Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

„Neházejte flintu do žita“. Odchod Pirátů z vlády koalice nechce

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Skončí Piráti ve vládě? Koaliční partneři si to nepřejí.

Koaliční strany nechtějí, aby Piráti odešli z vlády. Obávají se jejich případných výpadů před dalšími volbami, museli by i převzít kritizovanou digitalizaci stavebního řízení. Ministr Dvořák Piráty vyzývá, ať dotáhnou, co slíbili.

Článek

Koaliční partneři Pirátů by byli raději, kdyby poražená strana z krajských a senátních voleb zůstala ve vládě. Pirátská strana aktuálně drží ministerstvo pro místní rozvoj, ministerstvo zahraničí a ministra mají i pro legislativu.

Předseda Starostů a šéf resortu vnitra Vít Rakušan v pořadu České televize Otázky Václava Moravce podpořil jejich setrvání ve vládě. „Neuvítal bych odchod Pirátů. Vláda je v téhle sestavě vládou stabilní, ukazuje už tři roky, že umí najít správná řešení,“ řekl.

Rakušanova slova potvrdil i ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Já po odchodu Pirátů nevolám. Preferuji, aby vláda do voleb dotáhla to, co slíbila voličům. Výsledek krajských voleb nemá být důvodem k „házení flinty do žita“, ale naopak k mobilizaci našich sil a zvýšení našeho nasazení,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

„Při tom výsledku je dání funkcí k dispozici pochopitelný krok, který by nastal i v jiné straně. Vládní angažmá je na nich. Ale třeba digitální řízení by měli dát dohromady ti, kteří problémy způsobili,“ odpověděla na dotaz Seznam Zpráv předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Premiér Petr Fiala (ODS) v sobotu večer po volbách řekl, že činnost a fungování vlády volební výsledek Pirátů neovlivní. „Krajské volby bezprostřední vliv na fungování vlády nemají a ani mít nemohou,“ řekl premiér.

Na tom se shodují i politologové - kdyby totiž Piráti odešli, tak bude mít nadále vláda ve Sněmovně většinu 104 hlasů.

„Kabinet by to teď nepoložilo. Do budoucna by ale pro strany vládní koalice mohl být problém, pokud by se Piráti do Sněmovny nedostali. Bez nich by případně další koalici skládali těžko,“ řekl ČTK Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Co by vláda musela při odchodu Pirátů řešit?

Případný odchod členů Pirátské strany z kabinetu by ale pro ostatní mohl přinést jinou komplikaci. Piráti by se totiž vůči nepopulární vládě mohli začít vymezovat a tím zkusit získat hlasy před sněmovními volbami za rok.

Jenže by to znamenalo dvě věci: přišli by o poměrně oblíbeného ministra zahraničních věcí Jana Lipavského a zároveň by odešli od kritizované digitalizace stavebního řízení. V ten okamžik by po Ivanu Bartošovi musel nastoupit někdo ze čtveřice ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09.

Jít dobrovolně na ministerstvo, které se topí v problémech, a nechat se ostřelovat opozicí i koalicí, se stranám počítajícím každý hlas určitě nebude chtít. I proto budou na Piráty tlačit, aby ve vládě zůstali.

Věra Kovářová: ať zůstanou

Setrvání Pirátů podporuje i poslankyně Věra Kovářová (STAN). Podle ní si mají vyřešit své problémy uvnitř strany, ale netrhat kvůli tomu vládu. „Mají před sebou dva velké úkoly. Digitalizaci stavebního řízení a zákon o dostupném bydlení. Pokud by odešli z vlády, tak by vinu za své neúspěchy svalovali na vládu. Pevně doufám, že zůstanou její součástí,“ řekla Kovářová.

Jejich setrvání v kabinetu Petra Fialy se přitom řešilo už několikrát. Naposledy po nepovedených eurovolbách, nebo když vyzývali k rezignaci ministra spravedlnosti Petra Blažka (ODS) kvůli jeho schůzce s lobbistou Martinem Nejedlým.

Jak pirátská vládní zkušenost dopadne nyní není zatím jasné. Nicméně jedna z možných adeptek na místo po Ivanovi Bartošovi ve vedení strany europoslankyně Markéta Gregorová připustila, že změny v kabinetu jsou možné.

„Poté, co bude, či nebude vyjádřena důvěra současnému předsednictvu, je možné, že vedení započne určité změny a diskuze. Teď ale mají Piráti rozpracované věci, jako třeba digitalizaci stavebního řízení nebo druhé čtení zákona o dostupném bydlení. Odcházet od těchto rozpracovaných věcí není podle mého úplně moudré,“ řekla Gregorová v CNN Prima NEWS.

Doporučované