Hlavní obsah

„Vítej v džungli.“ Premiér sundal sako a pustil se do kampaně

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala po výstupu na Ještěd.

„Tak na tohle pivo jsem se těšil,“ říká zpocený premiér na vrcholu Ještědu a zhluboka se napije z podávaného kelímku. Petr Fiala právě vystoupal spolu s příznivci ODS na nezaměnitelný vrchol nad Libercem.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cestu, která měla trvat hodinu a 40 minut, v pondělním podvečeru zkrátil o půl hodiny. „To jsem ani nečekal, že tu budeme tak rychle,“ pochvaluje si premiér, který turistickým výletem zahájil kampaň ODS do krajských voleb.

Pamětník se jen těžko ubrání vzpomínce na otce zakladatele Václava Klause, který svého času také zlezl kdejaký kopec, pěkně ve sportovním.

Nebudu lhát – na srpnový výšlap s předsedou vlády jsem vyrazila i proto, že jsem ho chtěla konečně vidět v tričku. Premiér sice pod Ještědem sundal sako, oblékl sportovní bundu a vycházkovou obuv, tam ale experimenty skončily. Místo trička si nechal košili.

I tak to byl ale rozdíl oproti běžné vizáži předsedy vlády, kterou jinak držel celý pondělní kampaňový den. Ten zahájil klasicky – v obleku za mikrofonem před jednou z kaváren v centru Ústí nad Labem. Brzy odpoledne tam představoval společnou kandidátku ODS a lidovců do krajských voleb.

Ústecký kraj není místem, kde by se ODS po letech stranických skandálů voličsky zvlášť dařilo. Přesto se i v tomto regionu dokáže dostat k moci – musí ale spolknout hrdost a spojit se s nenáviděným ANO.

Babišovo hnutí na Ústecku hraje prim ve všech volbách, včetně těch krajských. Minule tu udělalo téměř 26 procent hlasů, druhá ODS s necelou polovinou pak s hnutím vstoupila do koalice. Vítězství ANO se očekává i letos – a to přesto, že původní lídr hnutí Marek Hrabáč musel odstoupit kvůli korupčnímu skandálu.

Jak se to líbí Petru Fialovi a nebyl by radši, kdyby ODS nebyla v koalici s hnutím „nepřítele“ Andreje Babiše? Premiér se otázce snaží vyhnout vtipem, že nejradši by byl, aby ODS měla přes 50 procent.

Hlavním argumentem pro něj ale je, aby v Ústeckém kraji vznikla koalice bez komunistů, kteří ještě donedávna kraji vládli. Ostatně i dvojka kandidátky Iva Dvořáková – kolegy familiárně oslovovaná Ivuš – zdůrazňuje, že je třeba „zastavit drzé komunisty“.

„Prioritou je vytvářet koalice na vládním půdorysu. Ale někde to prostě nejde. Krajská politika je jiná než celostátní a i ty poslední čtyři roky vládnutí tady ukazuji, že to může fungovat,“ říká premiér.

Ne každý má na koalici s levicovým hnutím stejný názor. „Lžeme před volbami, lžeme po volbách – je vám tam s těmi levičáky dobře?“ pokřikuje na premiéra kolemjdoucí mladík. Muže v šortkách okamžitě obklopí premiérův tým a pouští se s ním do řeči.

„Není zastání“

Po tiskovce se má premiér setkat s občany v obchodním centru. Ve skutečnosti ale pouze projde za doprovodu kolegů z ODS a s nikým se nezastaví. Míří na sídliště Mojžíř, místní vyloučenou lokalitu.

Na příjezd premiéra tu čeká řada místních rodin, uklízecí četa v reflexních vestách na poslední chvíli zametá a hází odpadky do přetékajících kontejnerů. Matky před návštěvou šéfa vlády cepují děti, ať po sobě seberou obal od chipsů.

Atmosféra se vyhrotí ještě předtím, než na parkovišti zabrzdí vládní kolona. Strhne se hádka mezi obyvateli sídliště a majiteli protějších rodinných domků.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér na sídlišti Mojžíř.

Jak výměna názorů – podpořená přítomností kamer – graduje, z okna se vyklánějí další a další lidé, aby se zapojili. Když premiérova suita konečně vystoupí, ozve se z jednoho okna lakonické: „Vítej v džungli.“

Hned u auta se k premiérovi hrne jedna z obyvatelek sídliště. Za celou dobu návštěvy v Mojžíři je jediná z místní komunity Romů, která má možnost s Fialou prohodit pár slov. „Bydlí se mi dobře, nemám exekuce, zaplatím si, co potřebuju,“ říká premiérovi žena a za ruku drží vnouče.

