Hlavní obsah

Komentář: Atentát změní volby i Ameriku. Pomůže Trumpovi vyhrát?

Jan Lipold
šéfkomentátor
Foto: Jabin Botsford/The Washington Post , Getty Images

Ochranka kryje postřeleného Donalda Trumpa na pódiu.

Pevná reakce na atentát Donalda Trumpa opticky staví do protikladu s vetchým Joem Bidenem. To Trump samozřejmě ví a bude s tím pracovat ve volební kampani.

Článek

Komentář si také můžete poslechnout v audioverzi.

Donald Trump, bývalý prezident Spojených států a letošní prezidentský kandidát, o vlásek unikl násilné smrti přímo na volebním mítinku. Měl štěstí. Atentátníkova střela ho zasáhla do ucha.

To je šokující zpráva, která poznamená nejen americkou kampaň a možná výsledek voleb. Ale i Spojené státy jako takové, podobně jako útok Trumpových stoupenců na Kapitol v lednu 2021.

FBI oznámila jméno střelce a to, že byl členem Trumpovy Republikánské strany. Rozjíždí se vyšetřování a řada otázek v tuto chvíli ještě není zodpovězena. I tak se dá říct:

1. Bylo by nevkusné, ale i značně předčasné namítnout, že atentát je jen vedlejším produktem hlubokého a až nenávistného rozdělení americké společnosti, ke kterému velkou měrou přispěl sám Trump. A jeho politika a agresivní politický jazyk.

To by, bez ohledu na to, že jde o politika a potenciálně nejmocnějšího muže světa, bylo obviňování oběti. Navíc v situaci, kdy o motivech atentátníka ještě nic určitějšího nevíme.

Střelec je po smrti, stejně jako jeden z účastníků shromáždění. Tragédie lidská a potažmo politická: Zvlášť v nejsilnější demokratické zemi světa je nepředstavitelné, aby se občan účastnil volebního mítinku s tím, že tam také může jít o život.

Kampaň před listopadovými volbami je už teď extrémně vypjatá. Přesvědčivou ukázkou bylo, že si Biden a Trump při televizní debatě ani nepodali ruce. To se musí změnit a oba to doufejme vědí: příště už lépe, prosím!

Vývoj po atentátu sledujeme online:

2. Vyšetřování ať zodpoví, jak je možné, že se k - předpokládejme - ostře hlídanému politickému shromáždění dostal člověk s nabitou zbraní. To vypadá jako těžké selhání bezpečnostních opatření. Následné manévry Trumpovy ochranky jako z akčního filmu na tom nic nemění.

3. Pomůže atentát Trumpovi ve volbách? Respektive atentát a jeho mediální obraz? Dobrá otázka.

Opověď je zdánlivě prostá: Ano, protože Trumpovo gesto se zaťatou pěstí hovoří za vše. V době ikonické kultury je zákeřně zraněný, ale tím odhodlanější kandidát skvělým symbolem. Atentát se stává hlavním tématem voleb. Trump ho od prvního okamžiku využívá, aby zesílil své volební poselství: Jsem silný vůdce, ochráním vás Američany a společně učiníme naši zemi znovu velkou.

Jakkoli i Trump by byl nejstarším zvoleným prezidentem v historii Spojených států, pevná reakce na atentát ho opticky staví do protikladu s vetchým Joem Bidenem. To Trump samozřejmě ví.

Jenže také je tu jeden příklad z historie. V říjnu 1912, jen měsíc před volbami, přežil prezidentský kandidát Theodore Roosevelt atentát na mítinku v Milwaukee. Byl zraněn hůř než Trump - střela ho zasáhla do hrudi a Rooseveltovi pravděpodobně zachránil život na hrudi uložený svazek papírů, na kterých měl svůj projev. Roosevelt se ovšem po ošetření vrátil a řeč, včetně narážek na atentát a zranění, skutečně pronesl.

A v listopadu Roosevelt, taktéž bývalý republikánský prezident, volby jasně prohrál s demokratem Woodrowem Wilsonem.

Jenže ani tohle není poukázka na to, že historie nás spolehlivě poučí o budoucnosti, stačí nalistovat příslušnou stránku. Roosevelt přece neprohrál ani tak proto, že by voliče nezajímala jeho statečnost tváří v tvář ohrožení života. Ale proto, že republikáni byli těžce rozštěpeni. Takže nominovali úřadujícího prezidenta Williama Tafta, Roosevelt založil Pokrokovou stranu a šel do voleb také. Těžko to mohlo dopadnout jinak než vítězstvím demokratů (kdyby se sečetla procenta hlasů pro Tafta a Roosevelta, měli by nad Wilsonem jasně navrch.)

Atentát na předměstí Pittsburghu Trumpovi určitě pomůže ve volební kampani. Ale jestli i ve volbách, o tom je ještě brzy soudit. I proto, že pořád není jisté, jestli jeho soupeřem bude Biden, nebo někdo jiný.

Doporučované