Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Někdy jste high, někdy jste low.“ Bartoš uznal porážku, z vlády pryč nechce

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ivan Bartoš dal po neúspěchu v krajských volbách svou funkci k dispozici.

Piráti obhájili jen tři z 99 krajských zastupitelů, příčiny volebního neúspěchu vidí předseda Ivan Bartoš mimo jiné v tom, že strana neumí prodat svou dobrou práci. „Musíme se zamyslet nad marketingem,“ říká v rozhovoru.

Článek

Viditelně rozladěný Ivan Bartoš si nejprve musel dát cigaretu, svízelnou pirátskou situaci ještě dlouze probíral za zavřenými dveřmi s předsedou poslaneckého klubu Jakubem Michálkem. Až poté jsme se dostali k rozhovoru.

Doba se podle něj změnila, od začátku války na Ukrajině lidé slyší spíše na zkratky než na dlouhé vysvětlování komplexních problémů. Tak to alespoň vidí Bartoš, marketing je podle něj jeden z problémů, které Piráti mají. „Takhle si vysvětluji úspěch komunistů schovaných pod značkou Stačilo!,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy Bartoš.

Jakou vyvodíte z výsledků sebereflexi? Co udělali Piráti špatně?

Republikové předsednictvo dalo své mandáty k dispozici, bude o tom hlasovat celostátní fórum. Vždycky jsou to lídři, kteří zodpovídají za celek. Měl jsem možnost sledovat práci našich politiků v krajích, v devíti z nich jsme byli ve vedení a myslím si, že ty výsledky i práce jsou hmatatelné a dobré.

Na Vysočině se všichni školáci dostali na střední školy, kam chtěli. Změna energetické koncepce Libereckého kraje, velké investice a tak dále. Tak nevím, jestli to je o tom, že ten náš marketing není dobrý nebo nejsme dost vidět ve veřejném prostoru. Já jsem si vždycky myslel, že nejlepší marketing je práce, kterou odvedete, což evidentně v politice ne vždy platí.

Hodit klíčky na zem

Dali jste funkce k dispozici, co teď bude následovat? A máte vůli pokračovat ve vedení Pirátů?

Mám před sebou spoustu práce nejen v rámci resortu, ale i v reformách, které děláme v Pirátské straně. Čeká nás standardní jednání celostátního fóra, my jsme ho svolali, což jako republikové předsednictvo můžeme, bylo vyhlášeno a teď se povede rozprava. Za 14 dní se bude hlasovat, zda předsednictvo má stranu dále vést směrem k volbám do Poslanecké sněmovny, či nikoliv.

V případě, že bychom důvěru nedostali, tak předsednictvo rezignuje. Nelze vzít klíčky, hodit je na zem a říct, tady končíme, to si myslím, že ani není zodpovědné.

Nálada mezi piráty je krátce po vyhlášení výsledků voleb na bodu mrazu. Je to nejtěžší moment od vzniku strany?

Myslím, že to vystihuje hláška z jednoho filmu. „Někdy seš high (ukazuje rukou nahoru) a někdy seš low.“

Politika má nějaké cykly a i to, na co v danou chvíli musíte mít odpověď, se v čase mění. Je trochu jiná věc býti opoziční stranou, je trochu jiná věc řešit politiku v dobách konjunktury, kdy i třeba citlivost lidí je nastavená na spíše třeba hodnotové věci týkající se liberální či konzervativní politiky než v těch dobách, která ze své povahy jde hodně na dřeň ve věci ekonomických témat, energetiky, obrany.

Máme skvělé ekonomy, řešíme energetiku, finance. Navzdory tomu Piráti nejsou vnímaní jako ti, kteří by nabízeli řešení, byť je mají. To je velký rozdíl například od roku 2017, kdy jsme byli v opozici a měli jsme preference na 17 procentech.

Preference korupce neovlivnila

V opozici vám to šlo, od vstupu do vlády je to jeden politický neúspěch za druhým. Proč zůstáváte dál ve vládě?

