Hlavní obsah

Netočím pro ně na zakázku, ohradil se youtuber proti kandidátovi Spolu

Foto: Fabulace Jana Špačka

Ondřej Krutílek kandiduje za koalici Spolu z pátého místa na kandidátce.

Youtuberovi Janu Špačkovi se nelíbí, jak kandidát koalice Spolu do eurovoleb Ondřej Krutílek naložil s jeho videem. Sdílel ho na síti X i s politickým označením, které mohlo vyvolat dojem, že ho natočil na zakázku Spolu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Youtuber Jan Špaček je známý především pro své satirické rozhovory s českými politiky. Jeden takový rozhovor – s předsedkyní Trikolóry Zuzanou Majerovou – zaujal i kandidáta Spolu do europarlamentu Ondřeje Krutílka (ODS).

Video, ve kterém youtuber Majerovou „griluje“, sdílel na svém profilu na sociální síti X. Zároveň ale do pravého dolního rohu připsal, že zadavatel a zpracovatel videa je koalice ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Podle Špačka toto označení vyvolává dojem, že za rozhovor koalice Spolu zaplatila a bylo natočené pro účely předvolební kampaně, což podle Špačka není pravda.

„Přiznám se, že by mi to tolik nevadilo, pokud by tam nebylo napsané, že zpracovatelem je koalice Spolu, což působí, jako kdybych pracoval já pro koalici Spolu, což se mi samozřejmě moc nelíbí,“ řekl Seznam Zprávám autor pořadu Fabulace Jana Špačka.

Video sdílené Ondřejem Krutílkem na sociální síti X:

To, že Krutílek sdílí jeho video s politickým označením, zjistil Špaček náhodou, když prohlížel sociální síť X.

„Nemám ponětí, jestli je to protiprávní, či ne. Vím, že obsah na sociálních sítích je lehce šiřitelný a znovu uživatelný. A současně vím, že pravidla před volbami jsou dost přísná, takže se v tom vůbec nevyznám,“ dodává Jan Špaček.

Krutílek: Postupoval jsem podle pokynů

Ondřej Krutílek v odpovědích pro Seznam Zprávy uvedl, že video mazat nebude a svůj postup hájí. Napsal, že do vlákna na sociální síti X k videu přidal původní zdroj a k autorství videa se nikde nehlásí.

„Postupoval jsem dle pokynů a v souladu příslušných úřadů pro dohled nad volební kampaní, jež uvedení kandidujícího subjektu v propagaci výslovně vyžadují. Označujeme tak všechny audiovizuální materiály. Bez označení čelíme hrozbě pokuty,“ hájí své jednání Krutílek s tím, že se nejednalo o placený příspěvek.

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí na dotaz Seznam Zpráv vysvětlil, že v tomto konkrétním případě nebylo video nutné označit, jak tvrdí Krutílek.

„Pokud jde o přesdílené video (což ale z tohoto konkrétního příspěvku patrné na první pohled není), které není propagováno pomocí placených nástrojů, nebylo nutné ho označovat nijak,“ vysvětluje Aneta Pinková, která je v úřadu pověřená vedením a kontrolou dohledové a kontrolní činnosti v agendách voleb do Senátu a voleb do Evropského parlamentu.

Pinková také popisuje, jak je to s označením zadavatel a zpracovatel.

„Zadavatelem prostředku volební kampaně je ten, kdo si daný prostředek objedná, zpracovatel ten, u koho byl objednán, tedy kdo ho reálně vytvořil. Tyto informace samozřejmě mají odpovídat realitě,“ dodává.

V případě rozhovoru s Majerovou byl tedy zadavatelem i zpracovatelem youtuber Jan Špaček, nikoli koalice Spolu, jak Krutílek uvedl.

Eurovolby 2024

  • Vše, co potřebujete vědět o volbách do Evropského parlamentu.
  • Podívejte se na výsledky a volební účast od roku 2004 do roku 2019.

Doporučované