Hlavní obsah

Komentář: Nevíme skoro nic. Ale Trump volby ještě nevyhrál

Miloš Čermák
Novinář, spolupracovník Seznam Zpráv
Foto: Profimedia.cz

Hosté v Trumpově hotelu v Las Vegas sledují zpravodajství televize Fox News o atenátu.

„Výměna Joea Bidena může být pro demokraty riskantní, ale po dnešku už stejně ani jinou možnost nemají,“ píše v komentáři Miloš Čermák.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kdyby před pár lety někdo přinesl hollywoodským producentům námět na film, ve kterém na amerického prezidenta kandidují dva starci, oba obviňovaní z mentální nekompetence, a na jednoho je spáchán atentát, při kterém mu náboj ustřelí kousek ucha, byla by jediným představitelným žánrem bláznivá komedie.

Bohužel svět, do kterého jsme se probudili v neděli ráno, je skutečný. Zde je pět rychlých poznámek k tomu, jak na nešťastné události reagujeme a co mohou znamenat.

1. V řádu desítek hodin se dozvíme podrobnosti toho, co se stalo. Kdo byl zneškodněný střelec, jaká byla jeho motivace, zda či jak moc selhali agenti tajné služby. Otevřeny jsou všechny možnosti. Ale ať už budou závěry vyšetřování jakékoli, jisté je to, že velká část lidí stejně bude věřit tomu, čemu se věřit rozhodnou. Nejen na sociálních sítích nás čekají dlouhé a únavné dohady o tom, co je realita a co spiklenecké teorie.

2. I z tohoto důvodu je podle mě vyhlašování Donalda Trumpa už teď „vítězem voleb“ minimálně předčasné. Dnes všemi cloumají emoce. A ano, fotky zakrváceného Trumpa, se zdviženou rukou v pěst a s americkou vlajkou na pozadí, jsou fantastické. Jen ještě nevíme, zda si je Trump zarámované vyvěsí v Bílém domě, nebo ve svém sídle v Mar-a-Lago. Protože už teď vidíme, že si v symbolice těchto fotografií najde každý to, co potřebuje.

Polarizace se prohloubí, ale je naivní si myslet, že předvčerejší nerozhodnutí voliči se za pět měsíců rozhodnou pro Trumpa právě kvůli včerejšímu atentátu.

3. Ještě víc poklesne důvěra v tradiční média, která byla už minuty či desítky minut po střelbě obviňována z toho, že do referování promítají své politické názory. A například tradičně liberální média slyšela, že atentát bagatelizují, anebo je z jejich reportování dokonce patrný skrytý souhlas. Paradoxně ta samá média kritizují i příznivci Bidena, kteří je obvinili v posledních dvou týdnech z neobjektivity v referování o jeho chabé kognitivní formě.

Celkově je to hysterické a hlavně nešťastně, ale trend je jasný a nejspíš ho už ani nepůjde zvrátit. Role tradičních médií v podzimní části kampaně bude nejnižší v historii.

4. Vzájemně obviňovat se budou i tábory obou kandidátů, a sice z toho, kdo k nízké politické kultuře přispěl víc. Uslyšíme také výzvy k tomu, že se z té hrozné události máme poučit, „upustit páru“, vrátit do politiky „respekt k soupeři“ atd. Ve skutečnosti jsou to jen kýčovitá klišé a z historie víme, že tohle moralizující vzepětí vydrží jen velmi krátce.

Jistěže je politická kultura katastrofální a vidíme to na projevech obou kandidátů. Ale vedlo to k atentátu? To je sporné a neprokázané. Když necháme stranou konspirační teorie, atentáty jsou skoro vždy „černými labutěmi“ politické a společenské reality. Jsou to zcela nečekané, rozumu se vymykající události, a bohužel zároveň i se stejně nepředvídatelnými dopady.

Mimochodem s atentáty se v tomto smyslu v americké politice vždycky tak trochu „počítalo“. Pamatuju si, jak mi na jaře 2008 ve Filadelfii jeden člověk vyprávěl, že se Obama prezidentem nikdy nestane, protože na něj zcela jistě bude spáchán atentát. Byly to i mezi špičkovými demokraty reálné obavy a některé tyto konspirace jsou dokonce popsané.

5) Vždycky říkám a píšu: Amerika je mnohem silnější a životaschopnější, než si myslíme. Prokázala to v historii mnohokrát. Všechno bude záležet na nejbližších několika dnech. Možná bude dopad střelby na Trumpa menší, než se nám právě teď zdá.

Že Biden volby nevyhraje, anebo dokonce ani nebude kandidátem, je poměrně jasné už od červnové televizní debaty. Proto by ho měli demokraté co nejrychleji vyměnit. A i po atentátu si myslím, že kterýkoli jiný kandidát (třeba kalifornský guvernér Newsome, ministr dopravy Buttigieg, ale i viceprezidentka Harrisová) má vysokou šanci Trumpa porazit. Teď možná ještě větší než dřív: Nerozhodnutí voliči jsou právě proto nerozhodnutí, že v Bílém domě nechtějí ani jednoho ze současných kandidátů. A plné zuby mají i tohoto odpudivého spektáklu zvaného prezidentská kampaň.

Výměna Bidena může být pro demokraty riskantní, ale po dnešku už stejně ani jinou možnost nemají.

Doporučované