Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Před lety kritizoval monarchii. I tak zřejmě krále nástup Starmera potěší

Foto: Keir Starmer/X.com

Král Karel III. a nově zvolený britský premiér Keir Starmer na snímku ze září roku 2022.

Stejně jako králi Karlovi III. i nově zvolenému britskému premiérovi Keiru Starmerovi leží na srdci environmentální a sociální otázky. Shodu s ním panovník najde snáz než s jeho konzervativními předchůdci, odhadují experti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když ještě Keir Starmer působil jako právník v oblasti lidských práv a k politické kariéře, natož postu britského premiéra, měl daleko, netajil se protimonarchistickými postoji.

V dokumentu, který vznikl před téměř 20 lety, prohlásil, že mu přijde „zvláštní“, že obdržel titul královského rady (titul, který se uděluje předním britským právníkům, pozn. red.), jelikož sám „často navrhoval zrušení monarchie“.

Od svých příkrých výroků se labouristický lídr, který ve čtvrtek dovedl svou stranu k volebnímu triumfu, dávno distancoval. Před deseti lety dokonce poklekl před nynějším králem Karlem III. a nechal se od něj povýšit do rytířského stavu.

Konzervativní strana se navzdory tomu snažila Starmerovy dřívější kritiky využít v kampani a voliče přesvědčit, že labouristé „nenávidí monarchii“. Server Politico napsal, že v týdnech před volbami Toryové zaplatili zhruba 15 tisíc liber za reklamy na sociálních sítích, které toto téma zvedaly.

Tah jim ale nevyšel. Labouristé volby podle očekávání s výrazným náskokem vyhráli a král Starmera v pátek pověřil sestavením vlády. A podle deníku The New York Times (NYT) existují pádné důvody domnívat se, že z jeho nástupu k moci má upřímnou radost.

Profil Keira Starmera

Po čtrnácti letech v opozici vede Keir Starmer britské labouristy zpátky k moci. Kdo je muž, který by měl uklidnit rozbouřené ostrovy? A jaké jsou jeho vyhlídky získat si důvěru Britů?

Sociální otázky i klima

Jak naznačují někteří experti, král Karel III. zřejmě najde se Starmerem politickou shodu snáze než s jeho konzervativními předchůdci Rishi Sunakem a Liz Trussovou, kteří se v premiérském křesle vystřídali od jeho nástupu na trůn.

Podle českého odborníka na Británii Jana Vášky lze z toho, co o králových postojích víme, usoudit, že se Starmerem bude pravděpodobně souznít více. „Víme, že mu velmi leží na srdci environmentální otázky a máme za to, že na dědičného představitele velmi tradiční instituce je poměrně liberální,“ vysvětluje.

„Labouristická vláda pod vedením Keira Starmera bude více chápat tíživou situaci lidí jako sociální problém. Tento druh otázek byl dlouho v králově hledáčku. Pokud jde o sociální otázky, v názorech se potkávají,“ uvedl pro NYT historik Ed Owens, který situaci uvnitř britské královské rodiny sleduje.

Názorovou blízkost se Starmerem by král mohl podle expertů najít hned v několika oblastech. Zmiňují klima, bydlení, migraci i vztah Británie a Evropské unie.

Ústava sice králi zakazuje, aby se jakkoliv podílel na politice v zemi, dokonce i tím, že by hlasoval ve volbách. V dobách, kdy byl ještě následníkem trůnu, se ovšem otevřeně vyjadřoval k tématům, která mu byla blízká.

Jaké změny labouristi chystají

ANALÝZA. Jaký mají labouristé recept na skomírající ekonomiku? Co bude s kontroverzním plánem na deportaci migrantů do Rwandy? A otevřou znovu otázku členství v EU? Podívejte se, jaké kroky plánuje strana, která povede Británii.

Velký zájem projevoval například o ochranu životního prostředí. O tématu klimatické změny poprvé otevřeně promluvil už v roce 1970 a v následujících letech se stal neochvějným bojovníkem za klima.

Také Starmerovi je toto téma blízké a slíbil, že se mu coby premiér bude aktivně věnovat. Jeho stínový ministr pro energetiku Ed Miliband vzkázal, že nová vláda se ujme vedení v celosvětovém úsilí o řešení klimatické krize a bude rozsáhle investovat do rozvoje obnovitelných zdrojů.

Naproti tomu Starmerovi předchůdci byli v otázce přechodu ke klimatické neutralitě o poznání zdrženlivější, jak v rozhovoru pro Seznam Zprávy připomněl Váška z Institutu mezinárodních studií FSV UK.

Konzervativní strana opakovaně zdůrazňovala, že proces nesmí být příliš dogmatický. Premiér Sunak dokonce ustoupil od některých cílů v oblasti snižování emisí, jelikož by prý měly příliš negativní dopad na finanční situaci Britů.

Ve shodě zřejmě panovník s konzervativci nebyl ani v otázce migrace. V roce 2022 se na veřejnost dostaly informace o tom, že měl údajně během soukromé schůzky označit vládní plán deportovat žadatele o azyl do africké Rwandy za „otřesný“.

Analýza: V jakém stavu je Británie

Britům ztěžují život rostoucí ceny potravin a bydlení i krize ve zdravotnictví, kvůli které čekají na ošetření dlouhé měsíce. Navrch ztratili důvěru ve své politiky. Volby v Británii provází celkový pocit nespokojenosti.

Labouristický lídr označil plán Rwanda za „nefunkční trik“ a slíbil, že jakmile jeho strana nastoupí k moci, zruší ho. V boji proti nelegální migraci se chce namísto kriminalizace přistěhovalců zaměřit hlavně na rozbití pašeráckých gangů.

Podle expertů se králi bude kromě názorové shody zamlouvat také stabilita, kterou Starmerovo vedení slibuje. Země zažila v posledních letech řadu politických otřesů, královská rodina si tak zřejmě, podobně jako běžní Britové, přeje hlavně zklidnění situace.

Doporučované