Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Varování z vyplavených obcí se naplnilo. K volbám někde přišla jen půlka lidí

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Opava. Tady se mělo volit.

„Volby? Upřímně jsem to nesledovala. Nejde nám doma ani elektřina. Ani mně nedocvaklo, že jsou už tento víkend,“ řekla Seznam Zprávám Tereza Šindelářová z vyplavené Opavy. V povodňových oblastech je účast dle očekávání nízká.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Varování starostů z vyplavených měst a obcí, že k volbám dorazí málo lidí, se naplnilo. Například v Jeseníku je účast výrazně nižší než při předchozích krajských volbách. V obcích na Jesenicku do dnešního poledne přišla odevzdat svůj hlas zhruba pětina voličů. Před čtyřmi lety se přitom v tomto horském regionu volební účast pohybovala kolem 30 procent.

V Kobylé nad Vidnavkou na Jesenicku do dnešních 13:00 odevzdalo hlas 59 z 327 voličů, tedy 18 procent. Při krajských volbách před čtyřmi lety tam činila volební účast 28,61 procenta.

Video ukazuje páteční opavskou ulici. Lidé tady mají jiné starosti než volby.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

„Lidé dnes sice stále chodí a odhaduji, že jich je dnes paradoxně víc než v pátek, ale volební účast bude určitě nižší než při předchozích volbách,“ řekl ČTK předseda volební komise Ivan Tobek. Pro volební místnost na poslední chvíli byla využita malá zasedací místnost na obecním úřadě, která slouží jako kuchyňka.

Primátor: Lidé jsou na tom psychicky špatně

Není to překvapivé. Karel Frýdl, zástupce ředitelky opavské základní školy Edvarda Beneše, které voda kompletně zničila přízemí, Seznam Zprávám řekl, že volit půjde „Bydlím v nezatopené části města. Ale kdybych uklízel dům a zahradu, tak jsou volby někde na 56. místě,“ přiznal.

Podle něj mnoho lidí z okolí k volbám nepůjde. „Mají úplně jiné, existenční starosti. Volby tím budou zkreslené a bude to znát na nízké volební účasti,“ přemýšlí.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Což v sobotu potvrdil primátor zaplavené Opavy a senátorský kandidát Tomáš Navrátil (ANO).

Nezájem voličů v zaplavených oblastech se podle něj ukázal. Volební účast tam je v průměru o polovinu menší než ve zbývajících částech Opavy. „Lidé jsou na tom opravdu psychicky špatně. Nemají náladu přemýšlet nad volbami,“ řekl pro ČTK. Zatímco v celé Opavě byla v poledne účast okolo 40 procent, lidí ze zaplavených oblastí k urnám dorazilo okolo 20 procent.

V obvodě Jeseník přišlo do dnešního poledne odevzdat svůj hlas kandidátům do krajského zastupitelstva necelých 21 procent voličů, při posledních krajských volbách to bylo bezmála 34 procent. V prvním okrsku v Domašově, což je část obce Bělá pod Pradědem, přišlo do 13:00 odevzdat svůj hlas 90 z 502 voličů. Volební účast tam činila 18 procent a ve druhém volebním okrsku byla necelých 20 procent. Před čtyřmi lety se pohybovala kolem 30 procent.

Existují výjimky. V Benešově nad Černou na Českokrumlovsku. Volební účast by tady měla překonat tu, která byla před čtyřmi roky. Tehdy zde odevzdalo v krajských volbách hlas necelých 30 procent z tisícovky voličů. „Letos to bude lepší, už jsme překonali hranici 30 procent a lidé stále ještě chodí,“ uvedl těsně před uzavřením hlasování místopředseda volební komise v Benešově nad Černou František Kodym.

Doporučované