Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

V Pardubickém kraji už vznikla nová koalice

Foto: facebook.com/martin.netolicky.9

Hejtman Martin Netolický.

Čtyřkoalici budou tvořit 3PK, hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. Starostové jdou do opozice.

Článek

V Pardubickém kraji vznikne nová koalice 3PK, ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS. Její půdorys odpovídá výsledku voleb. STAN bude v opozici.

Nová koalice to oznámila prostřednictvím videonahrávky.

„Dohodli jsme se na tom, že vytvoříme poměrně stabilní koalici, i vzhledem k úkolům, které nás všechny čekají. Koalice je založená na tom, že jsme přizvali k jednání vítěze voleb a dohodli jsme se na tom, že vytvoříme čtyřkoalici, která by měla být složena z 3PK, hnutí ANO, Koalice pro Pardubický kraj a ODS,“ uvedl končící hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM). Jeho uskupení by mělo v novém volebním období získat i pozici hejtmana.

Krajské a senátní volby 2024

Volby do zastupitelstev krajů a první kolo voleb do Senátu skončily v sobotu 21. září 2024 ve 14 hodin. Jaká byla volební účast? Druhé kolo senátních voleb se koná o týden později, tedy v pátek 27. září (14:00 - 22:00) a v sobotu 28. září (8:00 - 14:00).

Těmto subjektům podle něj dala hlas dominantní většina voličů. Koalice čtyř subjektů by měla zaručit stabilitu.Vyjednávání Netolický označil za „těžký kompromis ze všech stran“, kdy každý musel slevit ze svých požadavků. Nejdříve se sešly a dohodly tři subjekty, které byly i v dosavadním vedení kraje, tedy 3PK, Koalice pro Pardubický kraj a ODS, poté přizvaly ANO.

„Do jednání jsme šli s tím, že bychom jako vítěz voleb stáli o post hejtmana, nicméně jednání byla těžká, kompromisy se dělají, a pro nás zvítězila varianta podílet se na řízení kraje, než mít jen jeden post, byť hejtmana. Proto jsme došli k tomu, že přenecháváme pozici 3PK,“ řekl lídr ANO Dušan Salfický.

Ladislav Valtr (ODS) uvedl, že vyjednat s pěti mandáty dva radní, z toho jednoho náměstka, je dobrý výsledek. Podle něj je krajská politika jiná než celostátní, takže přizvání ANO do krajské vlády není na překážku, Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj) řekl, že nová koalice je z většiny založena na původním půdorysu, jak její členové před volbami deklarovali.

Vítězem krajských voleb v Pardubickém kraji je hnutí ANO, získalo 15 mandátů v zastupitelstvu, které má 45 členů. Druhé místo patří 3PK s 11 zastupiteli. V pořadí třetí Koalice pro Pardubický kraj bude mít šest mandátů. Na čtvrtém místě jsou ODS a TOP 09 s pěti zastupiteli. Pátý STAN bude mít tři mandáty. Šesté je Stačilo! se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD, Trikolora a PRO se dvěma zastupiteli.

Podle Netolického bude nová koalice v pondělí jednat i se zástupci STAN. „Stojíme o to, aby dohoda byla co nejširší, nicméně rada kraje bude složená ze čtyř subjektů,“ uvedl Netolický. Shoda již panuje na personálním složení rady, konkrétní jména zatím nezazněla, jednotlivé gesce se teprve budou dojednávat. Tři radní bude mít 3PK, dva ANO, dva ODS s TOP 09, dva KPK.

Volby v roce 2020 v Pardubickém kraji vyhrálo hnutí ANO s 11 mandáty z 45, podobně jako čtyři roky předtím však zůstalo v opozici. Druhé skončilo uskupení 3PK hejtmana Martina Netolického (SOCDEM) s osmi mandáty, stejný počet mandátů měly třetí ODS s TOP 09. Čtvrtá Koalice pro Pardubický kraj získala sedm křesel. Pátí skončili Piráti se sedmi mandáty, šestí STAN se čtyřmi zastupiteli. Koalici vytvořily 3PK, ODS s TOP 09, Koalice pro Pardubický kraj a STAN. Netolický se stal hejtmanem potřetí.

Doporučované