní kvality a vymezovat se proti svému hlavnímu konkurentovi - to je Petr Pavel, ať chceme, nebo ne,“ říká politolog.

Nerudová přitom v neděli tvrdila, že si „rukavice nechá nasazené“.

„Já bych chtěla říct, že předpokládám, že ten další týden, kdy se situace ještě vyostří, bude ještě komplikovanější. Ale já dál povedu pozitivní kampaň a nebudu se negativně vymezovat a kydat hnůj na ostatní kandidáty. Já totiž nekandiduju proti, já kandiduju pro lidi naší země a nabízím pozitivní program a vizi, jak by společnost měla po pěti letech mého působení vypadat,“ uvedla v debatě v České televizi.

Reklama

Doporučované