Vstup do vlády podpořilo přes 80 % členů pirátů. A já si pořád myslím, že je důležité dělat to, co jste slíbil. Naší skutečnou vlajkovou lodí je zákon o podpoře bydlení, který tady chybí 30 let a ten je teď v druhém čtení ve Sněmovně. Je spousta věcí, které jsou před námi, protikorupční legislativa, dotažení dětských skupin, řešení ekonomických témat.

Já spíš uvažuji, co by to přineslo lidem, než zda něco je výhodné nebo nevýhodné, a pro mě je důležité, co je dobré pro lidi.

Zmiňujete různé pirátské úspěchy v krajích, lidé ale krajské volby dlouhodobě vidí spíše skrze celostátní politiku, tak to prostě je.

Což podle mě vysvětluje pozici ANO v krajích, kde posledních několik měsíců odváděli, jak se říká, v klepetech lidi, kteří se prokazatelně podíleli na korupci. A preferencemi to nezahýbalo. Obtisk celostátní politiky, ještě když je krize, strany, co mají jako marketing často hodně populistický přístup, jak by se ty věci měly řešit, což mimo jiné je i hnutí ANO, mají výhodu.

Váš marketing zřejmě ztroskotal na digitalizaci stavebního řízení (DSŘ), jejíž spuštění kritizovali snad úplně všichni. Ovlivnilo to výsledek Pirátů?

Kampaň vrátit se ke starým pořádkům byla poměrně intenzivní nejen od samotného spuštění, ale začala už několik měsíců před tím, než jsme do projektu šli. Já už jsem to říkal mnohokrát, od května loňského roku, kdy byl schválen stavební zákon, tak my jsme vysoutěžili komplexní řešení pro digitalizaci stavebního řízení a pak jsme se dostali do soukolí boje konkurenčních firem, které nás zdrželo.

Já si myslím, že se digitalizace stavebního řízení má dotáhnout a že do toho máme nejen díky stavebnímu zákonu, ale i té digitální cestě možnost konečně vnést nějaký pořádek, transparentnost, měřitelnost, efektivitu a zrychlení, aby prostě lidé nečekali na něco, na co mají třeba nárok, což je třeba udělení stavebního povolení.

Peníze si půjčovat nechceme

Je pravda, že tento týden byla na vládě prezentována analýza, ze které vyplývá, že spravení digitalizace stavebního řízení bude stát 300 milionů korun a trvat 18 měsíců?

Všechny digitální projekty které děláme, mají nějakou projektovou řadu, kdy má co být nasazeno. I do DSŘ budeme implementovat nové věci, trojrozměrné modely a tak dále, ale již teď se ukazuje, a já jsem ta čísla měl k dispozici, že v systémech se odbavují žádosti včetně povolení staveb.

Proč vám s DSŘ pomáhá Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV), které mimochodem analýzu mělo podle našich informací na vládu donést?

Byl jsem z vlády osloven, zda v danou chvíli nepotřebujeme nějaké ruce navíc. A nejvíce rukou je nyní opravdu na MPSV. Snažíme se společnými silami dodat ty funkční věci, které jsou požadovány, pomáhá nám i Ministerstvo dopravy.

Jak ovlivní neúspěch v krajských volbách financování Pirátů? Podle poslední výroční zprávy jste z velké části závislí na státních příspěvcích, které se v příštích letech zřejmě radikálně sníží.

Pracujeme s rozpočtem zodpovědně, abychom si nemuseli půjčovat žádné peníze. Piráti před 15 lety začínali úplně od nuly jako strana lidí, kteří za sebou neměli žádné oligarchy, žádné sponzory, nebyli jsme projekt žádného miliardáře.

A vypracovali jsme se, jsme zvyklí pracovat s tím, co máme. Strana se stále maximálně opírá o práci lidí, kteří to dělají ve svém volném čase, při povolání. I já jsem do roku 2017 samozřejmě měl civilní zaměstnání, mimochodem lépe placené než poté v Poslanecké sněmovně.

Doporučované