Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Za Babišovo vítězství může stupidita vlády, říká Čunek

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Senátor Jiří Čunek obhájil své křeslo hned v prvním kole. V krajských volbách ale jeho koalice skončila druhá.

Zlínský kraj podle všeho povede hnutí ANO. Získalo tam přes 37 procent a 20 mandátů v 45 členném zastupitelstvu. Podle senátora Jiřího Čunka a lídra tamní koalice K21, která skončila druhá, může za dominanci ANO ve volbách vláda.

Článek

Krajské volby zatřásly politickou scénou. U Pirátů se zřejmě chýlí konec dlouholetého předsedy Ivana Bartoše. Úspěšný jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) zase kritizuje svou centrálu. Podle něj si strana musí přiznat, že to byl neúspěch a situaci nelze bagatelizovat.

Vládní počínání kritizuje i senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL). Podle něj je drtivé vítězství ANO způsobeno vládní stupidní politikou, která Andreji Babišovi umetla cestu k vítězství. „Babiš mohl být rok na dovolené, protože ta vláda to udělá za něj. A ještě se bude tvářit, že je vláda národní oběti. Je vláda národní blbosti,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Senátní křeslo jste obhájil hned v prvním kole. Překvapení?

Já jsem vyhrál v prvním kole už minule, tak to není tak neobvyklé. Ale víte co, vypadá to jako klišé a vlastně před prvním dnem šestiletého mandátu bych mohl říct cokoliv, ale myslím si, že já v tom regionu jsem pořád a pracuju tam. A když tam jste starostou nebo jsem byl hejtmanem, tak mě ti lidé nevnímají jako nějakého neznámého senátora, se kterým se nedokáží identifikovat, protože neví, co řekl, udělal a tak dále. Ta známost dlouholetá určitě pomáhá a ještě k tomu věřím, že tu práci dělám dobře.

V krajských volbách jste skončili až druzí. Proč?

Je to velké nevítězství a přemýšlím, co jsem mohl udělat lépe, aby ten výsledek byl dobrý. Bojovali jsme proti Babišovi. Ale upřímně řečeno si myslím si, že je lhostejno, kdo za něj tady kandiduje, protože vláda mu nabídla takový servis, jak ji má válcovat, že ten boj byl náročný.

Skončili jste druzí, je něco, co se vám osvědčilo? Je to přenositelné i na celostátní úroveň, nebo těžíte z popularity vaší osoby?

Víte co, já nejsem úplně pokorný člověk a vedle mě v autě sedí moje žena. Zabila by mě, kdybych řekl něco, co by směřovalo k oslavě mé osoby. A ještě by mohla vstoupit do hovoru a říct, jaká je o mě pravda, a to už by mě nevolil vůbec nikdo.

Takže z tohoto důvodu radši řeknu, co si opravdu myslím. Určitě pomohlo spojení s hnutím Zlín 21, které je poměrně populární tady ve Zlíně. Jsou tam zajímavé osobnosti. Za lidovce byli na kandidátce poměrně známí lidé, včetně mě. Snažili jsme se to odpracovat. Ale já jsem člověk výher a ne druhých míst.

Co byste po drtivém vítězství hnutí ANO vzkázal vládě do Prahy?

Ať si přestanou nalhávat věci, když sedí ve Strakově akademii proti sobě, ať začnou dělat tu politiku normálně. Nevím, jestli na to mají ještě čas. Ať jsem konkrétní, zrušení superhrubé mzdy se netýkalo ani důchodců, ani nízkopříjmových, to znamená, že ti na tom nevydělali nic.

Zatímco my, kteří máme vyšší platy, tak jsme superhrubou mzdu platili a tím pomáhali nízkopříjmovým. My všichni, kteří jsme měli větší příjem, jsme to dobrovolně platili. Já si myslím, že to bylo správně. Zrušení superhrubé mzdy je nespravedlivé a je to úplně stupidní politika.

Opravdu mi přijde, že to musí být nějaká ztráta rozlišovacích schopností, ať to nenazývám demencí, kdy vláda se rozhodne, že nevrátí superhrubou mzdu, nechá to tak a nikdo po tom nevolá.

Ještě vytvoří daň z nemovitosti. Mám stejně velký dům jako důchodkyně vedle a platím stejnou daň, ale ona nemá ze zrušení superhrubé mzdy nic. Ale 170 miliard je pryč.

To je jedna věc za druhou. Andrej Babiš mohl vymyslet akorát tak ten slogan, že vám něco budeme vracet, ačkoliv nikdo neví jak. Ale to je jedno. A pak mohl být rok na dovolené, protože ta vláda to udělá za něj. A ještě se bude tvářit, že je vláda národní oběti. Je vláda národní blbosti.

Budete kandidovat na předsedu lidovců?

Ještě tu otázku musím probrat s mnoha lidmi, tak musíte počkat.

Včera jste říkal, že v neděli to už prozradíte, proto se ptám.

Situace je trochu jiná, než jsem předpokládal. Takové tsunami ANO jsem nečekal. A tím pádem se omlouvám, myslel jsem si, že to opravdu řeknu, ale teď prostě to nejsem schopen udělat.

Ve vašem kraji je koalice K21 Zlínský kraj 21. století, kde jsou kromě lidovců i občanští demokraté, STAN a Zlín 21. Vy jste ochotný složit vládu s ANO?

Hnutí ANO má ohromnou výhodu, oni si můžou složit koalici v zásadě s kým chtějí, protože jim ani jejich voličům to nevadí. Ale druhá věc je, co bude upřednostňovat. V těchto volbách se na to už Andrej Babiš úplně nevykašle tak, jak to udělal minule. Bude asi směřovat, že by některé koalice nerad viděl, aby jim to neublížilo v dalších volbách. Je to správné, protože on tady vyhrál, tak ať si řekne, s kým to složí.

Začíná se vyjednávat, jednání proběhlo, jestli to bylo naoko nebo nebylo, to nedokážeme rozklíčovat úplně.

Šli byste s ANO nebo o tom vůbec neuvažujete?

Pokud to nejsou komunisté, kde mám ideologický blok, tak je pro mě koalice o tom, jakých cílů chceme dosáhnout. K tomu tedy vedu i své kolegy. To znamená, že když s námi budou chtít jednat, což se už jednou stalo, tak s nimi jednat budeme a budeme jednat o těch cílech, který chceme dosáhnout.

Takže to nevylučujete.

Ne, určitě to nevylučuji. Pokud by ale hnutí ANO dodrželo slib a vracelo lidem peníze od státu, které jsou určené na zdravotnictví, školství, tak to by bylo špatně. Ale pokud řeknou, že berou ten slib tak, že zlepšíme všechno to, co máme ve správě a nebudeme jen tak bohapustě rozhazovat peníze, tak je určitě možné se s nimi domluvit. Nevylučujeme to.

Doporučované