„To je výborné, že jste spokojená,“ chválí Fiala. „Bodejť by nebyla, když jí všechno zaplatíme my,“ uštěpačně pronáší jeden z obyvatelů sousedních domků. Právě starousedlíci využijí situace a premiérovi si postěžují na své romské sousedy z paneláků. „Nechali nás napospas a není nikde zastání,“ stěžuje si žena středního věku.

Romské rodiny sledují premiérův doprovod a zástup novinářů jen zpovzdálí nebo si ho fotí z oken. Přesto je ochranka viditelně nervózní a kolem Fialy tvoří nepřístupný kordon.

Premiér místním slibuje reformu sociálních dávek, která má bojovat s obchodem s chudobou. „Já nejsem příznivec kontrol státu, ale tady si myslím, že je to potřeba,“ ubezpečuje občany. Také regionální politici se předhánějí v prohlášeních, že je potřeba do sociálního systému říznout. Ostatně heslo zdejší kampaně zní: slušnost a pracovitost proti lenosti a hlouposti.

Jestli díky tomu získá ODS mezi nespokojenými místními voliče, jisté není. „Sem pořád někdo chodí a slibuje,“ mávne rukou starší muž o berlích.

Celá návštěva vzbuzuje pocit návratu do starých časů, kdy politici jezdili do ghett jako na nějakou exotickou podívanou. Obzvlášť to vynikne ve srovnání s loňskou návštěvou prezidenta Petra Pavla, který přišel do místní školy a bavil se s dětmi.

Chumel dětí se po chvíli odváží i k premiérovi. Nikdo si jich ale nevšímá, Fiala vykládá o legislativních plánech vlády, a tak ztratí zájem a jdou se podívat „aspoň na toho bavoráka“. Do něj premiér po několika desítkách minut zase nasedá a odjíždí směr Liberec, kde ho čeká v úvodu zmíněný výstup na Ještěd.

Krajské volby 2024

Volby do krajských zastupitelstev probíhají každé čtyři roky, a to ve všech krajích ČR vyjma hlavního města Prahy. Kandidovat mohou pouze politické strany, hnutí a jejich koalice. Příští krajské volby proběhnou společně se senátními volbami 20. a 21. září 2024.

Neúspěšná stopovaná

Tady se ovšem ukáže „odtrženost od reality“ premiéra a jeho týmu. Na téměř hodinu a půl dlouhou cestu z Ústí do Liberce si v itineráři nechávají jen hodinu. Zatímco premiérská kolona stíhá, novináři (alespoň částečně) dodržující předpisy dorážejí na místo až 20 minut po startu.

Ačkoli do kopce skoro běžíme a bereme to nejprudšími zkratkami, skupinu několika desítek lidí, kterou tvoří především místní funkcionáři a fanoušci ODS, doženeme až úplně nahoře. Cestou míjíme odpadnuvší členy Modrého týmu, kteří si zoufale otírají pot z čela. A také naštvané kameramany, kterým nechtějí auta s technikou pustit až nahoru.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Petr Fiala a „pivo, na které se opravdu těšil“. Vlevo vedoucí výpravy Edvard Kožušník.

Na vyhlídce u vysílače se ukáže důvod zběsilého tempa – skupinu vedl bývalý europoslanec ODS a lídr liberecké kandidátky Edvard Kožušník, který je známý sportovec.

Na to, aby zvítězil v Libereckém kraji, ale bude Kožušník potřebovat víc než vyběhnout na kopec či dojet někam na kole jako kdysi do Evropského parlamentu. Liberecký kraj je pro ODS ještě těžším soustem než ten Ústecký. Kraji dlouhodobě dominují Starostové pro Liberecký kraj v čele s hejtmanem Martinem Půtou, kteří v minulých volbách dosáhli téměř na 40 procent hlasů. ODS tu minule předstihlo také ANO, a dokonce Piráti.

O šancích ODS v nadcházejících volbách se ale na vrcholu Ještědu nemluví. Premiér dopije pivo, sní klobásu, sbalí si diplom, který potvrzuje, že je „prvním premiérem, který sem vyšel pěšky“, a už je zase pryč.

Nás čeká ještě cesta dolů. Jediný, kdo je v tuhle chvíli nefalšovaně šťastný, jsou moje fitness hodinky.

Krajské volby na Seznam Zprávách

Krajské volby 2024. Přinášíme nový seriál Seznam Zpráv. Reportáže a analýzy z jednotlivých krajů. Jaká témata rozhodují v regionech? Kdo jsou hlavní hráči? Jak vypadá místní kampaň? Sledujeme v regionech zblízka.

Foto: Shutterstock.com

Krajské volby se uskuteční 20. a 21. září.

Doporučované